Yedi baş ekonomistin değerlendirmelerini içeren borsa/finans servisimizin haberi içerde yeni bir dengenin oluştuğunu, bu yılsonu tahminleri ile 2012 tahminlerinin içerde bu yeni dengeyi yansıttığını ortaya koyuyor. Buna karşılık küresel sorunların sürdüğü ve bizi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Ancak, bizi etkilemenin daha düşük olması yanında orta ve uzun vadede bizim için imkan yaratabileceği de öne sürülüyor.
Borsa Finans servisinden arkadaşımız 7 baÅŸ ekonomist ile yaptığı soruÅŸturmada onların beklentilerini ve deÄŸerlendirmelerini haberinde ortaya koyuyor. Bu deÄŸerlendirmeler ekonomistlerin “Bizde yeni bir denge konusunda” birleÅŸtiklerini ortaya koyarken, özellikle Amerika ve Avrupa’daki olumsuzluÄŸun sürmesine uzak doÄŸudan da bazı olumsuzlukların eklenmesiyle bizim içinde riskin ağırlıklı olarak küresel geliÅŸmelerden kaynaklanabileceÄŸi düşüncelerini ortaya koymaları sonucunda birleÅŸtiklerini gösteriyor.
Yedi baş ekonomistin piyasa beklentilerine baktığımızda karşımıza çıkan yeni denge olarak niteleyeceğimiz tablo şöyle:
-Bu yılın son iki çeyreğinde büyümede bir yavaşlama ve cari açıkta bir gerileme, dolarda kurulmuş dengenin devamı, faizde biraz daha aşağıya yönelme, enflasyonda biraz yukarı bir beklenti ortaya koyuyorlar.
Ancak buna karşılık “Global olumsuzluÄŸun bizi daha az etkileyeceÄŸi ve orta ve uzun vadede bizim için fırsatlar yaratabileceÄŸi düşüncesini de ortaya koyuyorlar. Bunda, olumlu etkinin kaynağında, bankacılık sektörünün gücünün ve Merkez Bankası’nın proaktif politikalarının yer alacağına inançlarını belirtiyorlar.
-2012’de de yeni kurulan dengenin önemli dış sorun yaÅŸanmazsa devam edebileceÄŸi düşüncesiyle ÅŸu tahminlerde birleÅŸiyorlar: Dolar kuru en düşük 1.65 en yüksek 1.80 seviyesinde ağırlıklı olarak 1.70’lerin biraz üzerinde tahmin ediliyor. Faizin yatay seyredeceÄŸi düşüncesi ağırlık kazanırken en düşük yüzde 8.3, en yüksek 9 olarak gerçekleÅŸeceÄŸi düşüncesi ortaya konuluyor. Enfilasyon beklentileri yıllık olarak TÃœFE’de yüzde 6.4 ile yüzde 7.20 gibi dar aralıklı bir tahminde bulunuluyor. Cari açıkta da yine bir hız kesme ile 2012 yılı için bu yılsonu beklentisi paralelinde 68 milyar dolar ile 77 milyar dolar arasında bir tahmin yapılıyor. Büyümede baÅŸ ekonomistlerden yarısı yüzde 4 gibi daha düşük bir tahminde bulunurlarken, diÄŸer yarısı yüzde 6-7 gibi daha yüksek tahminlerini ortaya koyuyorlar.
Ağırlıklı olarak olumsuzluÄŸu küresel alandan bekleyen baÅŸ ekonomistler Amerika ve Avrupa’daki olayların nasıl geliÅŸeceÄŸinin önemli olduÄŸunu, bizui de yakından ilgilendirdiÄŸini belirterek, piyasalar açısından en büyük riskin Merkez Bankası tarafından çizilen olumsuz senaryoda yer alan “Geç çözüm senaryosu” olduÄŸunu dile getiriyorlar. Küresel sorunlara geç yada tatminkar olmayan çözüm bulunması/bulunmaması riski daha da artırıp durgunluÄŸa yol açabileceÄŸinin, bunun da güvensizlik yaratacağının altını çiziyorlar.
Baş ekonomistlerin değerlendirmeleri Merkez Bankası kararlarıyla ortaya çıkan yeni dengenin bizi dış olumsuzluklara karşı koruyabileceğini ama, yeni bazı kararlarla yola devam edilmesi gerekebileceğini kabul ettiklerini gösteriyor.
Sanırım Merkez Bankası’nın son kararlarıyla ortaya çıkan politika, uzunca bir süredir piyasalarca eleÅŸtirilen “Yüksek faiz-düşük kur” politikasının son bulduÄŸunu, onun yerini “Düşük faiz-dengeli kur” politikasının almasıyla bir güven saÄŸlandığını gösteriyor. Ancak içerdeki bu olumlu geliÅŸmeye karşın, küresel sorunların sürdüğü ve bunların bize de olumsuz yansımalarının olacağı kabul ediliyor. Ve bu nedenle yeni önlemlere ihtiyaç olabileceÄŸinin altı çiziliyor.