Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), ”Kurumsal Yönetim Ä°lkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına Ä°liÅŸkin TebliÄŸ” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
TebliÄŸ ile borsa şirketlerinin esas alacakları kurumsal yönetim ilkeleri düzenlendi. Bu çerçevede, ”pay sahiplerinin hakları, kamuyu aydınlatma ve ÅŸeffaflık, yönetim kurulunun iÅŸlevi, sorumlulukları ve çalışma ÅŸekli” düzenlendi.
Buna göre, kurumsal yönetim ilkelerinden zorunlu olarak uygulanacak olanların belirlenmesi ve gözetiminde, borsa şirketleri, sistemik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak 3 gruba ayrılacak.
Piyasa değeri ile fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin hesaplanmasında, mart, haziran, eylül ve aralık ayları itibarıyla son işlem günlerinde oluşan ikinci seans kapanış fiyatlarının ve fiili dolaşımdaki pay oranlarının ortalaması esas alınacak.
Birinci grup, piyasa değerinin ortalaması 3 milyar liranın ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 750 milyon liranın üzerinde olan ortaklıkları, ikinci grup, birinci grup dışında kalan şirketlerden, piyasa değerinin ortalaması 1 milyar liranın ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerinin ortalaması 250 milyon liranın üzerindeki ortaklıklar, üçüncü grup da gelişen işletmeler piyasasında ve gözaltı pazarında işlem gören ortaklıklar ile birinci ve ikinci gruba dahil olan ortaklıklar hariç olmak üzere, borsa şirketlerinin tamamını kapsayacak.
TebliÄŸin geçici maddesine göre, tebliÄŸde uyum amacıyla gerçekleÅŸtirilmesi gereken esas sözleÅŸme deÄŸiÅŸikliklerinin ve yönetim kurulu yapılanmalarının 30 Haziran 2012 tarihinden geç olmamak üzere yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar tamamlanması zorunluluÄŸu getirildi. TebliÄŸ, payları Ä°MKB’de iÅŸlem gören bankalar için 1 yıl sonra, diÄŸer borsa şirketleri için de bugün itibariyle yürürlüğe girecek.
Borsa şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerinden bazıları şöyle:
”Tüm pay sahiplerine eÅŸit muamele edilir. Her pay sahibinin bilgi alma ve inceleme hakkı vardır. Özel denetim isteme hakkı bilgi alma hakkının bir parçasıdır. Genel kurul toplantı ilanı, mevzuat ile öngörülen usullerin yanı sıra, mümkün olan en fazla sayıda pay sahibine ulaÅŸmayı saÄŸlayacak, elektronik haberleÅŸme dahil, her türlü iletiÅŸim vasıtası ile genel kurul toplantı tarihinden asgari üç hafta önceden yapılır. Åžirket bağış ve yardımlara iliÅŸkin politikasını oluÅŸturarak genel kurulun onayına sunar. Oy hakkının kullanılmasını zorlaÅŸtırıcı uygulamalardan kaçınılır. Azlık haklarının kullandırılmasında azami özen gösterilir. Åžirketin belirli ve tutarlı bir kar dağıtım politikası bulunur. Özellikle borsalarda iÅŸlem gören payların serbestçe devredilebilmesini zorlaÅŸtırıcı uygulamalardan kaçınılır.
Åžirket, iÅŸlem ve faaliyetlerinde menfaat sahiplerinin mevzuat ve karşılıklı sözleÅŸmelerle düzenlenen haklarını koruma altına alır. Çalışanlara saÄŸlanan tüm haklarda adil davranılır, çalışanların bilgi, beceri ve görgülerini arttırmalarına yönelik eÄŸitim programları gerçekleÅŸtirilir ve eÄŸitim politikaları oluÅŸturulur. Yönetim kurulu, alacağı stratejik kararlarla, ÅŸirketin risk, büyüme ve getiri dengesini en uygun düzeyde tutarak akılcı ve tedbirli risk yönetimi anlayışıyla ÅŸirketin öncelikle uzun vadeli çıkarlarını gözeterek, ÅŸirketi idare ve temsil eder. Yapılan ödemeler, maaÅŸ, ikramiye, diÄŸer düzenli ve arızi ödemeler gibi nakdi, hisse senetleri, hisse senetlerine dayalı türev ürünler, çalışanları hisse senedi edindirme planları kapsamında verilen hisse alım opsiyonları, mülkiyeti verilen ve/veya kullanım için tahsis edilen ev, otomobil gibi gayri nakdi olarak yapılan ödemeler ve saÄŸlanan tüm menfaatleri kapsar.”
AA