Bütçe açığı ve Ak Partinin Uyguladığı Yöntemler

Bütçe açığı 10 milyara dayanırken uygulanacak yöntem tartışılıyor. İlk söylenenler KDV ve ÖTV artışı oldu ve otomotiv, konut sektörü ve sigaracılardan bu konuya itirazlar geldi. Ak partinin 10 yıllık dönemine baktığımızda, vergi artışı yanında bütçe açığını kapatmak için özelleştirme, aflar ve farklı güne uygun enstrümanları  kullandığına tanık oluyoruz.
Beklenen oldu son iki ayın eklenmesiyle Ocak AÄŸustos dönemi bütçe açığı 8 milyar 520 milyon liraya ulaÅŸtı. Geçen yıl AÄŸustos’unda bütçe 2 milyar104 milyon fazla vermiÅŸti. Bu durumda son 12 ayda 10 milyar 624 milyonluk bir açık söz konusu oldu. Bir süredir sözü edilen “Bütçe için 10 milyarlık ek gelir ihtiyacı” böylece gerçekleÅŸmiÅŸ oldu. Åžimdi bu gelirin artacak ÖTV- KDV oranları ve yeni vergi yükleri ve kaldırılacak GYO KDV istisnası ile saÄŸlanıp saÄŸlanamayacağı tartışılırken, KDV ve ÖTV artışı geleceÄŸi belirtilen sektörlerin temsilcileri, bunun durgunluk ve kaçakçılığa neden olarak bu artışların beklenen sonucu vermeyeceÄŸini, hatta vergi gelirlerinde düşmeye yol açabileceÄŸini öne sürüyorlar.
Önce, geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde fazla veren bütçenin, bu yıl neden, hangi gelişmelerle açık verdiğine bakalım:

-Ocak Ağustos döneminde geçen yıl 49 milyar 122 milyon olan personel ödemelerini bu yıl  yüzde 18.8 artışla 58 milyar 359 milyon rakamına ulaştı . Buna çok net olarak açıklanmasa da son yılda personel sayısının yaklaşık yüzde 10, 260 bin artması nedenlerden biri oldu.
-İlk sekiz ayda sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderlerinde yüzde 24.6 artışla 44 milyar 877 milyon lira rakamına ulaşılırken, cari transferler yüzde 21.9 artışla 86 milyar 795 milyon liraya ulaşıldı. Cari transferlerde 6 milyar 640 milyonluk tarımsal desteklemeler, 17 milyar 682 milyonluk mahalli idare payları da yer aldı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir