Daha Yüksek Faiz ve Değerli Lira

Fonlama maliyetinin düzeyini, döviz kurundaki gelişmeler, dolayısıyla da risk alma iştahındaki değişiklikler belirleyecek.

Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunu bir basın toplantısı ile açıkladı. Hem rapordan hem de basın toplantısında Sayın Erdem Başçı’nın yaptığı sunumdan edindiğim izlenimlerim şöyle:
TCMB’nin çok amaçlı yeni para politikası devam ediyor. 2010’un sonlarından bu yana bu amaçlar arasında üç tanesi daha çok vurgulanıyor: Kredi artış hızını makul düzeylerde tutmak, kısa vadeli döviz cinsinden sermaye giriş ve çıkışlarının döviz kuru üzerindeki ‘aşırı’ etkilerini azaltmak ve enflasyonla mücadele etmek. Bu üç amaçtan ikincisi bazen cari açık ile birlikte ele alındı. Dolayısıyla bir yanda enflasyon, diğer yanda kredi artışı ve üçüncü olarak da döviz kuru-kısa vadeli sermaye girişi-cari açık amaçları var. Zaman zaman bu ‘üç’ amaca büyüme de eklendi.

Fonlama maliyeti 
TCMB, birinci olarak, kredi arzında 2010 ve 2011’in ilk yarısında yaşanan çok hızlı artışın frenlendiğini ve kredi arzındaki artışın istediği düzeye geldiğini belirtiyor. İkinci olarak, hem enerji dışı cari açığın önemli ölçüde azalmakta olduğuna işaret ediyor hem de cari açığın finansmanının giderek daha uzun vadeli sermaye girişleri ile yapıldığına dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmelerde yeni para politikası çerçevesinde alınan önlemlerin önemli bir rol oynadıklarının altını çiziyor.
Ancak enflasyonun hedeften önemli ölçüde yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durumun 2011’in ikinci yarısındaki gelişmelerle ilişkisini vurguluyor. Bu gelişmeler arasında özellikle döviz kuru artışını, enerji fiyatlarındaki yükselişi ve yurtiçinde kamunun kontrolünde olan bazı mal ve hizmetlerin fiyatlarına yapılan zamları sayıyor. Bu gelişmelerin, özellikle enflasyon bekleyişlerini olumsuz etkileyerek fiyatlama davranışlarına ve ücret pazarlıklarına yansıyarak enflasyonu daha da yükseltme tehlikesi yarattığını söylüyor. Bu nedenle ekim ayından itibaren enflasyonla mücadeleyi ön plana aldığını ve bu çerçevede para politikasını sıkılaştırdığını belirtiyor. Bu sıkılaştırmayı da temel olarak ‘fonlama maliyeti’ dediği ve bankalara verdiği kısa vadeli borcun faizini gösteren faizi günlük olarak arttırarak yaptığını vurguluyor. Gerçekten de TCMB’nin gerçek politika faizi olan fonlama maliyetinin, 29 Kasım’dan bu yana geçen sürede ortalama değeri yüzde 8,2 oldu. Tüm bu sürede yüzde 7 ile 11,5 arasında dalgalandı, son haftalarda ise yüzde 9 civarında seyrediyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir