TÃœBÄ°TAK Teknoloji ve Yenilik ve Destek Programları (TEYDEB) BaÅŸkanı belli alanlarda Ar-Ge çalışmalarına yüzde 85’e varan destekler saÄŸlayacaklarını açıklıyor. Bunlar arasında öncelikli olarak da güneÅŸ enerjisinden söz ediyor. Ancak EPDK güneÅŸ enerjisi baÅŸvuru lisanslarını Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün çalışmasına baÄŸlı olarak çıkacak yönetmelikle bu yıl sonunda ya da 2013 başında verebileceÄŸini söylüyor. Bu noktada söylenebilecek tek söz ‘devlet içi diyalog aksamamalı’ olacaktır.
TÃœBÄ°TAK Teknoloji ve Yenilikçi Destek Programları (TEYDEB) Fatih Yülek destek programı ile Türk ÅŸirketlerinin Ar-Ge maliyetlerinin yüzde 85’ine kadar karşılanacağını belirterek yeni desteklerin ihtiyaç duyulan alanlarda proje üretmek için kullanılacağını söylüyor ve örnek olarak güneÅŸ enerjisi alanında destek projelerinin hayata geçirileceÄŸini belirtiyor. Ayrıca TEYDEP’in bugüne kadar 62 milyon lirası KOBÄ°’leri 115 milyon lirası büyük iÅŸletmelere olmak üzere 278 milyon liralık destek verdiÄŸini açıklıyor.
TÃœBÄ°TAK’ın bu giriÅŸimi önemsenmesi gereken doÄŸru bir adım olarak kabul edilmesi lazım. Ancak, bununla beraber bu alanda devlet içi diyalogun var olması gerekir. TÃœBÄ°TAK, güneÅŸ enerjisine destek vereceÄŸini açıklıyor. Ancak, EPDK henüz teknik düzenlemeler gerçekleÅŸmediÄŸi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ölçüm standartlarını belirleyen yönetmelik yayınlanmadığı için güneÅŸ enerjisi lisans baÅŸvurularını henüz almıyor. Yani TÃœBÄ°TAK’ın hazırladığı ve ağırlı olarak da KOBÄ°’lerin de içinde bulunduÄŸu iÅŸletmelere kullandırmayı düşündüğü Rüzgar Enerjisinde Ar-Ge TeÅŸvikleri’ni almayı düşünen firmaların güneÅŸ enerji lisansı sahibi olmaları bugün için söz konusu olmadığından, bu Ar-Ge TeÅŸvikleri’nin iÅŸletmelerle buluÅŸması söz konusu olamayacak.
Ancak EPDK ‘BaÅŸvuruları alıyorum’ dediÄŸi zaman, Metroloji’nin ölçüm standartlarını belirleyen standartları çıktıktan sonra baÅŸvurular gündeme gelebilecek. Bunu Meteoroloji ve EPDK’nın 2012 sonunda ya da 2013 başında gerçekleÅŸtirebileceÄŸi belirtiliyor. Yani TÃœBÄ°TAK’ın giriÅŸimi iyi bir baÅŸlangıç olarak ortada duracak ama devlet içi kurumlararasında eÅŸ güdüm olmadığı için bir süre hayata geçmeyecek.
Oysa son zamanlarda Türkiye’de, baÅŸta enerji olmak üzere saÄŸlık, çevre, otomotiv ve ulaşım sistemleri gibi alanlarda yerli katkıyı artırıcı kararların önemli olduÄŸu belirtiyor. 2020 yılına kadar milyarlarca dolar enerji yatırımından, ulaşım, çevre ve saÄŸlık yatırımından söz edilirken, bunların yabancı alımlarla gerçekleÅŸmesi yerine, yerli alımlarla gerçekleÅŸmesinin doÄŸru olacağı herkes tarafından belirtiliyor. Buna karşın hayatın pratiÄŸi olarak gördüğümüz yerlileÅŸmenin önünü açan kararlar ne yazık ki istenilen zamanda ve istenilen ÅŸekilde gündeme gelemiyor. Sadece içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının da olduÄŸu enerji yatırımlarının 2023’e kadar 130 milyar ABD dolarına ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. Elektrik ihtiyacında her yıl yüzde 6’lık bir artış, bizi bu sonuca ulaÅŸtırıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.