Geçtiğimiz hafta 1,92’yi aşan dolar/TL kurundaki yükselişi frenlemek için ardı ardına döviz satım müdahaleleri açan Merkez Bankası’nın gücünün nereye kadar yeteceği ve kurun hangi seviyeleri göreceği sorgulanıyor.
Merkez Bankası analitik bilançosunda yer alan verilere göre 3 Ocak itibariyle döviz rezervi 42,3 milyar dolara gerilmiş durumda. Merkez Bankası’ndan gelen son üç günlük müdahale tutarlarının da dahil edilmesiyle döviz rezervinin 40 milyar dolara gerilediği tahmin ediliyor. Temmuz sonunda 57 milyar dolar olan döviz rezervinin 6 ayda 17 milyar dolar erimesi, ‘Merkez Bankası’nın nefesi nereye kadar devam edecek?’ sorusunu da beraberinde getiriyor.
‘MERKEZ, GİRMEMESİ GEREKEN SAHAYA GİRDİ’
Kimi piyasa oyuncularına göre Merkez Bankası kendi rezervleriyle TL’yi değerlendiriyor. Yurtdışından talebin sürmesi durumunda Merkez Bankası’nın sattığıyla kalacağını bildiren uzmanlar, kurun 1,88-1,89 olduğu zaman 3 milyar dolarlık müdahalenin gelmesini bekleyeceklerini kaydediyorlar.
Şu anda dövize gelen talebin kurumsal olduğunu bildiren uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın rezervi azaldığı zaman spekülatif talep gelecek.. Merkez Bankası’nın rezervlerini erittikçe gücünü kaybettiğini dile getiren piyasa oyuncuları, dolar satışına rağmen talebin devam ettiğine vurgu yapıyorlar. Merkez Bankası’nın rezervinin aşağı geldiği durumda dolar çekilen Ortadoğu’dan katkı gelmeyeceği görüşündeki uzmanlar, Merkez Bankası’nın hiç girmeyeceği bir sahaya girdiğini söylüyorlar.
‘MERKEZ, DEVAM ETMEYECEĞİNE DAÄ°R SÄ°NYAL VERMÄ°YOR’Â
Sanko Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Aytun Bilgin, ‘Merkez bankası çok ciddi ve daha önemlisi güçlü. Döviz müdahalelerinde genellikle ‘’ merkez dolar sattı ‘’ sözünü kullanırız ama bir diğer şekli ile yazarsak aslında ‘’ merkez TL aldı ‘’ demek gerekir. Yani merkez gayet ciddi miktarda TL yi piyasadan çekti ve devam etmeyeceğine dair hiçbir sinyal vermiyor dolayısı ile elinde yeterli silahı olan bir Merkez Bankasına karşı oynamak çok tehlikeli döviz al-satından kazanmak isteyenler beklemedikleri sürprizlerle karşılaşabilir’ diye konuştu.
‘KURDA 1,82’LÄ° SEVÄ°YELER GÖRÃœLEBÄ°LÄ°R’Â
Gazeteport’a değerlendirmede bulunan Bilgin, paritenin 1,30 seviyesinin üzerine çıktığı durumda dolar/TL kurunda önce 1,85 daha sonra 1,8250’li seviyelerin beklenenden daha kısa bir sürede görülebileceğini söyledi. Bilgin, kurun 1,82’nin altına gelmesi durumunda dolar tutanları üzecek başka rakamların da görülebileceğini belirterek döviz alıcıları için dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu bildirdi. Piyasanının bu kadar satışı kısa vade taşımayabileceğini kaydeden Bilgin, piyasanının merkeze karşı direncinin zayıfladığını söyledi. Merkez Bankası’nın kararlı duruşuyla ‘Bunu yapacağım’ mesajı verdiğini dile getiren Bilgin, Merkez Bankası’nın elinde yeterli silahının bulunduğunu belirtti.
‘MERKEZ, KUR KONUSUNDA DAHA SESSİZ KALMALI’
İş Yatırım ekonomisti Burcu Ünüvar ise, kur konusunda Merkez Bankası’nın daha sessiz kalması gerektiğine inananlardan biri olduğunu söyledi.
Merkez Bankasının enflasyon riskini kabul etme konusunda geç kaldığını düşündüğünü bildiren Ünüvar, ‘Merkez Bankası enflasyon riskini daha önce kabul etseydi bugün ciddi anlamda dalgalanma gösteren enflasyon beklentileriyle risk göstergeleri bu kadar dalgalı bir seyir izlemeyecekti’ diye konuştu.
Merkez Bankası’nın iletişimin şeffaf olmadığına inanıyorum. Faizle ilgili belirsizliğin azaltılması gerektiğini.Merkez Bankası’nın geniş bir politika uyguladığına değinen Ünüvar, ‘Bu politikanın ne taçlanması ne de taşlanması gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
Gazeteport