Borsa’da Artış Trendi Nereye Kadar Devam Eder?

Dünden bu yana herkes bu soruyu soruyor. BIST nereye kadar gider?

Bu soruyu soran herkes kaybetmeye aday yatırımcıdır. Bu soruya cevap vermeye kalkan herkes büyük olasılıkla yanılacaktır. Yazımın baÅŸlığı her ne kadar böyle olsa da bu soruya cevap veriyor gibi yapıp cevap vermemek en iyisidir. Ama daha da önemlisi bu tür durumlarda hangi sorunun sorulmasının daha mantıklı olacağını anlatmaktır. Bu tür bir yaklaşım finansal okur yazarlığın geliÅŸmesine katkıda bulunur. 73 binden baÅŸlayan yükseliÅŸ öncesinde eÄŸer pozisyon alanlar varsa, yani 71 bine kadar düşse dahi ben kademeli pozisyon artıracağım diyerek alt kademelerden alım yapan birine pozisyonunu genel olarak koruması ve bozmaması gerektiÄŸini zaten yazmıştık. Ama birçok beyin dibi yakalamaya çalıştığı için endeks aniden yükseliÅŸ yaptığında ve kağıtlar 3-4 kademe yukarı gittiÄŸinde beyinden gelen otomatik mesaj alım yapmanızı engeller. Bu mesaj “pahalandı” mesajıdır. Çünkü 20 dakika önce 5.40’da olan kağıt  eÄŸer 5.44’den iÅŸlem görmeye baÅŸlamışsa, “5.40’dan almadım ÅŸimdi 5.44’den alınır mı?” der. Böyle söylemesinin nedeni de bilinçaltındaki yeniden düşüş baÅŸlayacak korkusudur. Hep derim; “Alırken aÅŸağı, satarken yukarı bakmayın.”

Aslında bugün de böyle bir gün. Endeks dün sert bir yükseliÅŸ yapmış ve “nereye kadar gider?” sorusu aslında “alım yapamadım ama bari bundan sonra alayım. Sen bana nereye kadar gideceÄŸini söyleyiver” ÅŸeklindedir. Bir bakıma alım yapmayanlar için stres artıyor. EÄŸer endeks 300 puan daha yukarıda açılırsa ve ardından alımlar devam ederse bir noktada “ya herro ya merro” diyerek yatırımcı alıma geçer. Belki de 3-5 kademe daha yukarı fiyatları görür ama yatırımcının satma hedefi olmadığında baÅŸarılı bir trade olmaz.

Dikkat ederseniz bugünkü yazımda, piyasa dinamiklerden deÄŸil, yatırımcının kafasındaki sorulardan ve daha doÄŸrusu yatırımcı psikolojisinden bahsediyorum. Çünkü bu aÅŸamadan sonra psikoloji öne geçti. Dün 60 dk’Lık grafiklerde iki tane 60 dakikada arka arkaya 130-150 milyon lot iÅŸlem miktarları ile endeks 79 binin üzerine geçti. YükseliÅŸ ani ve kısa sürede oldu. Bir yatırımcının alıma geçmesi için 77.500 – 80.500 aralığında fiyatların dengeye gelmesi ve herkesin buna alışması gerekiyor. Belki haftaya 2-3 gün daha iÅŸlem olduktan sonra, 78 bin destek olacak, insanlar buna alışacak ve bir gün önce 78 binden alım yapmadıkları halde, alım yapmaya meyilli olacaklar ama son günlerdeki hızlı yükseliÅŸler hızını kaybedebilecektir. Ä°ÅŸte ben böyle bir hareket bekliyorum. Endeksin bir anda aÅŸağı dönüp yeniden düşüş trendine girmesi olasılığı düşük. Ama 79 binin üzerinden aÅŸağı yönlü düzeltmeler yapması normaldir. Kritik seviye 77.000-78.000 aralığıdır. Bu aralığa kadar gerileme normaldir. Bu sabah dış piyasalara baktığımızda ABD’de bir doktorun ebolaya yakalanması nedeniyle ABD vadelileri yüzde 0.20 aÅŸağıda bulunurken, Asya cephesinde karışık bir görünüm var. ABD borsaları yüzde 1.20’nin üzerinde prim yaptığı için bu piyasalar güne olumlu baÅŸladı ama sonra ebola haberi bir miktar satış getirdi. Dolar/TL kuru dün en düşük 2.23 seviyelerini gördükten sonra bugün 2.2378 civarından iÅŸlem görüyor.

Borsanın düne göre biraz yükselişle açıldıktan sonra kar satışlarını görebiliriz. Bugün için yön konusunda bir tahminim yok. Kağıt bazında hareketlere odaklanmak daha anlamlı. Yükselişe katılmayan kağıtlarda hareketlenmeler olabilir. Çünkü bu tür zamanlarda borsa geneli yatay seyretse de kağıt bazında hareketler dikkat çekecektir. Banka hisseleri genel olarak düne göre daha sakin olabilir.

NOT: Bugün saat 14:30’da ara yorum vereceÄŸim….

“Borsa’da Artış Trendi Nereye Kadar Devam Eder?” ile ilgili 1 yorum

  1. Borsada iÅŸlem yapan kiÅŸilerin Sn.YaÅŸar Erdinç’in bugünkü yazısının çıktısını alıp duvarına asması gerekir.Ders niteliÄŸindeki yatırımcı psikolojisini tanımlayan yazı için teÅŸekkürler…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir