Dünkü yazıda bütçe dengesini tutturabilmek için bir kereye mahsus gelirlerle dolaylı vergi oranlarındaki artışlara abanıldığı, buna karşılık faiz dışı harcamalarda hiçbir esnekliğin olmadığı vurgulanmıştı. Aşağıdaki tablo bu yargıyı tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor.
Bütçe verilerinin birbiriyle tutarlı olması için tablonun oluşturulmasında 2004 yılı ve sonrası verileri kullanıldı. Bütçenin çeşitli kalemlerindeki nominal artışlar tüketici fiyat endeksindeki yıllık ortalama değişmeler kullanılarak enflasyondan arındırıldı.
TESPÄ°TLER
Birinci tespit: Faiz dışı harcamalar her yıl enflasyonun üzerinde artıyor.
İkinci tespit: 2005, 2010 ve 2011 yılları dışarıda bırakılırsa, faiz dışı harcamalardaki reel artışlar vergi gelirlerindeki reel artışların daima üzerinde gerçekleşiyor.
Üçüncü tespit: Toplam harcamalardaki reel artışı geçen yıla kadar törpüleyen faiz harcamalarındaki reel düşüşler oldu.
Dördüncü tespit: 2003 yılından beri faiz harcamaları reel olarak düşerken, bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre faiz harcamaları reel olarak arttı.
Beşinci tespit: Faiz dışı harcamalardaki reel artışların üzerinde vergi gelirlerindeki reel artışların olduğu dönemler hep bir kereye mahsus vergi geliri elde edildiği yıllar. Yani, ekonomik büyüme ne olursa olsun, vergi gelirlerindeki reel artışlar faiz dışı harcamalardaki reel artışlara yetişemiyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.