Yeni yıla, yeni zamlarla girdik. Tüm haber bütenlerinde MTV başta olmak üzere tapu, pasaport gibi kalemlerde yaşanan artış gündeme geldi. Türkiye burası, çok daha önceden açıklanan bir artış oranını o gün kimse görmedi, bugün ‘yeni yıl yeni zam’ diye anlatmaya başladı.
Oysa yeniden değerleme oranı kapsamında yüzde 23,27 dip nokta olmak üzere, yılın ilk günü itibariyle yaşanan bu durum kimsenin şaşırmaması, aslında açıklandığı gün enflasyondan asgari ücrete kadar masaya yatırması gerek bir meseleydi.
Ama biz severiz böyle sonuç haberlerini. Yaparken de, okurken de, izlerken de….
Yeniden değerleme oranı kapsamında yaşanan artışları bir kenara koyalım, asıl bir fiyat artışı var ki, ‘yıla zamla girdik’ haberinden daha sıkıntılı ve daha çok şey anlatıyor. Yılın son ayında hepinizin malumu bir asgari ücret pazarlığı yaşandı.
Yüzde 26,5 ile yapılan zam da, son yılların en büyük artışlarından biri olarak anlatıldı. Hatta Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak müjde üzerine müjde vereceklerini söyleyecek kadar ileriye gitti.
2019’da mali disiplinden ve enflasyonla mücadeleden asla taviz vermeyeceklerini söyleyen Bakan Albayrak, doğalgaz ve elektrikte Erdoğan’ın eş zamanlı açıkladığı yüzde 10’luk indirime dayanarak bu sözleri sarf etti.
Ama hiç kimse ne Bakan Albayrak’a ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 45 bindirilen bir zammın ardından yüzde 10 indirimin, aslında günün sonunda yüzde 35 zam anlamına geldiğini hatırlatmadı.
Peki asgari ücrete büyük fedakarlık (!) yaparak bu oranları veren, enflasyonla mücadele kapsamını depo basıp, stokçu adı altında umacı yaratmaktan öteye taşıyamayan ekonomi yönetimi, geç geçme para ödediğimiz, yerli kaynaklarla özel sektör için finanse ettiğimiz, son derece yüksek bedeller ödeyerek kullanılan, yeterince kullanılmasa da aradaki fark cebine konulan yeni Osmangazi Köprüsü’ndeki artışı neden konuşmuyoruz.
İşletmesi özel şirkette olan Osmangazi Köprüsü tek geçişlik ücreti, birinci sınıf araçlar için 71,75 TL’den 103,05 TL’ye çıkarıldı. Bu ne demek biliyor musunuz? Kullan kullanma Millet’in cebinden işletmecisinin cebine para konulan bu köprünün kullanım bedeline yaklaşık yüzde 40 zam yapıldı.
Bağlantılı geçiş yollarında da durum farklı değil. Yorum yapmadan haberden aktarayım bilgiyi: “Gebze-Orhangazi- İzmir otoyolunda daha önce 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası yeni zamla birlikte 11,5 TL’ye, daha önce 7,40 TL olan Gemlik-Bursa Kuzey gişeleri arası da 15,65 TL’ye yükseltildi.”
Yani her ikisinde de neredeyse yüzde 100’e yakın fiyat artışı söz konusu… Asgari ücret için bu kadar kılı kırk yararken, enflasyonla mücadele ettiğini söyleyen bir iktidar, neden özel bir işletmeye, hem de açığı bütçeden karşılanacak olmasına rağmen bu oranlarda zam yapar?
Birinin bu fiyaskoyu açıklaması gerekmiyor mu? Çünkü benim gördüğüm bu ülkede yaşayanların bir köprü kadar bile kıymeti yok.