Borsa Yön Arıyor, Dolarda Stres Azaldı, Altın Kendi Yolunda…

Geçen hafta aslında küresel piyasalar için adeta bir tatil haftasıydı. Bizim piyasalarda da genel olarak tedirginlik ve yönsüzlük hakimdi. Dolar/TL kuru 3.98 seviyelerine kadar yükseldikten sonra, özellikle CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Cemil Ertem’in, “Merkez Bankası gerekiyorsa faiz artışı yapacaktır” açıklaması sonrasında belirgin bir gerileme yaptı. Åžu an aslında piyasalar 14 Aralık tarihine kilitlendi. BildiÄŸiniz üzere 13 Aralık’ta FED’in toplantısı var. Ardından da TCMB’nin PPK toplantısı olacak. Piyasalarda yapılan anketlere göre %40’ya yakın bir piyasa profesyoneli PPK’dan faiz artırım kararı çıkacağına inanıyor. 

Yeni FED baÅŸkanı olacak olan Powell bu akÅŸam bir konuÅŸma yapacak. Bu konuÅŸmanın metni konuÅŸma öncesinde yayınlandı. Aslında Powell’ı  piyasalar faiz artırmak konusunda temkinli bir kiÅŸi olarak görüyordu ama bu konuÅŸma metninin içeriÄŸine bakıldığında, faiz oranlarının artırılacağından bahsediliyor ve FED bilançosunun da kademeli olarak küçültüleceÄŸi belirtiliyor. Yani Yellen’in daha önce yaptığı açıklamalara benzer açıklamalar görüyoruz. Powell bu akÅŸam Türkiye saati ile 17:45’de ABD senatosunda bir sunum yapacak ve soruları cevaplayacak. Her ne kadar konuÅŸma metni yayınlanmış olsa da, soru-cevap bölümünde piyasalar bir miktar daha dalgalı olabilir. KonuÅŸma metninin yayınlanması piyasalarda ÅŸimdilik belirgin bir etki yapmadı. Öte yandan bildiÄŸiniz üzere Trump’ın vergi reformu da yılan hikayesine döndü. PerÅŸembe günü bu reform senatoda oylamaya açılacak ama iki tane Cumhuriyetçi senatör bu reforma karşı çıkıyor. Bu da ABD dolarının zayıflamasına neden oldu. Bu arada Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesi yapacağına iliÅŸkin haberler de piyasaları temkinli olmaya itiyor. Bu nedenle Asya endeksleri ve ABD vadelileri bugün bir miktar aÅŸağıda bulunuyor.

BildiÄŸiniz üzere, hem gösterge faiz hem de 10 yıllık devlet tahvili faizleri son 10 yılın rekorlarını kırmış ve yükselmeye devam ediyordu. Fakat, Merkez Bankası’nın PPK toplantısından faiz artırım kararı çıkacağı beklentisi faizlerde gerilemeye neden oldu ve bu cephedeki stres azaldı. Bu arada TL’nin de dolara karşı deÄŸer kazandığını gördük.

DOLAR/TL 

Bu grafikte dolar/TL kurunun günlük hareketlerini görüyorsunuz. Eylül ayından bu yana yükselen bir trend görüyoruz. Doların 2017 başında gördüğü en yüksek seviye 3.96 seviyesiydi ve son yükselişte dolar yeni zirve olarak 3.9830 seviyesini gördü. Şu an için kısa vadeli desteği 3.89 seviyesinde bulunuyor. Alttan çizdiğimiz mavi trend çizgisi ise, 3.8650 civarında orta vadeli bir destek oluştuğunu gösteriyor. TKE göstergesi dolara olan talebin uzun süredir güçlü olduğunu gösteriyor. Genel olarak 40 ile 80 arasında dalgalanan TKE göstergesi orta vadeli talebin hala güçlü seviyede olduğunu gösteriyor. Şu an için dolar TL kurunda en azından 14 Aralık tarihine kadar 3.88 ile 3.98 aralığında dalgalanmanın devam etmesini bekleyebiliriz. Fakat bu kanal içinde uzun süre devam edemez.

Doların Yönü

Doların yönünü iki ana faktör belirleyecektir. İç ve dış faktörler. İç faktör olarak PPK toplantısı en önemli faktördür. Bu toplantının kararları dolarda ciddi dalgalanmalar yaratmaya adaydır. PPK toplantısı için önümüzde iki hafta var ve bu iki hafta içinde doların hareketlerini belirleyecek ana etken dış geliÅŸmeler ve özellikle de dolar endeksi (DXY) olacaktır. Bu endeksi etkileyen ana faktörler ise, enerji fiyatları, ABD’deki vergi reformu (Reform beklentisi artarsa dolar güçlenir) ve FED toplantısında alınacak karar ile toplantı sonrasında yapılacak olan açıklamalardır.  Doların yönünü kısa vadede belirleyen ana faktörler bunlar olduÄŸu için ve bu konudaki en önemli geliÅŸmeler 13-14 Aralık civarında olacağı için, bu süreye kadar dolar/TL kurunda da yatay dalgalanma beklemek yanıltıcı olmayacaktır. Bu arada Reza Zarrab davası konusundaki geliÅŸmelerin de kurlar üzerinde etkili olabildiÄŸini gördük. Anlaşılan o ki; Reza Zarrab tanık olarak bulunacak. Bu davadaki geliÅŸmeler dolar kuru üzerinde ani hareketlere neden olabilir. Özellikle de mahkemenin yapılacağı günlerde dolar üzerinde stres görebiliriz. Fakat doların orta vadeli yönü, FED ve TCMB toplantılarından sonra daha net bir hal alacaktır.

CANLI DOLAR/TL TEKNİK ANALİZ GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!

  • FED’in Aralık toplantısında faizleri 25 baz puan artırması bekleniyor. Dolayısıyla bu beklenti fiyatların içinde bulunuyor. Faizin artırılması dolar üzerinde çok önemli bir baskı yaratmaz. Fakat, faiz artırımı yapılmazsa, diÄŸer ÅŸartlar aynı kalmak ÅŸartıyla dolar/TL kurunda en az 5-6 kuruÅŸ düşüş beklerim.  EÄŸer faiz artırırsa belki 1-2 kuruÅŸ yukarı hareket olabilir ama asıl etki yaratacak konu; FED’in faiz artırım kararı sonrasında yapacağı açıklamalar ve FED üyelerinin cevaplamış olduÄŸu anket sonuçlarıdır. 2018 yılına iliÅŸkin olarak ÅŸu an bir tane faiz artırımı beklentisi var. Bu toplantıdan sonra eÄŸer piyasalar 2018’de en az 2 veya 3 faiz artırımı olacağına kanaat getirirlerse, her ne kadar 25 baz puanlık artış beklentisi fiyatlara girmiÅŸ olsa da, dolar/TL kurunda 5-6 kuruÅŸ artışı beraberinde getirir ve hatta 4 TL seviyesinin aşılmasına neden olur. Bu yüzden okuyucu ÅŸunun farkında olmalıdır; 25 baz puanlık bir faiz artırımı sadece 1-2 kuruÅŸluk bir oynama yaratabilecekken, aynı faiz artırımı, diÄŸer açıklamalara baÄŸlı olarak 5-6 kuruÅŸluk sert hareketlere de sebep olabilir.
  • TCMB’nin PPK toplantısından ne tür bir karar çıkacağını hiç bu kadar merak etmemiÅŸtim. Cemil Ertem bir yandan TCMB gerekeni yapacaktır derken, Sayın CumhurbaÅŸkanımız da “iÅŸlerine karışmıyoruz iÅŸte sonuç böyle oluyor”  cümlesini kullanarak sanki bundan sonra artık TCMB’yi kendi başına bırakmayacakları algısını yarattı. Dolayısıyla, 14 Aralık’taki PPK toplantısı sürprizlere gebe bir toplantı olacaktır. BildiÄŸiniz üzere daha önce de faizlerin artırılması gerekirken Merkez Bankası yeni bir yol bulmuÅŸ ve haftalık repo faizini artırmak yerine geç likidite penceresi faizini artırarak en azından “bakın faizi artırmadık” demeye getirmiÅŸti. Geç likidite penceresi faizinin ötesinde baka bir faizimiz de yok. EÄŸer artış yapılacaksa, bu faizin artırılması gerekiyor. Åžu an piyasa psikolojisine baktığımızda eÄŸer MB’dan bir faiz artışı gelmezse, doların 4 TL seviyesini aÅŸması söz konusu olabilecektir. EÄŸer 1 puanlık bir artış gelirse, dolar önce hızlı bir düşüş yapar ve bu seviyede fazla kalamaz V çıkışıyla yeniden yukarı harekete baÅŸlar, yani 1 puanlık faiz artışı yaraya merhem olmaz. 2 puanlık bir faiz artışında ise DOlar 3.90’ın altına geriler ve 3.82 ile 3.90 arasında bir yerde karar bulur.

Merkez Bankasının Yerinde Olsam Ne Yapardım?

EÄŸer Merkez Bankası bu ülkeye bir iyilik yapacaksa ve gerçekten de piyasalara çok ciddi olumlu bir mesaj vermek istiyorsa, bu geç likidite penceresi (GLP) iÅŸinden vazgeçip, faiz artırmayacaksa haftalık repo faizini %12.25 seviyesine çekmeli, buna mukabil, GLP faizini de 14.25’e çekmeli ama piyasaya verdiÄŸi parayı haftalık repo faizinden vererek dolambaçlı yolları bırakmalıdır.

BORSA

BIST-100 endeksinin günlük grafiÄŸi yukarıda görülüyor. 103 bin seviyelerine kadar gerileyen endeks bu seviye ile 105.250 aralığında dalgalanma yapıyor. 3 bin puanlık bantta olan bu dalgalanmanın bir süre daha devam etmesini ve endeksin yönünün bir süre daha belirsiz kalmasını bekliyorum. TKE göstergesi de eksi bölge ile 20 arasında dalgalandığı için yükseliÅŸler cılız kalırken aÅŸağı yönlü hareketlerde hızlanma olabilir. Bu gösterge 40 seviyesinin üzerine çıkmasına raÄŸmen, eÄŸer 160 bin seviyesi yukarı geçilmemiÅŸse, bu tür bir yükseliÅŸ kalıcı olmayacaktır. Ama 105.750 üzerinde bir kapanış ve TKE göstergesinin de 50’nin üzerine gelmesi, endeksi yeniden 110 bin direncine kadar taşıyacaktır. Fakat bu tür bir durumun oluÅŸması için FED ve PPK toplantıları belirsizliÄŸinin bitmesi gerekir diye düşünüyorum. Sonuç olarak borsada ÅŸu an kaotik bir süreç hakim ve eÄŸer yeniden 100-101 bin aralığı görülürse o seviyede alımlar gelebilir. Önümüzdeki bir iki hafta içinde eÄŸer endeks 1.2 milyar lotun üzerinde bir i,ÅŸlem miktarı ile, 102.500 veya daha altına düşecek olursa, kısa vadeli kar amaçlı alım fırsatı doÄŸacaktır. 102.500 aÅŸağı kırılırsa o noktada panik satışlar artabilir. Ä°ÅŸlem miktarının günlük bazda 700 milyon lotun altına düştüğü anda da alım yapılabilecek duruma gelir.

CANLI BIST GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!

ALTIN

Altın/onz grafiÄŸi yukarıda veriliyor. DXY endeksindeki gerileme altına yarıyor. Hem faiz artışlarının zayıflayacak olması beklentisi hem de Kuzey Kore endiÅŸeleri altını 1300 dolara kadar yükseltmiÅŸti. Bu seviyede bir psikolojik direnç var. Fakat 1260 dolar seviyesi çok belirgin güçlü bir destek olmuÅŸ durumda. Altın 1306 dolar veya üzerinde kapanış yaparsa kısa vadeli long pozisyon açılarak 1299 dolar seviyesine stop konulabilir. 1305 direncinin kırılması durumunda 1335-1345 dolar seviyelerine kadar yükseliÅŸ gerçekleÅŸebilir. Gram/altında ise hareketlere hem altın hem de dolara baÄŸlı olacaktır. 160 TL’nin altına orta ve uzun vadeli pozisyon açılabilir. Zaten yazılarımı okuyorsanız çok uzun süredir portföylerde en az %15-20 altın bulundurulabileceÄŸni belirtiyordum. Almış olanlar varsa bence pozisyonlarını korumaya devam edebilirler.

CANLI ALTIN TEKNİK ANALİZ GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…

NOT: Temel Analiz Stratejileri’ne iliÅŸkin en yeni ve son  eÄŸitimim Borfin’de yayınlandı. Uzun vadeli yatırıma ilgi duyanlar bu eÄŸitimi alabilirler.  LÄ°NK: https://www.borfin.com.tr/egitim/Icerik.aspx?ID=6714&UrunID=2299

 

“Borsa Yön Arıyor, Dolarda Stres Azaldı, Altın Kendi Yolunda…” ile ilgili 3 yorum

  1. 2018 falim 1-aday olmayacak 2-imkb 130.5 bin i gorecek 3-usd/tl 4.9 u gormeden rahatlamiyacak yatirim tavsiyesi degildir.

  2. sayın hocam tüm riskleri TL satın aldı.yakın zamanda dolar 3,45-3,550 TL arasına sert şekilde gelecektir.borsa da ise önce 95 000 endekse sert şekilde düşürecekler sonra buradan toplamaya başlayıp mayıs ayı gibi 130-150 000 endekse gelecektir.altının gramı ise 147-151 TL arasında geri çekilmesini beklemekteyim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir