Borsa’daki Sıkışma Süreci

Uzun bir süredir günlük yazı yazmadım. 2017’nin en yoÄŸun günlerini yaşıyorum. Bu yoÄŸunluk herhalde Mart’ın ilk haftasına kadar devam edecek. EÄŸer piyasalara vakit ayıramıyorsam yorum yazmıyorum.

Yakından bir izleme yapmadığınız dönemde  laf olsun diye analiz veya yorum yaparsanız, doyurucu olmaz ve hemen hissedilir.  Bugün  her ne kadar bu girişle beklenti oluştursam da,  doyurucu bulmayabilirsiniz, çünkü uzun uzun ve gerekçeli olarak ayrıntılı analiz yerine sadece kestirme yoldan görüşlerimi sunacağım. Aslında kafanızda ne kadar çok soru olduğunu biliyorum. Bu sorulara tek tek cevap vermek zamanımın kısıtlı olması nedeniyle bugün için mümkün değil.

BORSA

Borsada 75 bin seviyelerinden başlayan yükseliş 83.500 seviyesinde kısa bir süre durakladıktan sonra, bu seviyedeki direncin kırılmasıyla devam etti ve 90 bin sınırına kadar yükseldi. Bugün de dahil olmak üzere, 14 gündür 87 bin ile 89.500 arasına sıkıştı. Zaman zaman satış baskısı geldi. Bu süre içinde işlem miktarlarında git gitgide azalma gördük. Aşağıdaki grafik, sıkışma bölgesindeki  60 dakikalık hareketleri veriyor.

60 dakikalık süreler içinde 200 milyon lotun üzerinde iÅŸlem miktarları çok önemlidir. Borsa yukarıda çember içine alınmış bölgelerde yüksek iÅŸlemlere ulaÅŸmasına raÄŸmen, 89.500 direncini kıramadığı gibi, bunun ardından genelde satış baskısı geldi. Peki bu durum geleceÄŸe iliÅŸkin sinyal olabilir mi? Yani endeks nasıl olsa yukarı gidemiyor, dolayısıyla düşecektir diyebilir miyiz? GeçmiÅŸin istatistiÄŸini yaptığımızda 100 defa bu tür bir durumla karşılaÅŸsak 70-75’inde düşüş görürüz. Ama 25-30 olayda da dirençlerin yukarı kırılmasıyla yukarı hareket devam edebilir. Piyasayı güçlü tutan en önemli sebep, küresel borsaların genel olarak ABD borsalarından olumlu etkilenmesidir. ABD’de endeksler her gün yeni rekorlar kırıyor. Bunu yaparken de, FED’in Mart ayında faiz artırması olasılığı artmasına raÄŸmen bu oluyor.  Bizim borsanın dinamiklerine baktığımızda ise ÅŸu an herkes bir birini kolluyor. Bir yabancı kuruluÅŸun sattığını hissettikleri anda bizimkiler de satışa geçiyor ama destek seviyesine yaklaşıldığında satışlar duruyor. Ertesi gün borsa yüksek açılıyor, ama 500-600 puan geriliyor fakat bu durum yatırımcıyı tedirgin etmiyor. YavaÅŸ yavaÅŸ beyin “87 bin desteÄŸi aÅŸağı kırılmaz” diye düşünmeye baÅŸlıyor. “Herkeste hemen bir düşüşün baÅŸlayabileceÄŸi korkusu var.

Piyasanın çok sıkışma yaptığı yerlerde kâr etme imkanı azalır. Bu yüzden belirli bir süre sonra, bu kanal aşağı ya da yukarı kırılır. Son 10 gündür kanal içi, hareket olduğu için zaten yazacak fazla bir şey yoktu. Bu yüzden de yoğun olduğum bir dönemde yorum yapma gereğini fazla hissetmedim. Ama süre uzadıkça endeksin önemli bir kırılma yapma olasılığı arttı. Teknik analiz kurallarına göre, 87 bin altında kapanış olması durumunda, izleyen 1 ay içinde  83-85 bin aralığına kadar düşüş olasılığı ortaya çıkar.  Eğer 90 bin üzerinde kapanış olursa, endeksin yükselişine devam etmesi, işlem miktarının ciddi biçimde artması söz konusu olursa, boğa tuzağı olasılığı çok yükselir.

Åžimdilik bu kadar…. Dolar için ayrıca yorum yazacağım. Fakat TCMB’nin son kararları ( 1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredi vadesinde ödenmesi kaydıyla, geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine imkân tanınmıştır. Bu iÅŸlemlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca 2 Ocak 2017 tarihinde ilan edilen döviz alış kurları esas alınacaktır.) doların 3.67 seviyesinin altına geçmesinde etkili oldu. Şu an destek çalışması yapıyor ve bir süre daha devam edebilir.

“Borsa’daki Sıkışma Süreci” ile ilgili 1 yorum

  1. HOCAM BORSA BİR TÜRLÜ 90 000 NE YAPSADA AŞAMAMAKTADIR.BENİM TAHMİNİM 1-2 AY İÇİNDE 70500-74350 ARASINA GELECEKTER.BENİM TAHMİNLERİM BUGÜNE KADAR BENİ YANILTMADI.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir