Bu Hafta Komşu’nun İpini Çekerler mi?

Aylardır finansal piyasalardaki sorunlara çözüm arayanlar çok yoruldular. Umarım bu yorgunlukla yeni hatalar yapmazlar ve Yunanistan’ı ‘izole etmeyi’ başarabilirler. Aksi takdirde İrlanda, izlanda, Portekiz, İspanya ve belki de en kötüsü İtalya bu zincire eklenebilir. Bugünkü Troyka toplantısından sonra piyasalara yine umutvar mesajlar verilecek. Komşu’nun idam fermanı bu hafta imzalabilir, hatta ipi bile çekilebilir! Bir an evvel yapsalar çok iyi olacak.

Finansal piyasalar hemen herkes yorgun. AB, ABD, Yunanistan, Fed, ECB, Almanya, borsalar, fon yöneticileri, yatırımcılar… Piyasa katılımcıları özellikle geçen hafta iyiden iyiye yoruldular. Aslında bu yorgunlukları uzun bir süredir birikiyordu, ancak Fed’in 20-21 Eylül’deki toplantısından “birşey” çıkar diye herkes nefeslerini tutmuş, enerjilerinin son demlerini bu toplantıdan çıkacaklara saklamıştı. Dağ fare doğurup da Fed’den sadece kısa vadeli tahvillerle, uzun vadelilerin değiştirilmesi (Operational Twist) kararı çıkıp da başka bir şey gelmeyince piyasaların adeta dizlerinin bağı çözüldü, ‘boş çuval’ gibi çöktü! Herkesin 2008’den sonra gelecek ‘ikinci dip’ senaryosunu konuşmaya hatta fiyatlamaya başladığı bir dönemde, AB politikacıları mercek altında. Hem aldıkları hem de al(a)madıkları kararlarla, finansal piyasaların bir yandan diğerine savrulmasına sebep oluyorlar. Hafta başında IMF, Avrupa Birliği ve AvrupaMerkez Bankası’nın (Troyka) Atina’ya yapacağı ziyaret, hem komşunun hem de finansal piyasaların geleceği açısından önemli olacak! Zira piyasalarda komşunun borçlarının yarısını (yüzde 50’sini) ödemeyeceği bir plan üzerinde konuşulduğu dedikoduları var! Temmuz’daki yüzde 20’lik “gönüllü” borç silme de yeterli ol(a)madı! Şimdi sırada zorunlu borç silme (“gönüllü olanı geçmemiş olsa da tabii ki bukez yaşanacak olan doğrudan doğruya default temmerrüt olarak kayda geçecektir) operasyonu var. Yıl başından bu yana her fırsatta dile getirdiğim gibi “borçlar, ekonomik büyüme ile ödenemeyecekse, mutlaka ödenebşlecek boyuta indirilecektir!” savım nihayet hayata geçecek gibi görünüyor.

Bunu nasıl yapacakları önemli. Zira aylardır finansal piyasalardaki sorunlara çözüm arayanlar çok yoruldular. Hepsi yol yorgunu! Umarım bu yorgunlukla yeni hatalar yapmazlar veYunanistan’ı “izole etmeyi” başarabilirler. Aksi takdirde İrlanda, izlanda, Portekiz, İspanya ve belki de en kötüsü İtalya bu zincire eklenebilir. İşte o zaman AB’nin işi zor olur! Gerçi komşuyu ‘ayak altında çekme operasyonunun’ nasıl yapıldığı önemli. Zira diğer sorunlu ülke halkları da benzer bir “güzelliğin” kendilerine de yapılmasını talep edebilecekler. Meselenin “ahlâki erozyon” kısmı da tam burada. Yunanlılara “çekilen kıyak” neden diğperlerine de çekilmesin?

Pazartesi günkü troyka toplantısından sonra piyasalara yine umutvar mesajlar verilecek, Perşembe günkü Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) genişletilmesiyle ile ilgili toplantılara kadar konunun sıcak tutulmasına çalışılacaktır. Bu hafta yapılacak toplantılar çok önemli. Komşu’nun idam fermanı bu hafta imzalabilir, hatta ipi bile çekilebilir! Bir an evvel yapsalar çok iyi olacak. Yoksa bu işin sonu yok! Ötele ötele nereye kadar. Yunanistan’ı yüzdürelim derken koca AB gemisi batmak üzere. Bu tehlikeyi görmüyor olabilirler mi? Bugünlere gelindiğine göre görmüyor olmaları ihtimali var!

Tüm bu sıkıntılar bu haftayı kritik hale getiriyor. Bugün Troyka toplantısı beklenirken; geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışların kısa süreli bir toparlanması piyasalarda yaşanabilir. Çok uzun süreli ve “kuvvetli bir toparlanma ihtimali zayıf! Sonrasında işlerin yeniden karışması, hele ki Yunanistan’ın “temerrütü” gibi bir haber gelecek olursa (gelmese bile gelmişcesine fiyatlama devam edecektir.) hem borsalarda hem de euroda yeni düşükler görülebilir! Avrupa borsaları ya yeni dipler (Atina Borsası’nda olduğu gibi) ya da yeni düşükler (Milano, Prag, Moskova v.b.) görürken, asıl hareket ABD borsalarında olacağa benziyor. Bu hafta içinde Dow Jones’ta 10.450 seviyesinin görülmesi ihtimali oldukça yüksek. 10.300 seviyesinin altına inilecek ve bu seviyelerde haftayı kapatacak olursak, ABD borsalarının daha da aşağılara inme ihtimali artacaktır.

Bu hafta euro/dolar paritesinde 1.3410 seviyesi kritik olacak! Euro’da bu seviyenin altına inilmesi önce 1.32509 ardından da 1.3060 seviyelerinin test edilme olasılığını artıracaktır!

Bu seviyeye inilmesi birkaç haftayı alsa da, kısa vadede yukarıda 1.3680-1.3740 bandı denense de eurodaki gerileme trendi bir süre daha devam etmesi büyük olasılık.

Paritede doların böylesi değerlenmesi dolar/TL kurlarındaki gerilimin devam etmesine neden olacaktır. 1.8670-1.8780 seviyelerinin test edilmesi (periteye bağlı olarak bu hafta yada önümüzdeki birkaç hafta) ihtimali yüksek! Ancak bu seviyenin aşılmasının zor olduğunu, bu seviyelerden bazı satıcıların pozisyon açmalarının yüksek bir olasılık olduğunu düşünüyorum.

İMKB için de bu hafta kritik! Bugün, geçtiğimiz haftanın kayıplarını bir parça toparlamaya çalışsa da aşağıda önce 55.160 ardından da 53.600 seviyesinin test edilmesi büyük olasılık. Geçtiğimiz hafta ortasında 60.827 ile 59.858 oluşan boşluğun kapanması ihtimali de hiç yok değil. Ancak böylesi bir toparlanma yaşansa dahi en azından 53 binlere kadar bir düşüş ama bu hafta, ama önümüzdeki hafta içinde yaşanacak gibi görünüyor! Geçtiğimiz hafta içinde yüzde 7.86’ya kadar gerileyip ardından 8.85’e kadar yükselen gösterge bono faizlerindeki gerilim İMKB ve döviz piyasalarındaki tahminleri destekler nitelikte. Bu hafta içinde 9.20 bileşik seviyelerine kadar bir yükseliş ihtimali var! Böylesi bir gerilim özellikle döviz cephesinin keyfini kaçıracaktır.

Farkında mısınız S&P’nin göstermel not artışından hiç bahsetmedim. Zira hiç önemi yoktu.

Geçtiğimiz haftanın tahmin karnesi:

Piyasa/Ürün Tahminler Gerçekleşmeler

Gösterge bono Yüzde 8,40’a çıkabilir 8,85 bile görüldü

İMKB 100 Önce 59,134’ün üstüne çıkılır S&P sayesinde 61.721 görüldü ancak ve 60.800 test edilebilir kapanışlar 60,889’un üzerinde olmadı

Sonra 56,650 ve 54,150’e 55.682 test edildi, 56.323’ten kapandı

İnilebilir!

Altın 1,700’e inilebilir 1.629 bile görüldü (tarihteki en büyük ikinci günlük düşüş yaşandı! )

Gümüş 36,10un altındaki haftalık Değil 33.80 30,90’a inildi, hem de kapanışta Kasım’da 33,80’e inebilir! Ekim’de…

“Bu Hafta Komşu’nun İpini Çekerler mi?” ile ilgili 2 yorum

  1. hocam gözlerinden öperim. ben sizlere hiç katılmıyorum. tekrardon imkb ivme kazanacak ve önce 80 000 endekse, sonrada yılsonuna 100 000 endeksin üzerine atacaktır. çünkü imkb nin düşmesi demek hükümetin kendi kendi ayağına kurşun sıkması demektir ki buna tarih tekerürden ibarettir örneğini alır isek kesinlikle izin vermeyecektir.çünkü hükümetin can damarı sadece ve sadece sıcak para ile ayakta kalmaktadır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir