Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.
Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in, bugün 2011 yılı üçüncü çeyreÄŸine iliÅŸkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme rakamlarını açıkladığını hatırlatarak, GSYH’nin 2011 yılı üçüncü çeyreÄŸinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8,2 oranında artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının da bir önceki çeyreÄŸe göre yüzde 1,7 oranında gerçekleÅŸtiÄŸini kaydetti.
Böylece GSYH’nin 2011 yılı ilk dokuz aylık döneminde reel olarak yüzde 9,6 oranında büyüme kaydettiÄŸini belirten Babacan, bu gerçekleÅŸme ile Türkiye ekonomisinin OECD, Avrupa BirliÄŸi ve G20 ülkeleri arasında çok güçlü büyüme performansı gösteren sayılı ülkelerden biri olduÄŸunu ifade etti.
Babacan, Türkiye’de gerçekleÅŸen büyümenin, özel sektör talebine dayalı bir büyüme olup, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı olduÄŸunu belirterek, özel nihai tüketim harcamalarına ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa baÄŸlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreÄŸinde toplam iç talebin büyümeye 7,7 puan katkı saÄŸladığını kaydetti. Babacan, önceki dönemlerden farklı olarak ihracatta gözlenen yüksek performans sonucunda net dış talebin de yılın üçüncü çeyreÄŸinde büyümeye pozitif katkı saÄŸladığını ifade etti.
”Büyüme, istihdam yaratan bir büyüme oldu”
Türkiye ekonomisinin yılın ilk dokuz ayında kaydettiÄŸi büyümenin istihdam yaratan bir büyüme olduÄŸuna dikkat çeken Babacan, pek çok ülkede iÅŸsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiÄŸi bir dönemde Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreÄŸi itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, ilave 1 milyon 689 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlandığını söyledi.
Babacan, iş gücüne katılım oranlarındaki artış seyrinin sürmesine rağmen, istihdamın istisnasız tüm sektörlerde güçlü artış göstermesi sonucunda işsizlik oranının, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 9,2 seviyesine gerilediğini kaydetti.
Yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden Babacan, 2012 yılında, küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak GSYH büyümesinin yüzde 4 olmasının öngörüldüğünü söyledi.
Babacan, bununla beraber, bu büyüme oranı ile Türkiye ekonomisinin, 2012 yılında da Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam etmesinin beklendiğinin altını çizdi.