Borsada Rekor Ä°ÅŸlemler ve Volatilite Artışı – Tarihsel Bakış

Dün borsamızda 1 milyar 674 milyon lot işlem miktarı gerçekleşti.  Son 8 aya bakarsak ortalama günlük işlem miktarı 800 milyon lot civarındaydı. İşlem miktarı ile işlem hacmini karıştırmamak gerekir. İşlem hacmi denilen şey parasal hacimdir ama işlem miktarı reeldir ve lot bazındadır.  Dün ne oldu da borsa günlük bazda yüzde 2.40 ama gün içi en yüksek seviyeye göre %2.95 düşüş vardı.

Ne oldu?

Eğer gelişmekte olan ülkelerin borsalarına bu tür bir satış  dalgası gelseydi anlardık.  Ya da diğer borsalarda da aynı sırada benzer düşüşler olsaydı yine sorun değildi ve ana trendin devam edeceğini söyleyebilirdik. Ama aşağıdaki grafik, başka bir şey söylüyor.

En soldaki kırmızı bar BIST-100 endeksi. Bu grafiÄŸi gören biri herhalde “Türkiye’de çok kötü ÅŸeyler olmuÅŸ da borsada satışa geçmiÅŸler” diye düşünür. Ama dün öyle borsayı çok olumsuz etkileyecek bir haber yoktu. Bu durumda iki seçenek kalıyor;

  1. Borsada kârını yeterli gören bir yabancı kurum ciddi satışa geçti ve bunu diÄŸerleri izledi. Zaten bizimkiler yabancıları izlerler fiskos makinesi çalışır. Bir kurumdaki fon yöneticisi diÄŸer arkadaşını arar ya da whatsup’tan mesaj atar ve “ben satıyorum” der. EÄŸer durum böyleyse, Ocak ayında baÅŸlayana ana yükseliÅŸ trendinin sonuna geldik ya da yakınız demektir.
  2. Birinci maddedeki durum geçerli değilse, birileri bir yerlerden kötü bir haber aldılar. Bu durumda bu haberin kokusu birkaç güne kadar çıkar. Haber çıktığında henüz satmamış olanlar panikler ve satışa geçer. Önceden haberi alanlar bu paniği zevkle izler. Ertesi gün borsa boşluk bırakarak düşüşle açılır. İşlem miktarında yeniden sert artış olur. İşte o aşamada haber fiyatlanır ve önceden haberi duyup satmış olanlar yeniden toplar. Bu durum 1 hafta kadar sürebilir. Eğer borsada yatırımcıysanız ya da işlem yapıyorsanız bilmelisiniz ki; sizin sadece iki gözünüz ve iki kulağınız vardır. Ama piyasada 100 bin yatırımcı varsa, piyasanın 200 bin kulağı, 200 bin gözü vardır.

Dünkü hareketin en önemli yanı “haber” olmamasıdır. Az önce de belirttiÄŸim üzere, diÄŸer borsalarda da benzer düşüşler olsaydı, bunu bir dönüş sinyali olarak almazdım. Ana trendin bittiÄŸini de söylemezdim. Ama enformasyon ve formasyon uyumsuzluÄŸu her zaman iÅŸ yapmıştır. Åžu an formasyona baktığımızda sert satış var (yutan mum görünümü ve kara bulut) . Enformasyona yani haber ve geliÅŸmelere baktığımızda ortada bir ÅŸey yok.  Yukarıda verdiÄŸim ikinci maddenin olasılığını daha yüksek görüyorum. Yani olumsuz bir haber birkaç gün içinde gelebilir. Bu tür bir durum olursa, o zaman haberi deÄŸerlendirmek ve borsa üzerindeki etkisinin uzun süreli mi yoksa kısa süreli mi olacağını yorumlamak daha kolay olacaktır.  Varsayalım ki hiçbir haber gelmedi ve düşüş devam etti. Merak etmeyin piyasa mutlaka bu düşüşü açıklayacak haberi bulur ve “ÅŸu sebeple düştük, bu sebeple bunlar oldu vs” der. Bu durumda birinci maddede verdiÄŸi olasılık geçerlidir ve artık ana yükseliÅŸ trendinin sona erdiÄŸi teyit olmuÅŸ demektir.  Neden böyle söylüyorum?

Borsadaki geçmiş zirvelerden ve diplerden dönüşler incelendiğinde genellikle hiç şaşmayan ve %75-80 olasılıkla doğrulanan şey işlem miktarıdır. Yatırımcılar bilmeliler ki; en yüksek işlem miktarları ya diplerde ya da zirvelere yakın seviyelerde oluşur ve başlı başına işlem miktarı trend dönüş sinyalidir.

Borsanın 1995 yılından bu yana oluşan zirvelerini çıkardım ve bu zirvelerden dönüşlerini inceledim. Fakat burada her bir zirve dönüşüne çok vakit ayırıp çok ayrıntılı anlatmayacağım. Arzu edenler aşağıda verdiğim grafiklerdeki dönemleri grafik programları üzerinden yakın plan olarak inceleyebilirler. Aşağıdaki grafiklerin her birinde dört adet pencere vardır. En üstteki BIST-100 grafiğidir. Onun altında işlem miktarı vardır. üçüncü sırada TKE göstergesi bulunmaktadır. En altta da HLYUZDE adını verdiğim ve oynaklık artışını gösteren bir grafik vardır.

Eğer HLYUZDE grafiği fiyatlar diplerde iken sert yükselişler yapıyorsa, trend dönüşü yakın anlamına gelir. Eğer HLYUZDE grafiği fiyatlar zirvelerde iken sert artış yapıyorsa bu da yükselen trendin sonuna yaklaşıldığının sinyali olur. Fakat, şunu da belirteyim ki; tek başına bir gösterge dönüş sinyali veremez. Bazen geç kalır, bazen erken sinyal verir. Ama %60-70 başarı şansı vardır.

TKE göstergesi ise, trend deÄŸiÅŸimlerinden önce sert hareketler yapar. EÄŸer fiyatlar diplerde ise TKE genellikle hep 50-60’ın altında seyretmiÅŸtir ve bir bakarsınız ki 80 seviyesini aÅŸar. Bu durum bir yükseliÅŸ trendinin baÅŸladığına dair bir sinyal olur. Daha sonra da genelde 50 seviyesinin üzerinde kalır.  EÄŸer fiyatlar zirvelere yaklaÅŸmışsa ve TKE göstergesi  “sıfır” seviyelerine veya daha altına  düşüş yapmışsa, bu durum ana yükseliÅŸ trendinin sona ermeye baÅŸladığında dair bir sinyal olarak algılanabilir.

Åžimdi aÅŸağıda borsa tarihimizin zirve grafiklerini veriyorum… Ä°lk grafik 1995 yılına ait.

Bu grafikte 24 Nisan 1995’te sert bir düşüş var. Ä°ÅŸlem miktarı tarihi zirvelerde ve HLYUZDE 10 seviyesini aÅŸmış, yani geçmiÅŸ 3-4 aylık en yüksek seviyelerin üzerine çıkmış ve ilk anda TKE 50 seviyesine kadar düştükten sonra, sıfıra kadar inmiÅŸ. Zirvede ortaya çıkan yüksek iÅŸlem miktarı aslında TKE’nin dip yapmasını beklemeden SAT sinyalini vermiÅŸ. Ä°lk sinyaller geldikten sonra zirveden itibaren %25 düşüş olmuÅŸ. Burada grafiÄŸin devamını gösteremiyorum. Çünkü detaylar kayboluyor. Ama izleyen 11 ay içinde 550 seviyesi bir daha aşılamamış.

AÅŸağıdaki grafik ise 1997 yılının Ocak ayına ait…

Bu grafikteki İşlem miktarı ve HLYUZDE göstergesi izleyen birkaç ayda olacak %25 düşüş sinyalini vermiş. Ama TKE göstergesi geç kalmış. Detayları siz analiz ediniz.

AÅŸağıdaki grafik 1997 yılının Kasım ayındaki düşüşü veriyor. Yukarıdaki grafikte endeksin aÅŸağı döndüğü yer 1750 seviyesiydi. Ama bu seviye Temmuz 1997’de yukarı geçildikten sonra sert yükseliÅŸ baÅŸlıyor ve 3500’e gelen endeks daha sonra sert düşüyor.

1997 Kasım ayındaki bu grafikte HLYUZDE çok net sinyal üretirken, TKE Göstergesi de sert bir şekilde sıfır seviyesine inmiş. İşlem miktarı da yine zirvelerde bulunuyor. Unutmayınız ki rekor işlemler her zaman ana trendin yavaşlayacağını veya dönüşünün başlayacağının iyi bir sinyali oluyor.

AÅŸağıdaki grafik 2000 yılını gösteriyor. Endeks 4 bin seviyelerinden 20 bin seviyelerine çıkmıştı. O günü çok iyi hatırlıyorum. CNN’de Enis BerberoÄŸlu ve YiÄŸit Bulutl’a Parametre programını yapıyorduk ve endeks 20 bini görüp aÅŸağı dönünce (kırmızı ters asılı adam) gençliÄŸin verdiÄŸi heyecanla “YükseliÅŸ bitmiÅŸtir” demiÅŸtim ve izleyen gün endeks  yükseldiÄŸinde, aldığım küfürlü mailin haddi hesabı yoktu. Ama üçüncü gün endeks yüne yükselerek açılmış fakat gün sonunda ciddi satış yemiÅŸti. Ä°zleyen 1,5 ay içinde de %40’a yakın düşüş olmuÅŸtu. Rehberim yine iÅŸlem miktarıydı.  Bana küfürlü mail atanlara ben daha sonra mail atmadım. Ama eminim bugün yükseliÅŸ olursa benzer ÅŸekilde twit atanlar çok olacak ve bir süre sabredip izlemeyeceklerdir . Zaten siz geleceÄŸe iliÅŸkin bir görüş yazdığınız zaman kimse cevap vermeye cesaret etmez.  Ama, yarın endeks bin puanlık bir yükseliÅŸ yaptığında  hemen saldırmaya baÅŸlar. Büyük resmi asla görmek istemez. Ä°ÅŸte bu yüzden tiwtleri atarken, özellikle volatilite çok artacak dedim. Yarını bilmem zor, ama bildiÄŸim bir ÅŸey var ki, %75 olasılıkla ana yükseliÅŸ trendi sona erdi.  %25 yanılma payım var bunu da en erken 2-3 hafta sonra anlarım.

Bu grafikte İşlem, TKE ve HLYUZDE göstergelerini siz yorumlayınız. Fakat dikkat ediniz HLYUZDE göstergesi aslında düşüş öncesinde yükselişin sonuna yaklaşıldığını endeks 17.500 seviyesindeyken veriyor. Ama endeks izleyen 3 günde düşse de, sonraki 5 günde 20 bine çıkıyor. Burada da TKE göstergesindeki aykırılık sinyal verse de TKE daha yavaş hareket ediyor.

AÅŸağıdaki grafik 2004 yılını veriyor…

Bu grafikte de işlem miktarı rekorlar kırdıktan sonra düşüş aslında önce zayıf çapta oluyor ama sonra sertleşiyor. Fakat bu sefer HLYUZDE göstergesi adeta öncü birkaç zayıf sinyal verdikten sonra sert düşüş  mart ayında başlıyor. TKE göstergesi ise sıfır seviyesine önce iniyor ve trendin bittiğini haber veriyor. TKE sıfıra indiklten sonra yeniden yükseliş gelse de, izleyen dönemde endeks düşüşüne devam ediyor. İki ayda %20 düşüş gerçekleşiyor.

Bu aşamadan sonra aşağıda peşisıra vereceğim grafiklerde nasıl gelişmeler olduğunu sizler analiz ediniz.

En son grafik borsamızın son durumunu gösteriyor. Bu grafiğin biraz daha yakınlaştırılmış ve net halini aşağıda veriyorum. Çünkü yukarıdaki grafikte son hareketler net görünmüyor. Bu grafiğe birlikte bakalım.

Grafikte oluÅŸan son mum son 6 ayın en uzun mumudur. Yani bir gün içindeki (en yüksek fiyatla en düşük fiyat arasındaki)  en sert harekettir ve maalesef en yüksek iÅŸlem miktarı ile bu gerçekleÅŸmiÅŸtir. TKE göstergesi son günlerde 20’ye kadar düşmüş, sonra toparlamış ama dün tekrar 20 civarına doÄŸru gerilemiÅŸtir. HLYUZDE göstergesi ise 4 seviyesine kadar yükselmiÅŸ ve son 4 aydaki en yüksek ikinci seviye olmuÅŸtur. Bu göstergede önümüzdeki bir iki hafta içinde 7-8 seviyeleri de görülebilir. Bu seviyelere gelirse, ana yükseliÅŸ trendinin bittiÄŸi daha net teyit olacaktır.

***

Bu yazıyı buraya kadar okudunuz. Kafanız netleÅŸti. En azından %90’ınız ana yükseliÅŸ trendinin bittiÄŸine inanıyor.  Yarın satmayı düşünüyorsunuz.  Varsayalım endeks 500 puan aÅŸağıdan açıldı ve siz de sattınız. Fakat seansın izleyen saatlerinde alımlar geldi ve endeks yeniden 108 binin üzerine oturdu. Sinirlisiniz… “KeÅŸke satmasaydım” diyorsunuz… ama yeni alım yapmadınız. Fakat bir sonraki gün endeks yükseliÅŸine devam ediyor ve 109 bin oldu. ne yaparsınız? Ä°ÅŸte bu soruya ÅŸimdi cevap vermelisiniz. Ya ölü taklidi yapıp 1-2 ay uzak kalacaksınız, ya da al-sat’lara devam edeceksiniz.  Tekrar 1995’e dönelim ve aÅŸağıdaki grafikte düşüş günlerine çok yakından bakalım.

Yukarıdaki grafikte “1” numaralı gün aynen dün bizim borsada yaÅŸanan düşüşe benziyor. “2” numaralı günde borsa aÅŸağı doÄŸru açılıyor ama kapanışı yükselerek yapıyor. “3” numaralı günde endeks yükseliÅŸine devam ediyor, fakat gün içi yüksek seviyeden aÅŸağı dönüyor ama artıda kapatıyor. “4” numaralı günde ise sert düşüş devam ediyor. izleyen gün daha aÅŸağı gidiyor ve 3 gün boyunca düşük iÅŸlem miktarı ile sıkıştıktan sonra “5” numaralı güne doÄŸru tepki yapıyor. “6” numaralı günde ise %20’ye yakın deÄŸer kaybı oluÅŸmuÅŸ oluyor. Åžimdi kalkıp da bana bu hareketlerin hepsini yakalayacağınızı iddia ediyorsanız, borsayı bırakın derim. Belki de önümüzdeki günlerde benzer geliÅŸmeler olacaktır ama asla yukarıdaki grafiÄŸin içindeki hareketlerin aynısı olmayacaktır. AÅŸağıdaki grafik de 1996 yılındaki zirveden dönüşü  zoom etmiÅŸ durumda.

“1” numaralı günde sert düşüş var. Dikkat edin hacim fazla yüksek de deÄŸil. “2” numaralı gn yükseliÅŸ var. “3” numaralı günde karasızlık var. “4” numaralı güne gelindiÄŸinde ise artık çok geç.  AÅŸağıdaki grafik ise 1997 yılını gösteriyor ve burdaki hareketler 1995’e çok fazla benziyor.

Yukarıdaki grafikte düşüş sonrası arka arkaya 2 gün yükseliÅŸ var. EÄŸer o gün ben yorum yapıp zirve görüldü deseydim izleyen 2 günde iyi dileklerini ileten çok fazla mail alırdım. Ä°ÅŸte bu yüzden dün Twitleri atarken, yukarı yönlü 2-3 bin puanlık yükseliÅŸler hala olabilir dememin sebebi buydu. Yoksa bir okuyucunun dediÄŸi gibi hem  aÅŸağı gider hem de yukarı gidebilir diyerek sonra da “ben demiÅŸtim” deme amacı taşımıyordum. GeçmiÅŸteki istatistiklerin özünü veriyordum.  Tabi ki piyasada sürekli sallayan çok olduÄŸu için o kiÅŸi de haklı. Benim önceki yazılarımı okumamış. Sallamam, sadece bilgi daÄŸarcığımda olan ve çok fazla emekle elde ettiÄŸim bu bilgileri, Allah’ın bana verdiÄŸi nimet olarak görüp zekatını vermeye çalıştığımdandır. Yoksa, huzurlu huzurlu oturup dururken, “Borsada Ocak ayında baÅŸlayan yükseliÅŸ trendinin bittiÄŸini düşünüyorum” diye çok iddialı ve başımı çok aÄŸrıtacak bir cümleyi niçin kurayım? Bu yaÅŸta hala kendimi mi ispatlayacağım? Son 6 aydaki geçmiÅŸ yazılarımda hep “borsada yükseliÅŸ trendi devam eder ama dönüş sinyali alırsam sizlere yazacağım” diye bir söz verdim. Bu sözümü tutmaya çalışıyorum. Biliyorum ki, beni izleyen dünya tatlısı insanların oranı çok yüksek. Bana deÄŸer veriyorsunuz ve bu yazılarımı bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorum. Her yazımda insanları eÄŸitecek bölüm mutlaka olur. Onların finansal okur yazarlığının artması bu devlete ve millete hizmettir. Bugünkü yazımda 16 tane grafik hazırlamışım ve yaklaşık 4 saattir yazıyorum. Vermek istediÄŸim mesaj çok net. Sizlere bir yaklaşım tarzı vermeye çalışıyorum ve  sizler de böyle yapın diyorum. Yani oturup geçmiÅŸte zirvelerde neler olmuÅŸ, borsa nasıl davranmış, çalışın öğrenin diyorum. Santayana diyor ki; “Yeni olan hiç birÅŸey yoktur, sadece tarih okumamışsınızdır”. Benim burda yaptığım ÅŸey, tarihsel ve görsel bir incelemedir, azıcık da istatistik kullandım.

Åžimdi bazı tavsiyelerim var…

  • Al-Sat yaparak para kazanamazsınız… Beyninizdeki software buna izin vermez… 9 aydır devam eden bir deney yapıyorum. Deney sonuçları inanılmaz. Daha önce eÄŸitimlerime katılmış, 87 yatırımcı her hafta bana yaptıkları iÅŸlemleri gönderiyorlar. Al-Sat yaparak para kazanmanın  zor olduÄŸunu ama, ilkelerden ödün verilmediÄŸi an al-sat ile de para kazanıldığını gördüler. En az 3-4 tane bilimsel makale hazırlayacağım. Tabi ki yayınlandıktan sonra sizlerle de paylaÅŸacağım.
  • Bu tür sert düşüş günleri, gelecek 6 ayda 8 ayda 12 ayda en iyi getirileri saÄŸlayacak hisseleri bulmak için inanılmaz fırsatlar yaratan günlerdir. Yani  sert düşüş günleri çok deÄŸerlidir ve yaÄŸmurdan sonra ortaya çıkan bembeyaz nefis mantarlara benzerler. 3-5 gün içinde bu mantarlar toprağın üzerinde görünecek. Bu konuda kafa yormaya ÅŸimdi baÅŸlarsanız, ileride çok baÅŸarılı yatırımcılar olursunuz.

SONUÇ: Ana yükseliÅŸ trendi bitti mi? bana göre %75 olasılıkla bitti ama günlük yükseliÅŸler olacaktır. %25 olasılık ise trendin devam etmesidir. Bu olasılığın gerçekleÅŸeceÄŸine dair sinyal nedir? EÄŸer endeks günlük 1 milyar lotun altındaki iÅŸlem miktarlarıyla 110.750’nin üzerinde kapanış yaparsa, ana trend devam eder. Fakat 110.750 yine 1.5 milyar lotla geçilmeye kalkarsa ardından fırtınalar bekleyin (Bu cümleyi de sallamadım, bunun ardında da yoÄŸun çalışma ve istatistik yatıyor).

NOT: Bu arada ÅŸunu belirteyim… “Hocam hani siz hep panik yapmayın derdiniz”  diyenler oldu. Benim söylediÄŸim ÅŸey, bir hisse belli bir süre düştükten sonra, iÅŸlem hacmi artmış ve daha da diplere gidiyorsa iÅŸte o tür bir durumda panik yapmayın derim.  Hisse 6 liradan 5 liraya düşmüş, 4.90 aÅŸağı kırılınca herkes satmaya baÅŸlamış, iÅŸlem miktarı da iyice yükselmiÅŸse, bu durum zaten en geç bir hafta içinde o hissenin yukarı döneceÄŸinin iÅŸaretidir. Düşüş devam ederken panik yapmayıp sonra da en dipte satanlar hep böyle satarlar.

Paranız saÄŸlığınızı bozmasın…

“Borsada Rekor Ä°ÅŸlemler ve Volatilite Artışı – Tarihsel Bakış” ile ilgili 21 yorum

  1. Hocam,daha önce verdiğiniz bilgiler ışığında, bende bugün yukseliş trendinin artık bittiğini düşünüp strateji geliştirmiştim.Sanırım iyi bir öğrenciniz olmuşum.Sizin gibi düşünebilmeyi öğretmenizin hiç bir karşılığı olamaz.Bu ödenecek bir borç olamaz.Allah razı olsun..

  2. hocam iyiki varsınız, elinize ağzınıza sağlık. lütfen kötü niyetli olanları önemsemeyin. selamlar.

  3. Merhaba Yasar bey ,
    Emeginize , akliniza , elinize saglik – Allah razi olsun paylastiklariniza !
    Yazi icin tabir kullanmam gerekir ise – GANIMET degerindedir analizler ve tavsiyeler – anlayana .
    Candle ve volume ikilisi harika ( ozellile 2000 yili grafigindeki mezar tasi ) tabi diger gostergeler dahil .
    Tesekkurler .
    Syglr .

  4. Hocam emeğinize sağlık çok teşekkürler çok değerli bilgilerİ bedava paylaşıyorsunuz. Borsa konusunda henüz çok yeni sayılabilecek bir okuyucu olarak affınıza sığınarak bir sorum olacak.Yirminci yüzyılın ilk yarısında başarılı olan bazı alım satım tekniklerinin veya borsa yatırım formüllerinin populer olunca borsadaki genel davranışı etkileyerek artık etkisiz olması gibi bu indikatörler de populer olunca kendini gerçekleştiren kehanetler dönüşür mü veya kendini geçersiz hale getirebilir mi? Benjamin Grahamın Akıllı Yatrımıcı kitabında böyle bir şeyden bahsediliyor.

    1. Bahsettiğiniz konu doğrudur. Eğer iyi kazandıran bir strateji herkes tarafından kullanılmaya başlarsa, etkisi kayboluyor. Fakat, bunu ölçmek oldukça zor. Aslında iyi kazandıran bir strateji her zaman vardır ama bunu uzun süreli olarak istikrarlı bir şekilde uygulayacak psikolojiye sahip yatırımcı sayısı çok azdır. Yatırımcı iki defa arka arkaya kayıp yaşayınca aslında uzun vadede çok başarılı olabilecek bir stratejiyi bırakır ve başka stratejiler arar. Yani sorun strateji değil, uygulayandır.

  5. öncelikle böyle bir yazıyı kaleme aldığınız için, oturup bu uğraşı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
    ben trendin sonuna gelindiğİne inanmak istiyorum. lakin şöyle bir şey var: işlem hacmindeki 3 tane kağıdı baz almadan( ki IŞIK ÖKTE BU ÜÇ KAĞIDIN %20 DEN FAZLA İŞLEM HACMİ OLDUĞUNU VE RAHATSIZLIĞINI DİLE GETİRİR BİR PAYLAŞIMDA BULUNDU),
    bir endeks yapılsa sonuçlar yine aynı mı olur, bizlere yine aynı uyarıyı yapar mıydınız?
    saygılarımla

  6. hocam bilimsel ve akılcı yorumlarınızdan dolayı eğenize teşükkür ederiz.bende sizlere katıloyurum.önümüz kurban bayramı 10 günlük tatil piyasalar için çok uzun zaman hem bu korkutuyor hemde tarihi rekorlar görülmüş olması nedeni ile bunun bir yerden dönmesi gerekmektedir endeksin çünkü doğanın prensiplerine ayrı.ayrıca ülkemizi ileride sıkıntılı günler beklemektedir.sanki %30-50 arasında ben şahsen düşüş beklemekteyim.birde borsada yükselen tüm hisse senet fiyatları patlama noktasında olması, aynı kumar oynar gibi örğ.koza grubuna abd kaynaklı bir fonun ağrasif biçimde girmesi ve diğer değersiz hisse senetlerinede aynen kumar oynar gibi para girişleri işi cğırından çıkartmıştır.

  7. Bahsedilen Koza kağıtlarında ki olağan dışı işlemler olmasaydı; yine de 1.600 mlyr. lot işlem olur muydu ? Merak ediyorum. Sayın Hocamın açıklamalarını da çok öğretici buluyorum.

  8. Sevgili YaÅŸar hocam ÅŸahsi email hesabınızı bulamadığım için buraya yazmak durumunda kaldım ekranlardan ve internet sitelerinden deÄŸerli yorumlarınızı çok sık olmasa da takip ediyorum görüşlerinizi cok begeniyor ve ben de takdir saygı ediyorum.Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz Naçizane size bir sorum olacak yaklaşık 3 yıl kadar önce yapmış olduÄŸunuz canlı yayın video webinar videolarında Bizim toptan hissesi için uzun vadeli alım yapılabilir tavsiyesi vermiÅŸtiniz o dönem Ben de bir miktar hisse senedinden aldım Yaklaşık maliyetim 18 TL civarı.. ÅŸu an galiba ÅŸirketin iÅŸleri yolunda gitmediginden zarar acikladi hisse eder fiyatı yaklaşık 12 tl ÅŸu anda…Bir miktar daha alıp maliyet düşürmek istiyorum Sizce zaman olarak uygun mudur hocam fikrinizi öğrenmek istiyorum.uzun vade elimde tutmak istiyorum önerileriniz varsa paylaÅŸabilir misiniz TeÅŸekkürler…

  9. Sevgili Yaşar hocam şahsi email hesabınızı bulamadığım için buraya yazmak durumunda kaldım ekranlardan ve internet sitelerinden değerli yorumlarınızı çok sık olmasa da takip ediyorum görüşlerinizi cok begeniyor ve ben de takdir ediyorum.Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz Naçizane size bir sorum olacak yaklaşık 3 yıl kadar önce yapmış olduğunuz canlı yayın video webinar videolarında BİZİM toptan hissesi için uzun vadeli alım yapılabilir tavsiyesi vermiştiniz o dönem Ben de bir miktar hisse senedinden aldım Yaklaşık maliyetim 18 TL civarı.. şu an galiba şirketin işleri yolunda gitmediginden zarar acikladi hisse eder fiyatı yaklaşık 12 tl şu anda…Bir miktar daha alıp maliyet düşürmek istiyorum Sizce zaman olarak uygun mudur hocam fikrinizi öğrenmek istiyorum.uzun vade elimde tutmak istiyorum önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz Teşekkürler…

  10. Güzel bir yazı tarih tekerrürden ibarettir , insan psikolojisi de öyle .. Agustos ayından sonra ben ancak şimdi okudum yazıyı ilgi çekici.Bu yazınızı güncellemeyi düşünüyor musunuz ?Elinize sağlık..Diğer yazılarınızı da fırsat buldukça okuyacağım.Borsaya yeni başlayan ama yanlış zamanda başladığım hissine kapıldım..

  11. Hocam yazılarınız çok güzel elinize sağlık ,kötü senaryolar her zaman köşede bulunmalı..Ülkemizin sosyal,siyasi ve ekonomik durumu gözönüne alındığında sizin dediğiniz senaryo gayet mantıklı..Hocam bir de şunu belirtmek istiyorum borsada 1 aydır takipteyim. 2001 krizi öncesi 98 de ortalama üstü yüklü miktarda para girişi olmuş ta ki 2001 krizine kadar,aselsan 0,02 kuruşlardan 0,3 kuruşu görmüş akabinde kriz sonrası 0,04 lere düşmüş..Şimdi gelelim günümüze 2015 tarihinden itibaren ortalamanın çok üstünde para girişi var ve senaryo benzemiyor mu 2001 e ? Teşekkürler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir