Borsada haftaya olumlu baÅŸladık. Ä°ngiletre konusundaki anketlerde “KALALIM” seçeneÄŸi ağır basmaya baÅŸlayınca borsa hızla yükseldi. Bu hafta sonu eÄŸitici bültende kendimin ne beklediÄŸimi söylememiÅŸ ve kendi beklentinize göre pozisyonunuzu hazırlayın demiÅŸtim.  EÄŸer UK (United Kingdom) AB’de kalacak olursa endeksin en azından 78 bine seviyesine kadar sert bir yükseliÅŸ yapabileceÄŸinden bahsediyordum. Daha önce “EÄŸer sizler UK’nin AB’den çıkacağını düşünüyorsanız bu durumda en geç perÅŸembe günü hisseleri satıp dolara geçmelisiniz, tam tersini düşünüyorsanız full borsaya girmelisiniz” ÅŸeklinde bir yorum vermiÅŸtim. Fakat ÅŸu an durumlar biraz deÄŸiÅŸti. UK’nin kalacağı neredeyse %80 fiyatlandı. Dolayısıyla eÄŸer cuma sabahı, UK,  AB’de kalmışsa, borsalar açılışta coÅŸacaktır fakat, piyasalar bunu iyi bir kâr realizasyonu için kullanır. BREXIT olayının sonuçları kısa sürede fiyatların içine girmiÅŸ olacaktır, fakat bundan sonra borsaların yönünü  ne belirleyecektir? AÅŸağıdaki grafik bu hafta başından ÅŸu ana kadar borsaların getirilerini gösteriyor.
Grafikte Çin hariç tüm borsaların artış treninde olduğunu ve başı Avrupa borsalarının çektiğini görüyoruz.  Asya cephesinde de genel bir olumlu hava olup, hem dünya endeksleri hem de MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi olumlu bir seyir içindedir.  Aşağıdaki grafik bizim borsanın 60 dakikalık hareketlerini gösteriyor;
Endeks 76 bin kanalı dışına çıkmış ve en düşük 74.500 civarını görmüştü. Åžu an 77.400 civarında iÅŸlemler oluyor. Bu sırada ÅŸu an Yellen ABD’de konuÅŸma yapıyor. Yellen doÄŸru bir politika izlediklerini belirtiyor. Ä°ÅŸ dünyası yatırımlarının zayıf seyrettiÄŸini ve iÅŸ dünyasının talebin zayıflamasından korktuÄŸunu belirtiyor. Görünen o ki son Tarım Dışı istihdam raporu çok önemli bir etki yapmış. Åžu an küresel olarak toparlanmanın da yavaÅŸ seyrettiÄŸini belirtiyor. Aynı zamanda Çin konusunun önemli bir problem olduÄŸunu vurguluyor. Yani uluslararası riskler ve geliÅŸmelere de bakıyorlar. Aslında Yellen daha öncekilerden farklı bir ÅŸey söylemiyor. Ellerinde para politikası ile ilgili bir takvim olmadığını belirtiyor ve açıklanacak verilere göre bakılacağını söylüyor. Normalde yanlış yapıyorlar. Gelen ekonomik verilere göre faizleri artırmayı düşüneceÄŸiz dediÄŸiniz zaman, piyasaları veri bağımlı hale getiriyorsunuz. Dolayısıyla her açıklanan veri volatilite yaratıyor. Piyasalardaki volatilitenin artması ise iÅŸ dünyasını da korkuttuÄŸu gibi tüketici güven endekslerini de yerle bir ediyor.  İşte bu yüzden küresel volatilite özellikle 2013 yılında parasal geniÅŸlemenin sonlandırılmasıyla birlikte çok arttı. Volatilite yüksek ise bütün ekonomik kesimler karar almakta zorlanırlar. O zaman volatiliteyi düşürmeniz gerekiyor. Bunu yapmanın ise tek yolu var.  Faiz artış planını ileriye dönük olarak açıklamaları gerekiyor. ÖrneÄŸin Aralık 2016, Nisan 2017  vs. gibi. Böylece herkes hesabını kitabını buna göre yapacak ve ekonomik verilerin yarattığı belirsizlik ve volatilite azalacaktır. Yani Tarım dışı istihdam verisi geldiÄŸinde piyasalar  hop oturup hop kalkmayacaklardır.
Sonuç olarak Brexit olayı bittikten sonra cuma sabahı UK, AB’den çıkmazsa endeks 79.500-80.000 seviyelerini test eder ama o seviyelerde kar realizasyonları gelir. Bundan sonraki yolu ise küresel borsaların yönü belirler. EÄŸer küresel borsalar, 2016 yılında sadece bir tane FED faiz artışını satın almaya devam etmek isterse, bizim borsa da 80 bini yukarı geçerek, yeniden 82-84 bin aralığını hedefler. Tam tersine BREXIT olayı kapandıktan sonra küresel büyüme endiÅŸeleri devam ederse, borsalarda FED’in faiz artırmayacağı beklentileri de fiyatlara yansımış olur ve verilere bağımlı bir halde, bir sarhoÅŸ gibi borsalar bir saÄŸa bir sola yalpa yaparlar.  EÄŸer UK, AB’den ayrılırsa, cuma sabahı endeks en azından 74-75 bin aralığına kadar düşer. Bundan sonra ise küresel borsalar nasıl bir hareket sergiliyorsa bizim borsamız da öyle davranır.
EÄŸer Ä°ngiltere’nin AB’de kalacağını düşünüyorsanız, hisseleriniz tutun ve satmayın. Cuma sabahı sizin beklentiniz gerçekleÅŸmiÅŸse açılır açılmaz satmayın. Çünkü acemiler açılır açılmaz satarlar. Ä°lk satış dalgasından sonra borsa yeniden yukarı harekete baÅŸladığında ise ustalar yavaÅŸ yavaÅŸ satmaya baÅŸlarlar. Hem onlar satar hem de borsa yukarı gider.
EÄŸer Ä°ngiltere’nin AB’den çıkacağına inanıyorsanız, yarın satmak için iyi bir fırsattır. satıştan sonra, cuma sabahı beklediÄŸiniz olmuÅŸsa, 74 bin civarından sattıklarınızı yerine koyabilirsiniz.
Cumaya kadar endeksin genel olarak 76.500 ile 78.500 aralığında kalmasını bekliyorum. Yarın bir miktar kar satışı gelebilir. Çünkü şu an olumlu beklentiler fiyatların içinde olduça yer alıyor.
Herkese bol kazançlı günler…