Çok Uluslu Para Oyunu

Mini mini bir kuş donmuştu; percereme konmuştu; aldım onu içeriye; başladık dertleşmeye…  Kuş bana, 2014 yılı içinde İran ile bitecek petrol/doğalgaz anlaşmasından bahsetti. Hani şu al ya da öde olarak yapılan…

Türkiye’nin 300 milyar dolarlık yükümlülüğü olduğunu söyledi. Dedim ki: O kadar büyük hacim yaratılmış mı? Kuş yanıt verdi: Yaratılmış yaratılmasına da, bir de ödemesi yapılmış olsaydı?

Önce anlayamadım; sonra da anlamak istemedim. Bugüne kadar anlaşma kapsamında ödeme yapılmadığını ve şu an Türkiye’nin böyle bir borcu olduğunu, İranlılar’ın yönetim değişikliğinin ardından bu parayı talep ettiğini belirtti.

Kulaklarıma inanamıyordum. Ben şüpheye düştükçe kuş detay vermeye devam ediyordu. Söylediğine göre bu paranın talep edilmesinin ardından, yarısını mal karşılığı ödemek istediğimizi iletmişiz. Ama İranlı sormuş: 150 milyar dolarlık sizden ne alalım? ‘Altın meselesi bununla ilintili mi’ diye sordum. ‘Duy da inanma’ dedi.

Gerçekten inanmakta zorluk çekiyordum ki, bunu anlayan kuş ayrıntı vermeyi sürdürdü. Bu paranın içinde 3,5 milyar dolar da Türkmenistan’a ait. Türkmenler ısrarla parayı istiyorlar. Ödeme yapılmazsa da, vanayı kesme ihtimallerini gündeme getiriyorlar.

Peki biz ne yapıyoruz? Nabucco’da devre dışı kaldıktan sonra gündeme gelen TAP Projesi ile ilgili pazarlık yürüttüğümüzü, burada Türkiye’nin rolünü arttırması durumunda ödemeyi yapabileceğimiz vurgulanıyor. Yani öyle bir iddia ki, adamı alacağı ile tehdit uyguluyoruz.

Birden düşündüm. Mart ayına kadar kamu/özel dış bor ç ödemesi 165 milyar dolar. Koy üzerine Libya ve Mısır’dan tahsil edilemeyen paraları… Bir de Bernanke’nin açıklamaları var.

Tam bunu aklımdan geçiriyordum ki kuş ‘dur’ dedi; ‘iş orada bitmiyor. Herkes Bernanke’nin 2014 yılına ilişkin açıklamalarını konuştu. Ama sonraki açıklamada yer alan detayı hatırlattı. Açıkçası ben kaçırmışım.

Şu Gezi döneminde yapılan açıklamadan bahsediyordu ve ifadesi şuydu: ABD bir yıl içinde dört ülkeden toplam 1 trilyon dolar para çekecek. Kim bunlar? Güney Afrika, Brezilya, Romanya ve Türkiye… Geçelim işin yorumuna…

Brezilya, 2014 senesindeki Dünya Kupası ile yaratılacak rant nedeniyle bekletiliyor. Güney Afrika’dan elmas ya da altın çekebilirler. Ama altın Almanya ile ilgili dengeleri bozacağından ters düşmemek adına tercih edilmiyor. Elmas da ihtiyacı görmüyor,

Geriye iki ülke kalıyor. 2 TL’yi görerek fırtınayı yaşayan Türkiye ve önümüzdeki süreçte çok konuşacağımız Romanya. Döndüm en başa… Alt alta ödememiz gereken kısa vadeli borcu düşündüm; bir de şu İran ve bağlantılı Türkmenistan iddiasını… Dedim ki en azından bir yetkiliye sormak lazım.

Sayın iktidar bu kuşun anlattıkları doğru mu? Doğruysa Türkiye bu parayı nereden bulacak? Hadi beni dinlemediler. Bu işin aslını astarını soracak bir muhalefet partisi milletvekili yok mu? Alın size çok uluslu para oyunu…

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir