Babacan, büyüme rakamlarını değerlendirdi:
” Küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre raÄŸmen GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda saÄŸlanan büyüme oranları,Türkiye ekonomisinin kazanmış olduÄŸu dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koymaktadır”
ANKARA (AA) – BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre raÄŸmen GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda saÄŸlanan büyümenin, Türkiye ekonomisinin kazanmış olduÄŸu dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koyduÄŸunu bildirdi.
Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarına göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH), bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiğini ve büyüme hızının yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Babacan, 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızının da yüzde 2,1 olduğunu belirtti.
Bu geliÅŸmeler sonucunda 2013’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre GSYÄ°H reel olarak yüzde 3,7 büyüme kaydettiÄŸini vurgulayan Babacan, ÅŸunları kaydetti:
“2013 yılı ilk yarısında toplam iç talep reel olarak yüzde 5,4 seviyesinde güçlü bir artış gösterirken, dış talebin zayıf seyri büyümeyi sınırlandırmıştır. Yılın ilk yarısında toplam nihai yurtiçi talep büyümeye 4,3 yüzde puan katkı yaparken; net dış talep negatif 1,8 yüzde puan katkı yapmıştır. Bu geliÅŸmede özellikle 2012 yılındaki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013 yılı ilk yarısında yapılan altın ithalatındaki artış etkili olmuÅŸtur. Yılın ikinci yarısında özellikle Avrupa BirliÄŸi’ndeki görece toparlanmanın etkisiyle altın hariç ihracatımızın büyümeye yaptığı pozitif katkıyı arttırması beklenmektedir.
On beÅŸ çeyrektir aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisinde, 2013 yılı ikinci çeyreÄŸinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 848 bin kiÅŸi ilave istihdam oluÅŸturulmuÅŸtur. Böylece 2009’dan itibaren oluÅŸturulan ilave istihdam 4 milyon 635 bin kiÅŸiye ulaÅŸmıştır. 2013’ün ikinci çeyreÄŸinde, iÅŸgücüne katılım oranındaki artışa raÄŸmen iÅŸsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸtir.”
– OVP hedefleri çerçevesinde-
Yılın ilk yarısındaki yüzde 3,7 oranındaki büyümenin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri çerçevesinde gerçekleştiğini hatırlatan Babacan, dün açıklanan verilerin sanayi üretimindeki artış hızının temmuzda da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Babacan, küresel ve bölgesel olumsuz konjonktüre rağmen GSYİH, sanayi üretimi ve istihdamda sağlanan bu büyüme oranlarının, son 11 yıllık dönemde gerçekleştirdikleri reformlar sonucunda Türkiye ekonomisinin kazanmış olduğu dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koyduğunu belirtti.
AA