Eylül ayına kadar önemli bir toplantı tarihi belirlemeyen Avrupalı lideler son strese nasıl cevap vereceklerini bilemeyince araya giren Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi sorumluluğu aldı. İspanya’da kurtarma paketinin bankalar ile sınırlı kalmayıp ülkeyi de içine alacağını düşünen ve ellerindeki bonoların kamuya göre ikincil alacaklı konumuna düşeceğini hesaplayan yatırımcıların satışlarıyla faizler yükselmişti. Yunanistan’daki Troika heyetinin de olumsuz bir rapor yazacağı ve ekonomik aktivitenin beklenenden çok kötü olması bu ülkenin Euro Birliği’nden zorla çıkmak zorunda kalacağı spekülasyonunu yarattı. İki ülkenin verdiği endişe sonrasında yükselen faizler ve riskten kaçış ekonomik gidişatı da tehlikeye atmıştı.
Yükselen faizlerin ve ülkelerin birbirleri arasındaki faiz farklarının para politikasını etkisiz hale getirdiğini savunan ve bunun da kendi görev tanımı içine girdiğini açıklayan Draghi risk iştahını canlandırdı ve çevre ülke faizlerini aşağı çekti. Haftasonunda gelen haberlere göre ise Perşembe günü toplanacak ECB diğer otoritelerle de işbirliğine girebilir. Kurtarma fonu EFSF’nin ilk piyasadan, ECB’nin ikincil piyasadan tahvil alacağı bir dayanışmanın sağlanacağı yönünde haberler takip ediliyor. Maliye Bakanları Grubu Başkanı Juncker piyasaya umut vermek istemediğini ancak önemli kararların arefesinde olduklarını açıkladı. Euro / Dolar 1.2293’e yükselirken telefonda görüşen Merkel ve Monti Haziran ayında aldıkları kararları hızlıca hayata geçirmek için anlaştıklarını açıkladılar. Haziran ayında banka birliği kurulması, mevduata güvence verilmesi, bankaları düzenleyici bir kurul oluşturulması yönünde kararlar alınmıştı. Bugün ise ABD Hazine Bakanı Geithner ile Alman Maliye Bakanı Schaeuble ve ECB Başkanı Draghi görüşecekler.
ABD DE UMUTLUÂ
Cuma günü % 1.4 beklenen 2. Çeyrek büyüme rakamı % 1.5 olarak gerçekleşirken önceki yıllara ait rakamlarda önmeli aşağı yönde revizyonlar yapıldı. Kişisel tüketimin de son çeyreklerin en dibinde açıklanmasıyla FED’e ilişkin beklentiler arttı. Çarşamba günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu (FOMC) önündeki geniş politika araçlarından birini seçecek. Uzun vadeli faizlerin düşük kalacağı teminatını vermekten mortgage bazlı bono almaya kadar uzanan bir yelpazede seçenekleri olan bankanın alacağı kararların ne kadar etkili olacağı ve etkisinin süresi yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Cuma günü bu beklentilerle yükselen ABD hisse senetleri günü % 2’ye yakın artılarla tamamladılar. Dow Jones Sanayi Endeksi % 1.46 artış kaydederken haftayı da 13 binin üzerinden tamamladı. Vadeli işlemlerde ise % 0.28’lik gerileme yaşanıyor.
Asya’da yoğun bir hafta başlıyor. MSCI Asya Endeksi’ndeki 1007 şirketten 274 tanesinin bilançoları açıklanacak. Endeks bugün % 0.9 artış yaşarken yılbaşından bu yana getiri % 3.96 düzeyinde. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.08 geriliyor. Dolar / Yen 78.36’dan alıcı buluyor. Japonya’da sanayi üretimi beklentileri karşılamazken Nikkei 225 % 0.58 primli. Çin’de ise kar beklentilerindeki düşüş hisse senetlerini aşağı çekiyor ve Şanghay Bileşik Endeksi % 0.66 düşüşte.
YURT İÇİNDE İYİMSER HAVA
Cuma günü % 0.83 artışla 64.372 puana yükselen İMKB 100 Endeksi böylece 2012 yılının da rekorunu kırmış oldu. Bilanço beklentileri ile de ivme kazanan endekste yarın açıklanacak olan Garanti Bankası karı yakından izlenecek. Gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi % 7.78’den kapanış yaparken kalan vadelerde de küçük çaplı satışlar gözlendi. Dolar / TL 1.8143’ten güne başlıyor. Euro / TL 2.23’te ve Sepet Kur 2.0220’den ekranlara yansıyor.
BloombergHT