Aşağıdaki grafik borsanın son beş gündeki seans içi hareketlerini gösteriyor. Dün boşluk bırakarak yükseliş yaşayan BIST-100 endeksi bu sabah bir miktar gerilemeyle açıldı. Dün 74.500 seviyeleri görülmüştü ve genel olarak dış piyasalarda emtiaların yükselişinden kaynaklanan olumlu bir hava vardı. Özellikle petrol fiyatlarındaki artış ABD borsalarına alım getirmişti ve Avrupa ile bizim piyasa güne yükselişle başladı.
Grafikte görüldüğü üzere, endeks 74 bin civarından güne baÅŸladı. 72.250 seviyelerinde ikili bir dip oluÅŸmuÅŸtu ve bu formasyona göre endeksin 75 bin civarına kadar hala yükseliÅŸi beklenebilir. Åžu sıralar birçok belirsizlik sona erdi. FED faiz artırdı. Bizim MB faizlere dokunmadı ve dün ekonomistlerle yaptığı toplantıda iletiÅŸimi artırmaya çalıştılar ama MB BaÅŸkan Yardımcısı Turalay Kenç bu konudaki eksikliÄŸi gidermeye çalıştı. Bu toplantıya katılan ekonomistlere göre, MB kordioru daraltırken, alt bandı yukarı çekmek yerine üst bandı aÅŸağı indirerek yapabilirmiÅŸ. Bu sinyal verildi ama korku endeksi olarak bilinen VIX ve MOVE endekslerindeki oynaklığa bakılacakmış. Aslında adım adım faiz indirilme sinyalleri veriliyor. En azından bu konuda kafamız netleÅŸiyor. DiÄŸer taraftan BDDK’nın hazırlıkları da yine bankaların çok iÅŸine yarayacak ( AHHH bu Faiz lobisi bankalar, her zaman kedi kaymak yiyor).  Faizleri indirerek faiz lobisine büyük hizmet yapılacak.  Öte yandan,  TBB BaÅŸkanı Aydın’ın ‘sinyal’ verdiÄŸi BDDK çalışmasına göre konut ve tüketici kredileri ile kredi kartlarında risk ağırlıkları azalıyor. Böylece bankaların sermaye yeterlilik oranı daha az düşünce, kredi verme iÅŸtahı artacak.
EÄŸer bu geliÅŸmeler olursa, bankaların karlılığı kısa vadede artar. Orta ve uzun vadede ekonomiye nasıl hasar verir? sorusu ÅŸu an önemli deÄŸil. Nasıl olsa bir yolunu bulur ve sıvışırız. EÄŸer bankalar için böyle olumlu geliÅŸmeler olacaksa endeks artmalı. En azından kısa vadede özellikle iÅŸ dünyasının endiÅŸeleri azalacak ve piyasada para bollaÅŸacak. Yani önümüzdeki en az 3 aylık süre için ekonomide ciddi bir bahar havasına hazır olun. Borsanın da bu trende ayak uyduracağını söylemek yanlış olmaz. Borsa için ÅŸu an tek risk kaldı. Bu risk de dış borsalarda ani bir düşüşün baÅŸlamasıdır. Bunun haricinde özellikle Suriye’nin muhaliflerle masaya oturacak olması, emtialardaki yükseliÅŸler, ABD’deki genel büyüme trendinin hiç de fena gitmiyor olması bana göre önümüzdeki 2-3 aylık süredeki olumlu görünümü destekliyor. Bu yüzden borsa yatırımcıları bence hisselerini tutmalılar. Çünkü ralli tipi hareket olasılığı arttı. Borsa aslında MB’nın veya BDDK’nın attığı adımların orta vadede çok riskli olduÄŸunu görür ama borsacılar, “yangın çıkarsa ilk önce ben sıvışır ve kendimi kurtarırım” konusunda aşırı özgüven içindedirler. Dolayısıyla kısa vadedeki coÅŸkuya katılmak isteyebilirler. Bu yüzden hisselerinize sahip çıkın…
DOLAR/TLÂ
Az önce dolara ciddi bir alım geldi. Sebebini bilmiyorum. 2.9160 seviyelerindeki dolar bir anda 2.9250’nin üzerine çıktı. AÅŸağıdaki 60 dakikalık grafikte bunu görüyorsunuz.
Grafikte 22 Aralık günkü 2.92’den 2.95’e sert çıkışın sebebi MB faiz kararıydı ama sonrasında dolar 2.9150 seviyelerine kadar geriledi. Karar açıklandığı sırada yaptığım periscope yayınında bu konudaki görüşlerini vermiÅŸtim ve doların 2.95’i geçmesinin zor olacağını belirtmiÅŸtim. Az önce gelen alımların sebebini bilmiyorum ama bazen borç ödeyecek bir kamu kurumu veya sendikasyon kredisini ödeyecek bir bankanın ani alışı da bu tür hareketi yaratarak bankalar arası piyasada doların yükselmesine neden olabiliyor. Önemli olan konu artışın sebebidir. Bu sebebin dolarda trendi deÄŸiÅŸtirip deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸine ancak sebebi gördükten sonra karar vermek lazım. Fakat yorumu yazarken ÅŸu an için hareketin zayıfladığını görüyorum. Her zaman bu tür ani düşüş ve çıkışlar olabilir. Fakat ÅŸu an için bildiÄŸimiz bir ÅŸey var ki MB, dolar depo oranlarıyla oynayarak döviz likiditesini artırmayı ve sonrasında da faizlerin üst koridorunu düşürmeyi amaçlıyor. Bu durum net bir ÅŸekilde ortaya çıkana kadar doların 2.90-2.95 aralığında dalgalanmaya devam ettiÄŸini görebiliriz. Åžu an için dolarda net bir trend beklemiyorum. 2.90 aÅŸağı geçilir ve saatlik bazda  2.90 altında kapanış olursa, 2.87-2.88 aralığına kadar düşüş görebiliriz. Doların yeniden 2.95 üzerine oturması ve bu seviyelerde en az bir hafta kalması iyi sinyal olmaz. Åžu an için bir iki haftalık süre için hesaplar 2.90-2.95 aralığına göre yapılabilir. Yine de beklenmedik olumsuz durumları her zaman göz önünde bulundurunuz. Bugünkü sert yukarı hareketin ardından bakalım ne çıkacak?
ALTIN
Aşağıdaki grafik ALton-ons fiyatının günlük bazdaki hareketlerini gösteriyor. 2015 yılı başından bu yana aşağı yönlü trendde bulunan altın en son 1050 dolar seviyelerine kadar geriledi ve son olarak 1070 doların üzerinde bulunuyor.
Altının bundan sonraki yönü ABD’deki enflasyon ve faizlere baÄŸlı olacaktır. FED’Ä°n faiz artırması sonrasında aÅŸağı yukarı 20 dolarlık bantta dalgalar yapan altının, FED faiz artışını fiyatına yansıttığını görüyoruz. Bundan sonra özellikle ABD’deki enflasyonda yukarı yönlü bir eÄŸim oluÅŸması altını yukarı yönlü artıracaktır. Uzun zamandır düşük kalan altının yukarı yönde yapacağı bir harekette 1.170 dolar civarında önemli bir direnci var. AÅŸağı yönde ise ÅŸu an için 1050 dolar civarı destek oluÅŸturuyor. Elinde altın olan varsa tutmalı. Gram altın daha çok doların hareketlerine baÄŸlı bir hareket yapıyor. Önümzdeki bir iki aylık süre içinde doların 2.85-2.95 arasında kalması durumunda gram altının da 97-105 TL arasında dalgalanmasını bekleyebiliriz.