Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de ithalat beklentinin altında yükselirken, ihracat büyümesi yavaÅŸladı. Dış ticaret verileri, dün açıklanan ve talebin düştüğüne iÅŸaret eden enflasyon rakamlarının ardından Pekin Hükümeti üzerindeki daha fazla teÅŸviÄŸe yönelik baskıları yoÄŸunlaÅŸtırdı.
Pekin’deki gümrük ofisinden açıklanan rakamlara göre ithalat Haziran’da yıllık bazda yüzde 6.3 artarak, Bloomberg Haber’in anketine katılan 32 ekonomistin medyan tahmini olan yüzde 11’in altında kaldı. Ãœlkenin ihracatı da yüzde 11.3 yükseldi. Asya devinin dış ticaret fazlası 31.7 milyar dolar ile 3 yılın zirvesine çıktı.
Avrupa’daki borç krizinin ihracatı azaltması ve Pekin hükümetinin emlak üzerindeki kontrollerinin iç talebi zayıflatmasıyla dış ticaret rakamları, dünyanın en büyük ihracatçısının hız kestiÄŸine yönelik sinyalleri artırıyor. Çin’in geçtiÄŸimiz çeyrekte son 3 yılın en düşük seviyesinde büyüme kaydetmiÅŸ olduÄŸu tahmin ediliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) BaÅŸkanı Christine Lagarde, Çin’deki yavaÅŸlamanın, fonun, küresel büyüme tahminini aÅŸağı çekmesinin nedenlerinden biri olduÄŸunu söylemiÅŸti.
Büyümedeki yavaÅŸlama ve Avrupa’daki çalkantıların etkisiyle Çin bu yıl yuanın deÄŸer kaybetmesine izin verdi. Yuan, Nisan’dan Haziran’da kadar yüzde 0.88 zayıflayarak, 2005’de yuanın dolara sabitlenmesinden bu yana en büyük çeyrek kaybına iÅŸaret etti. Yuan dün dolar karşısında yüzde 0.1 düşüşle 6.3714’e geriledi.
BloombergHT