Büyümede Sürpriz

Beklentileri aşan büyüme yüzde 8.8 oldu.

Türkiye ekonomizi ikinci çeyrekte yüzde 8.8 büyüdü. Beklenti yüzde 6.3’tü. Bir önceki çeyreÄŸe göre büyüme ise yüzde 6.9 olarak gerçekleÅŸti.
Büyüme verilerinin ardından gösterge tahvilin bileÅŸik faizi yüzde 8’i aÅŸtı.

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı ikinci döneminde, Türkiye’nin yüzde 8,8 büyüdüğünü açıkladı. Söz konusu dönemde, cari fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 318 milyar 404 milyon lira oldu.

TÜİK, 2011 yılı ikinci döneme ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2011 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 19,2’lik artışla 318 milyar 404 milyon lira oldu.

Sabit fiyatlarla ise bu dönemde ekonomi, yüzde 8,8’lik büyümeyle 27 milyar 910 milyon lira oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2011 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3’lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH deÄŸeri bir önceki döneme göre yüzde 1,3 arttı.

TİCARET SEKTÖRÜ, 72 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI
Türkiye ekonomisinde 2011 yılının ikinci döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüme gösteren sektör, balıkçılık oldu. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,3, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 12,5 büyüyen sektör, bu yılın aynı döneminde yüzde 20 büyüme gösterdi. Sektörün cari fiyatlarla büyüklüğü, 1 milyar 129 milyon liraya yükseldi.

Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde büyüme gözlendi.

En fazla büyüyen sektörlerin başında dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri (yüzde 18,5), mali aracı kuruluşların faaliyetleri (yüzde 14,3), inşaat (yüzde 13,2), toptan ve perakende ticaret (yüzde 13) geldi. Ticaret sektörünün cari fiyatlarla büyüklüğü 71 milyar 949 milyon 955 bin lira oldu.

“BÃœYÃœME TAHMÄ°NLERÄ°N ÃœZERÄ°NDE OLDU”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜİK’in açıkladığı Türkiye ekonomisinin yüzde 8,8’lik ikinci çeyrek büyüme rakamının tahminlerin üzerinde olduÄŸunu belirterek, ”Bizim beklentimiz önümüzdeki süreçte 3. çeyrekte ve 4. çeyrekteki rakamlarla birlikte Türkiye’nin 2011 yılında da ortalama yüzde 7 civarında bir büyüme rakamını yakalamış olmasıdır. Bugünkü rakam, böyle bir noktayı yakalayacağımızın en kuvvetli iÅŸaretlerinden bir tanesi oldu” dedi.

NTV’de katıldığı programda soruları yanıtlayan Bakan Ergün, TÜİK’in Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarına iliÅŸkin bir soru üzerine, açıklanan büyüme rakamlarının Türkiye ekonomisinin ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olduÄŸunu ve dünyanın içinde bulunduÄŸu konjonktürde bu potansiyelin de harekete geçmiÅŸ olduÄŸunu gösterdiÄŸini söyledi.

BaÅŸta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyada ciddi sıkıntılar olduÄŸunu kaydeden Ergün, ”Bu sıkıntılara raÄŸmen Türkiye ekonomisinin daha önce oluÅŸturulmuÅŸ alt yapıları ve özel sektörün dinamizmi sayesinde bu krizin içerisinden fırsatlar yakalayan, fırsatlar gören bir ekonomik anlayışa sahip olduÄŸumuzu bize gösteriyor” dedi.

”YÃœZDE 8,8’LÄ°K BÃœYÃœME RAKAMI TAHMÄ°NLERÄ°N ÃœZERÄ°NDE”
”Yüzde 8,8’lik büyüme rakamı, biraz tahminlerin üzerinde bir büyüme rakam oldu” diyen ortalama 6,8 civarında bir beklentinin olduÄŸunu, yüzde 8,8’lik bir büyümenin Türkiye’de büyümeyle ilgili dinamik bir yapının var olduÄŸunu, ekonomik ÅŸartların buna elveriÅŸli olduÄŸunu kendilerine gösterdiÄŸini dile getirdi.

Ãœretilen ürünler stoka konulduÄŸu takdirde saÄŸlıklı bir durumdan söz edilemeyeceÄŸini ifade eden Ergün, ”Ama stoka koymuyorsak satıyorsak biz bunları, müşterilerimiz iç pazarda veya dış pazarda bizden bu ürettiÄŸimiz ÅŸeyleri almaya devam ediyorlarsa o, saÄŸlıklı bir ÅŸekilde büyümeye devam edeceÄŸimiz anlamına gelir. Bizim beklentimiz önümüzdeki süreçte 3. çeyrekte ve 4. çeyrekteki rakamlarla birlikte Türkiye’nin 2011 yılında da ortalama yüzde 7 civarında bir büyüme rakamını yakalamış olmasıdır. Bugünkü rakam, böyle bir noktayı yakalayacağımızın en kuvvetli iÅŸaretlerinden bir tanesi oldu” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bu denli büyümenin önümüzdeki dönemde olumsuz yansımaları olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Ergün, hesapsız, kitapsız, kontrolsüz bir büyümenin söz konusu olmadığını, bu şekilde bir büyüme söz konusu olursa bunun ileride farklı sıkıntılarının ortaya çıkabileceğini belirtti.

Türkiye’de özel sektör kaynaklı bir büyüme olduÄŸunu kaydeden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kamunun büyüme içindeki payı son derece kısıtlı. Ama özel sektörün payı ön planda. Hem özel kesim tüketim harcamaları, hem özel kesim yatırım harcamaları ön planda. Bütün bunların hesapsız, kitapsız olduÄŸunu düşünmek mümkün deÄŸil. Özellikle özel kesim yatırım harcamalarının.

Tüketim harcamaları ile ilgili zaten her zaman ÅŸunu yapıyoruz. Ä°nsanlara diyoruz ki; ‘Geliriniz kadar harcayın ve borçlanmanızı çevirebileceÄŸiniz kadar yapın. Ayrıca borçlanmanızı eÄŸer döviz kazancınız yoksa, döviz üzerinden yapmayın Türk Lirası üzerinden yapın.’ Döviz üzerinden kazancı olanlar deviz üzerinden iÅŸlem yapabiliyorlar, borçlanabiliyorlar. Ama döviz kazancı olmayanların Türk Lirası üzerinden borçlanması icap eder. Yani insanlar tüketim harcamalarını yaparken ayağını yorganına göre uzatıyorsa, yatırımcılar dünyadaki geliÅŸmeleri dikkate alarak yatırımlarını planlı programlı bir ÅŸekilde yapıyorlarsa ve stoka çalışmıyorsak, ürettiklerimizi, mal ve hizmet üretimi olarak yaptıklarımızı satabiliyorsak o zaman büyük bir sorun görünmüyor demektir.”

Büyüme rakamlarının Türkiye’nin, ”baÅŸkasının arayıp ta bulamadığı bir potansiyele sahip olduÄŸunu” gösterdiÄŸini ifade eden Ergün, Türkiye’nin çok dinamik bir yapısı olduÄŸunu ve büyümeyi kendi içerisinde ciddi anlamda saÄŸlayabildiÄŸini dile getirdi.

Son zamanlarda ortaya koydukları yaklaşımların da büyüme konusunda Türkiye’ye önemli ivmeler kazandırdığını anlatan Ergün, ”Bunlardan bir tanesi ticari açığın önlenmesi için alınan bazı tedbirler. İçeride kendimiz üretebileceÄŸimiz halde ithal yoluyla aldığımız ürünlerin yerine Türkiye’de üretilenlerin kullanılmasını ve üretilmesini teÅŸvik gibi konular da bizim büyüme dinamiÄŸimizi ivmelendiren unsurlardan baÅŸlıcaları” dedi.

2012 YILINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N BÃœYÃœME BEKLENTÄ°SÄ°
Mevcut yüksek büyüme potansiyeline raÄŸmen orta vadede IMF’nin 2012 için Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2,5 olduÄŸunun hatırlatılarak, IMF’nin rakamının nasıl deÄŸerlendirdiÄŸinin sorulması üzerine Ergün, orta vadeli programa iliÅŸkin bir takım verilerin 2009 yılının konjonktürü içinde hazırlandığını belirtti.

2009 yılının Türkiye ve dünya ekonomisinin çok farklı seyrettiğini ancak sonraki gelişmelerin Türkiye ve dünya ekonomisinde yeni dinamiklerin ortaya çıktığını kendilerine gösterdiğini ve bazı rakamların revize edildiğini söyledi.

2011 yılına iliÅŸkin hedeflerini de revize etmeleri gerektiÄŸini belirten Bakan Ergün, ”Orta vadeli program çalışmalarını, bütçe çalışmalarıyla birlikte neticelendirmek istiyoruz. Çünkü bütçe rakamlarını da orada makro büyüklükleri koyarken bütçe rakamlarını da dikkate alarak koyacağımız için orta vadeli program ile bütçe hedeflerinin uyum içinde olması icap ediyor. O nedenle onu, bütçe çalışmaları ile paralel hale getirmiÅŸ bulunuyoruz. 2012 yılıyla ilgili hedefleri de orta vadeli programda bu çerçevede ele alacağız. Ama ben IMF’nin öngördüğü gibi Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2,5’lik büyüme ÅŸeklinde deÄŸil, çok daha yüksek bir büyüme ile yoluna devam edeceÄŸine ÅŸahsen inanıyorum.”

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/668580-buyumede-surpriz

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir