Dün Fransa’da sadece sözde soykırımı “inkâr yasası” değil Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci de oylandı diye düşünüyoruz. Bu tarihin biraz iddialı olacak ama Türkiye’nin AB üyelik sürecinde sonun başlangıcı olarak bir kenara not edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB’nin iki numarası Fransa ile ilişkilerin gitgide sertleşeceği bir süreç içine girdik. Özellikle Fransa’daki seçimleri Sarkozy’nin yeniden kazanması durumunda diplomatik ve ticari ilişkiler asgari düzeyde seyretmeye devam edecektir. Ayrıca ilerleyen günlerde özellikle Fransa etkisi altında olan bazı AB üyesi ülkelerde de benzer uygulamalar görmemiz muhtemel. Bugün Başbakan Erdoğan’ın parti grup toplantısında Fransa’ya karşı verilecek tepkiyi ve yaptırımları açıklaması bekleniyor. Sürecin nasıl işleyeceği konusunda bu konuşma sonrası daha net bir görünüm oluşacaktır. Son olarak bu yasanın ne getireceğine değinecek olursak, yasa Sarkozy tarafından da onaylandıktan sonra Fransa’da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.
Para Politikası Kurulu ana gündem
Bugün iç piyasalar için ana gündem TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. TCMB’nin faizlerde değişikliğe gitmesine düşük ihtimal veriliyor. Politika faizlerde değişikliğin uzun süre gündemde olmayacağını düşünmekle birlikte, TCMB bugün faiz koridorunun üst sınırının yakın bir zamanda aşağıya çekilerek daraltılması konusunda bir mesaj verebilir. Bu mesaj; küresel ekonomide risk iştahının artması ve sıcak para akımlarının devam etmesi durumunda faiz indirimlerine başlanacağı şeklinde de sunulabilir. İfade şekli nasıl olursa olsun bu yönde bir mesaj verilecek olursa, içeride yükselen trend yeni bir ivme kazanacaktır. Bu nedenle bugün iç piyasalar için ana gündemimiz TCMB’nin yapacağı açıklama ve başta değindiğimiz Başbakan Erdoğan’ın parti grubunda yapacağı konuşma olacak.
AB’de PMI verilerine dikkat
Bugün Almanya ve Euro Bölgesi PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nin büyüme daha doğrusu daralma oranı hakkında ön bilgi vermesi açısından oldukça önemli veriler. Büyüme verilerinin gecikmeli gelmesi nedeniyle bu veri büyüme tahmini için önemli bir yer tutuyor. PMI (Purchasing Managers’ Index – Satın Alma Endeksi) şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini gösteren bir endeks. Özel sektör yöneticileri ile görüşülerek yapılan anketin sonuçları her ay açıklanıyor.
PDF Formatı: 240112_Gunluk Strateji
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
0212 286 30 00 (pbx)