Yukarıdaki grafik 50 Dk’.lık olup, 93 binde bu yana olan hareketleri gösteriyor. 93 binden baÅŸlayan ilk düşüşte endeks 71 bin seviyesinde destek bulmuÅŸ ve AÄŸustos 2013’de FED toplantı tutanaklarında net…
Yukarıdaki grafik 50 Dk’.lık olup, 93 binde bu yana olan hareketleri gösteriyor. 93 binden baÅŸlayan ilk düşüşte endeks 71 bin seviyesinde destek bulmuÅŸ ve AÄŸustos 2013’de FED toplantı tutanaklarında net bir ÅŸekilde tahvil alım programının her ay azaltılacağı açıklanınca 64 bin seviyesine kadar düşmüştü. Ama bu olay olana kadar olan dönemde 71 bin seviyesi önemli bir destek görevi görmüştü. Tahvil alım programındaki azalma baÅŸladıktan sonra bu etki ortadan kalkmış, endeks yeniden 70 binin üzerine kendini atmıştı. Endeksi yeniden 71 binin altına iten ÅŸey ise 17-25 Aralık’tı ve bu durum siyasi tansiyonu yükseltip istifaları getirdikten sonra Mart seçimlerine kadar endeks 61 bine kadar gerilemiÅŸti. Åžimdi ise ABD faizleri erken artıracak (2015’in ilk yarısında exit senaryosu) stresiyle 83 binden 74 bine kadar geriledik. Özellikle 76.500 seviyesi kırıldıktan sonra, aÅŸağı yönlü hareketlerde aceleci olmadan birkaç aylık bir vade için alt kademelere alışlar yazılarak ve endeksin 72 bin civarına kadar gerileyebileceÄŸi de göz önünde bulundurularak toplama yapılabileceÄŸini daha önce belirtmiÅŸtim. Teknik dinamikler açısından bakıldığında 71 bin seviyesi önemli bir destek durumundadır. Fakat Borsadaki hisselerin yüzde 63’ü yabancılara ait olduÄŸu için ve onlar dolar bazında baktıkları için dolar bazındaki destek de önemlidir. Bunu günlük grafik olarak aÅŸağıda veriyorum.
Günlük grafik dolar bazında verilmiÅŸtir. Endeksin dolar bazında karşılığı hesaplanırken, endeks rakamı aynı günün dolar/TL kapanış rakamına bölünmektedir. Endeks 93 bin iken dolar karşılığı 5 dolar civarındaydı. Grafikteki yatay destek noktası ise 3.14 dolar seviyesidir. Endeksin dünkü kapanış seviyesi 3.25 dolar civarındadır. Endeks hiç düşmese bile dolar/TL kuru eÄŸer 2.30’u yukarı geçerse endeks otomatik olarak 3.14 seviyelerine kadar gerileyebilir ya da dolar/TL kuru yerinde dursa bile endeksi 72 bine doÄŸru gerilediÄŸinde 3.14 desteÄŸine kadar geldiÄŸini görebiliriz.
Burada aslında önemli bir ayrıntı daha var. FED’in tahvil alım programını azaltmaya baÅŸladığı sırada (AÄŸustos-2013) Dolar endeksi (DXY) 79-80 civarındaydı. Åžu an ise 86 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Yani tüm paralar dolara karşı deÄŸer kaybediyor. Yani 2013’te tahvil alım programının azaltılmaya baÅŸlanacağı bilgisi aslında doların dünya piyasalarında deÄŸer kazanmasına sebep olmamıştı. Ama ÅŸimdi piyasaların beklediÄŸinden daha erken bir faiz artırımı olasılığı dolar endeksini 86’ya çıkarınca BIST-100 endeksi dolar bazında daha fazla deÄŸer kaybetti. BilmediÄŸimiz ÅŸey ise doların diÄŸer paralara karşı daha ne kadar yükselebileceÄŸidir. Åžu an 85.61 seviyesinde bulunan dolar endeksi (DXY) 86’yı da geçip daha önceki zirve seviyesi olan 88’lere doÄŸru gider mi? Bu sorunun cevabını ben bilmiyorum. Bilen varsa ona göre hareket edebilir. Bugün Avr. Merkez Bankası BaÅŸkanı Draghi’nin mesajları da bu açıdan önemli olacaktır. Çünkü Dolara karşı en çok deÄŸer kayıplarından biri de Euro’da görüldü.
Sonuç olarak 3.10 dolar seviyesinin altındaki endeks rakamları yabancılar için cazip olacaktır diye düşünüyorum.  BIST-100 grafiÄŸine biraz daha yakından bakalım. AÅŸağıdaki grafik 5 dk’.lık hareketleri gösteriyor.
Son beÅŸ gündür 75.500 seviyesi aÅŸağı geçildikten sonra endeks 74 bin ile 75.250 aralığında bir kanal hareketi yapıyor. Bu kanal içinde olan hareketlere çok fazla anlam yüklememek gerekir. Önemli olan 74 bin aÅŸağı geçildiÄŸinde 72 bine doÄŸru bir gerilemenin olabileceÄŸi veya 75.250 yukarı geçildiÄŸinde 76.500’e kadar bir yükseliÅŸin olabileceÄŸidir. Kanal içinde çok fazla al-sat yapmak yatırımcıya zarar ettirir. 74 bin aÅŸağı kırılabilir mi? Bunun cevabı Draghi’ye ve Fitch kararına baÄŸlı olacaktır. Bir faktör daha var, Dolar endeksinin (DXY) hareketleri 86’nın üzerine atak yapıp yapmayacağı konusu da endeksi etkileyecektir. Åžu an Merkez Bankası dolara hafif müdahalelerde bulunuyor ve doÄŸru yapıyor. Çünkü küresel bir trendi Merkez Bankamız deÄŸiÅŸtiremez ve MB’nın gözü dolar/TL kurundan daha ziyade Sepet kurda bulunuyor. EÄŸer ÅŸu an  DXY endeksi 80-82 aralığında olsaydı, dolar/TL kuru da en fazla 2.18 civarında olurdu. Ä°ÅŸte bu yüzden DXY endeksinin hareketleri çok önemli olup, DXY’de baÅŸlayacak bir aÅŸağı dönüş borsaya ciddi alımlar getirebilir. Dün ABD borsaları düştü ve açılışta baÅŸlayan sert düşüş bize de satış getirdi. Bugün daha sakin olabiliriz. FITCH’in kararı cuma akÅŸamı açıklanacak. Yani biz bayram tatiline girdikten sonra duyacağız. Dolayısıyla FITCH ile ilgili beklentileri olumsuz olanlar bugün risk almak istemezlerse satıp beklemeyi tercih edebilirler ve bu da satış baskısını artırabilir. Ya da nasıl olsa FITCH kararı pek etkilemez diyenler pozisyonlarını koruyacaklardır. Draghi’nin vereceÄŸi mesajların ne kadar etkili olması beklenir? Åžu an piyasa, bu cepheden çok da olumlu ve trendi deÄŸiÅŸtirecek haber beklemiyor ama belli olmaz. Draghi daha net rakamlar verebilir. 1 trilyon dolar veya üzerinde bir varlık alımı piyasalara olumlu yansır.
Sonuç olarak Draghi’yi görelim. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam rakamını görelim ve DXY endeksini izleyelim. Bu arada FITCH kararı da ortaya çıksın diyen bir piyasa görüşü hakim olduÄŸu için borsada bir trend deÄŸiÅŸimi beklemeyelim ama bayram sonrası daha net bir resim ortaya çıkacak. Bizim piyasa tatil olduktan sonra bu sorulara cevap bulunacağı için, risk almak istemeyenler satmak isteyeceklerdir. Nasıl olsa zaten çok düştük, kötü haber gelse bile biraz daha düşeriz, oradan da alırım diyenler pozisyon koruyacaklardır. Sizler de kendi kararınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ben birkaç ay vade için düşüşlerde yavaÅŸ yavaÅŸ toplama yapılmasının hala  uygun olduÄŸunu, 71.000-73.000 aralığjna kadar gerileme olasılığının da olduÄŸunun bilinmesi gerektiÄŸini söylüyorum. Herkese bol kazançlı günler….
hocam 70,000 aşağısı yok mu acaba bu durumda ?