Borsada Tahmin Yapmak -VII

12.01.2011
Eveeet…
Biraz uzun bir ara verdikten sonra yeniden birlikteyiz… Borsada tahmin yapmak başlıklı yazı dizisinde sona yaklaşıyoruz.
Yıllık bazda yüzde 100 kâr etmek için her 15 günde bir net yüzde 3.3 getiri sağlarsanız, yıllık bazda yüzde 100’ü bulabileceğinizi belirtmiştik. Elbette ki; burada anlatmak istediğim şey illaki yüzde 100 getiriye odaklanmak değildir. Önemli olan nokta bizlere çok düşük gibi gelen bir getiri oranını istikrarlı bir şekilde sağlıyor olmaktır.
Ne demiştik; “Hocam ben alım yerlerini çok iyi biliyorum ama bir türlü satmayı beceremiyorum” soruları en çok gelen sorulardı. Satmayı becermek zaten mümkün değildir. Çünkü beyin hep en tepede satmaya çalışır ama, önemli olan en tepede satmak değil, hedeflenen kârı yakalamaktır. Siz hedeflediğiniz kâra ulaştıktan sonra kağıt isterse yeni tepeler yapsın, bu önemli değildir. Önemli olan şey, sizin bir sisteminiz olması ve bu sisteme göre hareket ediyor olmanızdır.
Borsada hisseden kazanmak için sadece tek yönlü davranmak zorundasınız. Yani sadece alarak kazanabilirsiniz. Gerçi açığa satış kuralı var ama up-tick denilen pasife yazarak satma kuralı nedeniyle bu pek uygulanmıyor. Eğer sadece alım yaparak kazanacaksanız, o zaman hisseyi uygun fiyattan almanız gerekiyor. Bu uygun fiyat; temel olarak uygun fiyat ve teknik olarak uygun fiyat olarak adlandırılabilir.
Benim anlatacağım yöntem azıcık temel analiz, ama çoğunlukla teknik analiz kuralını içeriyor. Ben bu kuralı yazdıktan sonra üzerinde çok spekülasyon yapılacaktır. Bu yüzden ben de günlerdir “acaba yazsam mı, yazmasam mı?” diye düşünüyorum. Çünkü belki de insanlar yanlış kullanacaklar ve sorun yaşayacaklar. Yani mutfaktaki bıçak çok faydalı bir araçtır. Ama 1-2 yaşında bir çocuğun eline geçerse, çok tehlikeli olabilir. İşte bu yüzden yazımı son mesajları verip bitirmeyi düşündüm. Fakat böyle yaparsam da, daha önce verdiğim sözü tutmamış ve aslında böyle bir kural yok da varmış gibi davrandığım söylenecekti. İki arada bir derede kaldım. Sonunda yazmaya karar verdim. Ama şartlarım var;
Bu al-sat kuralı ile ilgili olarak bana gelen hiçbir maili ve yorumu cevaplamayacağım. Ne anlatıyorsam odur. Siz ne anlıyorsanız onu deneyebilirsiniz. Uygulamaya kalkarsanız ciddi zararlara da yol açabilirsiniz. Çünkü bazı yerlerde subjektif yargı kullanmanız gerekecek.
Bu sistemi, son üç yılda, geçmişe dönük testler yapmak yerine bir fiil uygulamasını yaparak sonuçlarını tutuğum için; en az 2000 tane durumu incelemeden ve istatistiklerini çıkarmadan fikir sahibi olmayınız. Beyin küçük sayılar yasasına göre işler. Bu al-sat kuralını bugün uygulamaya başlasanız ve 3 defa arka arkaya kaybettirirse, zaten otomatik olarak vazgeçeceksiniz. Halbuki, bir kuralın uzun vadede ve her piyasa koşulunda test edilmiş olması önemlidir. Yani 2008 krizinde de uygulamış olacaksınız, kriz sonrası sert yükselişte de uygulamış olacaksınız. Aksi halde yöntem tutarlı olmaz.
Şimdi vereceğim sitemin özelliği, yüzde 78 olasılıkla size 2 hafta içerisinde yüzde 3-3.5 arasında getiri sağlayacak olmasıdır.
Bu yemeği yapmak için şu malzemelere ihtiyacınız var;
1.       Şirketin özsermayesi (negatif olmamalı)
2.       Şirketin PD/DD (Piyasa değeri/defter değeri oranı)
3.       TKE göstergesi
4.       Günlük işlem miktarı (lot bazında)
TKE göstergesinin matriksdeki formülü şöyledir;
(STOFK(14,6)+RSI(14)+CCI(14)+MFI(14)+WILLR(14)+MO(14)+ULT(7,14,28))/7;0;80;20
Bu formülü kopyalayıp MATRIKS programı içerisinde indicator builder’a yapıştırıp göstergenize de TKE adını verebilirsiniz. (Bunun nasıl yapılacağına ilişkin hiçbir soruyu cevaplamayacağım. Bu konuda Matriks teknik destekten yardım alabilirsiniz. Eğer matriks ya da metastock kullanmıyorsanız veya içerisinde indicator geliştirebileceğiniz bir teknik analiz programı kullanmıyorsanız zaten bunu uygulama imkanınız olmayacaktır. )
Kurallar:
1.       Asla özsermayesi negatif olan bir şirkette bu kuralı uygulamayacaksınız…
2.       Şirketin PD/DD oranı tarihsel olarak en yüksek seviyesinin en az yüzde 20 altında olmalıdır. Örneğin bir şirketin geçmiş iki yıllık PD/DD oranlarına bakıldığında en yüksek değer 2 civarındaysa, bunun yüzde 20’sini hesapladığınızda 0.40 yapıyor. Dolayısıyla incelediğiniz kağıdın PD/DD oranı 1.60 veya altında olmalıdır.
3.       TKE göstergesi çizdirildiğinde 20’nin altında gözle görülür biçimde en az üç tane dip yapmalıdır. Üçüncü dip seviye 20’nin üzerinde olabilir ama 40’ın altında olmalıdır.
4.       Üçüncü dibin görüldüğü yerdeki fiyat, TKE’nin birinci ve ikinci dip seviyelerine denk gelen kapanış fiyatlarından daha aşağıda olmalıdır.
5.       Üçüncü dipten sonra, günlük işlem miktarı önceki 10 günün ortalamasının üzerine çıktığı halde fiyatlar yeni bir dip yapmamalıdır.
6.       Alım anı;  üçüncü dipten sonra yukarı dönüş gerçekleştiğinde ve en azından TKE göstergesi 30 seviyesine geldiğinde ve günlük işlem miktarı da 10 günlük işlem miktarı ortalamsaının üzerine çıktığında yapılmalıdır.
7.       Satış yeri ise alım yapılan fiyatın yüzde 3-4 yukarısıdır.
8.       Zararına satış noktası ise alım yapılan fiyattan önce görülen en dip seviyenin 2 kademe altıdır.
Tüm bunların örnekleri bir sonraki yazıda video olarak size verilecektir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir