Seçimlerden sonra cari açığı besleyen ara malı ithalatının önünü kesmek için yerli üretim teşvik edilecek. İthal edilen malları yerli olarak üretenler, oluşturulacak özel bölgelerde toplanacak. Söz konusu bölgede kurumlar vergisi ve SSK primi sıfırlanırken enerji maliyetleri de aşağıya çekilecek.
Söz konusu bölgelerin oluşturulması için ticaret ve sanayi odaları özel çalışma yürütüyor. Amaç yeni yapıyı, İstanbul, İzmir ve İzmit gibi şehirlerin yakınlarında oluşturmak.
Cari açığın giderek artması parasal önlemlerin yanı sıra kalıcı yapısal önlemleri de beraberinde getiriyor. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bir süre önce açıkladığı Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) doğrultusunda cari açığa neden olan ara malları başta olmak üzere ithal malların üretileceği özel bölgeler oluşturulacağı öğrenildi. İthalata olan bağımlılığı azaltacak, yurt içinde ara malını daha fazla üretecek, kaynak verimliliğini ve daha fazla katma değerin yurtiçinde kalmasını sağlayacak politikalar doğrultusunda İstanbul, İzmit, İzmir, Bursa gibi şehirlerin yakınında vergisiz özel sanayi bölgeleri kurulacak. Edinilen bilgilere göre sanayileşmiş şehirlerin mevcut sanayi bölgelerinin dönüştürülmesi veya yeni bölgeler kurulması yoluyla oluşturulacak özel üretim bölgelerinde Kurumlar Vergisi ve SGK primi sıfır veya çok düşük olacak. Üreticilerin kullanacağı elektrik ve diğer enerji maliyetleri de rekabet edilen ülkenin maliyetlerini geçmeyecek.
ODALARDA ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Sanayi Bakanlığı’nın isteği ile özel bölgeler kurulacak illerdeki sanayi ve ticaret odalarının çalışmalara başladığı öğrenildi. Çalışmaların hem özel bölgelerin kurulacağı yerler hem de hangi ürünlerin hangi bölgeler üzerinde yapılacağı üzerine yoğunlaştığı ifade ediliyor. Buna göre odalar ve Sanayi Bakanlığı hangi bölgelerde hangi ürünlerin üretileceğini de tespit etmiş durumda. Seçim sonrası başlatılacak çalışma ile bölgeler hızla kurulacak ve ürünleri üretecek olan şirketler bu bölgelere çağrılacak.
Hükümetin şimdiye kadar uyguladığı bölgesel teşvik sistemi ile azgelişmiş illerde Kurumlar Vergisi yüzde 20 yerine yüzde 2’ye kadar iniyordu. Buna ek olarak Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren hissesinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanması gibi avantajları içeriyordu. Ancak sanayicilerin başta lojistik ve kalifiye işgücü bulamaması olmak üzere birçok nedenle bazı illerde teşvik sistemi önemli yatırımlara yol açarken ülke genelinde beklenen etkiyi yaratmadı.
DEMİR-ÇELİK, MOTOR AKTARMA VE HURDA
Sanayi Bakanı Çağlayan, GİTES açıklamasında özellikle cari açığa neden olan yassı demir çelik, motor aktarma organı ve elektronik ve gömülü yazılım ürünlerini dile getirmişti. Çağlayan, demir çelikle ilgili “Türkiye 2000-2010 yılları arasında Çin ve Hindistan’dan sonra çelik üretimini dünyada en çok artıran üçüncü ülke konumunda.
Ülkemiz, 2010 yılı itibariyle ürettiği ham çelik miktarıyla dünyanın 10. büyük üreticisi konumuna gelmiş ve dünyadaki payını yüzde 1.7’den yüzde 2.1’e çıkarmıştır. Sektörün kronik sorunu olan yassı çelikteki kapasite yetersizliği, son yıllarda devreye giren ve yakın zamanda devreye girecek olan kapasitelere bağlı olarak ortadan kalkacak ve ülkemiz önümüzdeki dönemde net ihracatçı konumuna gelebilecektir“ demişti. Bakan Çağlayan, üretim yetersizliği ve tedarik kaynağı tercihleri nedeniyle, yaklaşık 5 milyar dolar tutarında motor aktarma organı ithal edildiğini belirtmişti.
kaynak
http://www.ekonomihaberyorum.com/cari-acik-icin-yeni-tesvik/