Memleketimizin elektronik devini Ä°stanbul’da inÅŸaat yapmaya sevk edenin sanayi teÅŸviklerinin eksikliÄŸi olmadığını düşünme eÄŸilimindeyim
Bu günlerde aklımdaki mesele budur: Türkiye’nin elektronik devi İstanbul’da inşaat yapmayı tercih ederken, Güney Kore’nin elektronik devi Samsung neden dünyanın elektronik devi haline gelebilmiştir? Bizimki sanayicilikten müteahhitliğe geçerken, neden orada müteahhitlikten sanayiciliğe geçilebilmektedir? Birkaç yıl önce şirketlerle yaptığım bir toplantı hâlâ aklımdan çıkmıyor. Memleketimizin sanayi devleri, yatırım planlarını yaparken, hizmetler sektöründe ve Türkiye’nin içinde büyümeyi düşünüyorlardı. Ben memleketimizin elektronik devini İstanbul’da inşaat yapmaya sevk edenin sanayi teşviklerinin eksikliği olmadığını düşünme eğilimindeyim. Bana öyle geliyor ki, sistemimizin tasarımında daha temel bir dizi büyük eksiklik var. Yeni bir anayasa olmadan bunları ele almanın zor olduğu kanaatindeyim.
Türkiye, Avrupa’nın televizyon sektöründe önemli ülkelerden biriydi. Avrupa’nın televizyonlarının dörtte birini biz üretirdik. Onlar eski tüplü televizyonlardı. Sonra birden televizyon üretiminde teknoloji değişti. Televizyonlar çeşitlendi, panel televizyonlar çıktı. Henüz tüplü televizyonlar yaygın iken, biz 1996 Gümrük Birliği anlaşmasının koruması altındaydık. Uzakdoğu’dan gelen televizyonlara yüzde 30’lara varan vergiler konurken, bizimkiler vergisiz Avrupa’ya giriyordu. Elektronik sektörümüz tam on yıl Avrupa Birliği’nin koruması altında kaldı, hızla büyüdü. Şirketlerimiz serpildi. Ama sonra her yer rekabete açıldı. Birden ilerleyen teknolojiyi takip edemediğimizi fark ettik. Yeni televizyon teknolojisine yetişmek için hiçbir adım atmamıştık. Panel yapamıyorduk. Sene 2005, 2006’ydı. Büyük elektronik şirketlerimiz vardı ama dünya devine dönüşemediler. Bunun üzerine müteahhit olmayı seçtiler.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
o dediÄŸiniz ÅŸirketin sahibi kiÅŸi sanayici deÄŸildrki..sadece tüccardır…kara bakar…paraya tapar..
bugün oşirketi 1 enayi bulsa satacaktır..
mutehhitlikte para kokusu aldığı için o iÅŸe girmiÅŸtir..tıpkı tv de aldığı gibi…
LCD panellere gelince tr de elektronik sadece takipçi ve fasoncudur…neyle nasıl öncü olupta panel üreteckki..
plazma teknolojisi çalışmaları (arge si yani)bunda tam 45 yıl önce daha bizde tv bile üretilmezken başlamıştır..
lcd bunu ardından gelmiÅŸ ve öne çıkmıştır…bu teknoloji bugün sadece gkore japonya abd de vardır…
bizdeki sanayici- tüccar-siyasetci kafasıylda anca fasoncu oluruz…ucuz işçilikle çalışip hamallığını yaparız..
bilgilerinize..