Dünya ekonomisinde iyice belirginleşen bir yavaşlama var. Eğer makro-politikalarda bir değişikliğe gidilmezse, sene sonuna doğru yeniden İkinci Dip’i konuşabiliriz. Piyasalar ise “yavaşlama” kelimesini okuyunca hemen parasal genişleme (QE) anlıyorlar. Bu haftaya girilirken Fed ve AMB’nın bir kez daha salakça alınan pozisyonları kurtarmak için matbaayı çalıştıracağı beklentisi çok yüksekti. Bu satırları yazdığım Salı akşamı ise yatırımcılar realite ile yeniden temas kurmuşlar, hafiften satışa geçiyordu. Doğru yapıyorlar. Fed’den Çarşamba günü QE çıkmaz. AMB ise elinden geleni yapacak, ama AB’nin sorunları QE ile çözülecek gibi değil.
Öncelikle küresel yavaşlamanın nedenlerine bakalım. Ardından QE olasılıklarını değerlendirelim, sonra da sorunun çözümü için gerekli olan gerçek fasla dönelim: ABD ve AB’de sırası ile bütçe ve PIIGS krizinin çözülmesi.
2008’den bu yan gözlenmemiş bir konjünktürdeyiz. Tüm büyük ekonomiler eşzamanlı olarak yavaşlıyor. ABD’de Salı akşamı açıklanan Conference Board tüketici güveni ve Fed Şikago ISM bir nebze iyimser, ama yetmez. ABD ekonomisi 3Ç’de 2Ç’de kaydettiği %1.5’dan daha da kötü bir performans sergileyecek. AB’de bu hafta açıklanan Ifo ve AB Komisyonu güven verileri berbat. İşsizlik %11.2 ile tarihi zirvesinde. Asya’da Çin herhalde dip yaptı, ama çok hızla iyileşmesini beklemeyin. Asya’da Japonya dahil tüm büyük ekonomilerde kayda değer bir tökezlenme gözleniyor.
Tüm büyük ekonomiler birlikte ivme kaybederse, yakında ortaya negatif etkileşim dinamikleri çıkar ki, bunları tersine çevirmek güç. Zaten ciddi bir güven bunalımı yaşayan ve artan kötü kredilerle boğuşan global finansal sistemin de önümüzdeki çeyreklerde krediler yoluyla büyümeye verdiği destek azalabilir. Niye böyle oluyor? Birincisi, gelişmekte olan ekonomiler 2008’in tersine ekonomiye gelir pompalamaya çok meraklı değil. İkincisi ABD’de seçimlerden sonra Beyaz Saray ve Kongre’nin bütçede uzlaşamayıp ülkeyi bir kez daha resesyona sürükleyeceği beklentisi. Son olarak ise PIIGS krizi. Yakında bunlara gıda fiyatlarında süregelen tırmanış ve bölgemizde yükselen jeo-stratejik risklerden kaynaklanan petrol şokları da eklenebilir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
Piyasa etkinse hersey fiyatta.Etkin degilse de mantikli yorumlar yapmanin anlami yok.
Teknik yukari diyorsa baska soze gerek var mi.Yaptiginiz yorumlar kisa vadeli.Ayrica krizler konusa konusa gelmez.Herkes korkuyor emekliler bile kriz konusuyor.Buralar dipte oldugumuzun gostergesi zaten.Ek olarak 2010 dan beri IMKB 100 ekside zaten zarardalar.