Ä°ki defa Bitcoin üzerine uzun uzun yazılar yazdım. Görüyorum ki; bu konu adeta bir bitcoinci ve bitcoinci olmayanların savaşına dönüşüyor. Fakat iÅŸin garibi, “bitcoin riskidir” demek sanki blockchain teknolojisine karşı olmakmış gibi algılanıyor. Soru cevapla gidelim, kafanız çok daha netleÅŸecek ve bitcoin’in fiyatı konusunda çok daha saÄŸlıklı bir bilginiz olacak;
Hocam sen, yazmış olduÄŸun “bitcoinde fiyat nereye kadar-I-” baÅŸlıklı yazıda diyorsun ki “Blockchain teknolojisi devrimdir, asla karşı deÄŸilim ve dünyayı deÄŸiÅŸtirecek” hem de bitcoin’e karşı çıkıyorsun. Bu ne perhiz bu ne lahana turÅŸusu?
Düzeltelim; bitcoin’e de karşı deÄŸilim, sadece bitcoin’in ÅŸu anki fiyatının balon olduÄŸunu düşünüyorum. Durum bundan ibarettir. Hele ki blockchain teknolojisine karşı olmam hiç mümkün deÄŸil. EÄŸer ÅŸu sıralar bitcoin fiyatı 1000-2000 dolar olsaydı, “balon” demezdim. Zaten haziran-temmuz aylarına kadar fiyatı bu aralıktaydı. 4 ayda 10 kat fiyat artışı oldu.
Hocam kusura bakma, anlamak için soruyorum. Bu blockchain teknolojisi neden devrimdir? Bana çok basit cümlelerle anlatır mısın?
Bu teknoloji ve hatta bundan daha öteye giden teknoloji (IOTA) internete çok büyük bir özgürlük getiriyor.
Hocam zaten internet ortamı özgür değil mi? Herkes istediğini yazmıyor mu?
Bir soru sorayım… Youtube’da bir yayın yaptığında youtube bu yayının içeriÄŸine sınırlama getiriyor mu?
Evet hocam, sınırlama getiriyor. Örneğin telif haklarını koruyor. Başkasının yaptığı bir yayını, ben izin almadan kullanamıyorum. Açık saçık içeriğe izin vermiyor.
Bak sen ne dedin? İçeriÄŸin nasıl olması gerektiÄŸine ve yapılan yayının sınırlarına Youtube karar veriyor. Yani youtube’un kırmızı çizgileri var. Yani bir otorite var. Merkezi bir yapı var. Ä°ÅŸte blockchain teknolojisi böyle bir otoriteyi ortadan kaldırıyor.
 Nasıl yani?
Åžu sıralar PROPS adında yeni bir coin çıkacak. Bunun halka arzı yapılıyor. Yarın halka arz bitecek. EÄŸer bu props’dan alanlar veya daha sonra ikincil piyasada alacak olanlar, youtube gibi bir platforma (younow) giriÅŸ yapacaklar ama bir otorite olmayacak. Sizi yaptığınız yayınlar ne kadar çok izleniyorsa, o kadar çok kazanacaksınız. Youtube’un sonu da gelecek. Bu hemen olmayacak ama, hiç bir sınırlama olmadan her türlü konuda yayın yapacaksınız. Çünkü otorite yok.
Hocam o zaman herkes istediği yayını yapar. Kötü amaçlı yayınların önüne geçilemez.
Evet öyle… Devletler sınırlama kalksalar bile internet eriÅŸimi olduÄŸu sürece herkes istediÄŸi gibi yayın yapabilecek. ÖrneÄŸin filecoin diye bir kripto para çıktı. Bulut teknolojisi dediÄŸimiz teknolojiyi de çöpe atabilir. Siz evdeki bilgisayarınızın kullanmadığınız hard diskini ve iÅŸlemcisini filecoin’e açacaksınız, dosyalarını buraya yükleyenlerin filecoin’e ihtiyacı olacak ve üstelik bu iÅŸ için insanlar yüklü paralar ödemek zorunda kalmıyor. Ne kadar çok kiÅŸi filecoin kullanırsa ve bu iÅŸi yaparsa filecoin’in fiyatı artacak ve insanlar bu yolla para da kazanacaklar.
Yani hocam bu 1350 tane kripto paranın hepsi bitcoin gibi para göndermek için kullanılacak paralar deÄŸil… DoÄŸru mu anlıyorum?
Tas tamam öyle. Aslında adına para demek tam olarak olayı açıklamıyor. Bunlara en basit haliyle örnek verecek olursak, kahvelerdeki marka’lara (para benzeri plastikler) (token) benziyor. Bir kahvehane “marka” çıkarır ve esnaf bu markalardan satın alır ve çay geldiÄŸinde bu markalardan verir. Markası bittiÄŸinde yeniden marka alır. Ä°ÅŸte bu olay, internetteki yerini aldı ki; bizim kahvehaneler yıllar önce keÅŸfetmiÅŸ. Bir kahvehanenin marka çıkarmasına engel var mı?
Yok
Demek ki, blockchain teknolojisinin en önemli özelliği, isteyen herkesin (yazılımcılar, şirketler vs) aynen Iphone ve android cep telefonlarında çalışan uygulamalar gibi çeşitli uygulamalar geliştirerek, bu uygulamayı kullanmak isteyenlere sunmasıdır. Ne kadar çok kişi bu uygulamaları kullanırsa, o uygulamanın kripto para birimi (kahvehanenin markası gibi) değer kazanacaktır.
Hocam ben de uygulama geliÅŸtirebilir miyim?
Evet tabi ki geliştirebilirsin. Ama bire-bir uygulama olarak neye çözüm üreteceksin? İnsanların en çok şikayet ettiği hangi sorunu çözeceksin?
Hocam siz anlatınca aklımdan çok fazla fikir geçti. Aracıların acayip para kazandığı bir ortamda, aracıları aradan çıkaracak bir çok uygulama olabilir. Mesela “yemek sepeti” acayip yüksek komisyonlar alıyor ama gıda üretenler “yemek sepeti” ne mahkum. En az %10 komisyon ödüyorlar. Düşünsenize mutfakcoin diye bir ÅŸey çıkarsak ve tüketiciler birer-bir ortamda yemek sipariÅŸ verseler ve kimseye de komisyon vermeseler. Arada komisyon olmayacağı için fiyatlar düşecek, tüketici faydalanacak, üretici de yüksek maliyete katlanmak zorunda kalmayacak!!!
Sus Sus… TAMAM!!! Bu tür iÅŸ fikirleri öyle açık açık söylenmez… Åžimdi bunu duyan baÅŸkaları bu iÅŸe kalkışır ve sen ortada kalırsın. “Yemek Sepeti”ni bitireceÄŸim derken, fikrini öldürüyorsun…
Hocam haklısın… Ama ben bu mutfakcoin’i nasıl çıkaracağım?
Ethereum’a ihtiyacın var.
Nasıl yani?
Ethereum, blockchain teknolojisinin platformunu sunan firma oluyor. Aynen IOS ve android gibi düşünebilirsin. EÄŸer bir uygulama geliÅŸtireceksen, ÅŸimdilik etehereum platformunda bu uygulamayı geliÅŸtireceksin. Çünkü ethereumun kendisi merkezi olmayan ve merkezi olmayan uygulamaların geliÅŸtirildiÄŸi bir platformdur. Bir bakım merkezi olmayan uygulamaların BABASI’dır (ÅŸimdilik). Fakat teknoloji o kadar hızla ilerliyor ki yeni platformlar çıkacak ve IOTA böyle bir ÅŸey. Blockchain teknolojisini daha ileri götürmüşler. Rekabet güçlü olacak ve bundan da tüketici kazanacak.
Hocam DURRR!!! Sen ne diyorsun yaaaa!!! Benim gibi düşünen binlerce insan, binlerce yazılım ÅŸirketi, kurumlar ve hatta devletler bile bu Ethereum veya ethereuma benzer IOTA gibi platformlara ihtiyaç duyacaklar… Şu an henüz daha 1300’ün üzerinde coin çıkmış… Bunun sayısı 10 bin 20 bin olmaz mı?
Tabi ki olur….
Hocam o zaman herkes ethereum kullanmak zorunda kalacaksa etherum daha çooook değer kazanmaz mı?
Evet öyle olması bekleniyor ve ethereum platformundaki coin sayısı her geçen gün artıyor. Ne kadar çok uygulamacı (developer) kullanırsa deÄŸeri de o kadar artar. Arz talep meselesi.  Ama burada dikkat edilecek konu, ethereum tek başına bir platform olarak kalmayacak. Merkezi olmayan (decentralized) platform sayısı da artacaktır. IOTA bunu yaptı. Kim daha hızlı ve çok daha az maliyetli platform geliÅŸtirirse daha avantajlı olacak. Hangisi daha avantajlı olacak? Ethereum mu yoksa IOTA’yı mı tercih etmek gerekir? Bu konuda benim bilgim yetersiz. Bunu yazılımcılara sormak gerekir. Ama görünen o ki, uygulama geliÅŸtirici (developer) sayısı çok hızlı artacak ve hem ethereum hem de IOTA’nın deÄŸerlerinin artması beklenir.
Hocam RIPPLE nedir?
:)) Biliyorsun finansal kurumlar ve özelde de bankalar, uluslararası ödemelerin transferlerinde yüksek komisyonlar alıyorlar. Blockchain teknolojisinden tabi ki bankalar da faydalanmak istiyorlar. RIPPLE’ı bu kurumların ortak para transferi platformu gibi düşünebilirsin.Burada bireyler para transferÅŸ yapamıyorlar. ÖrneÄŸin Akbank Riplle’da cüzdan açtırarak uluslararası transferlerinin maliyetini sıfıra indirecek. Bunu da büyük ihtimalle müşterisine yansıtarak, diÄŸer bankalara karşı rekabet avantajı elde edecek. RIPPLE’ı kullanan finans kurumu sayısı arttıkça RIPPLE’ın deÄŸerinin de artması beklenir. Yani iÅŸin özü ÅŸudur, aynen reyting alan dizilerin reklam gelirlerinin artması ve ıyucuların ücretlerinin yükselmesinde olduÄŸu gibi ne kadar çok kurum bu Ripple’ı kullanırsa deÄŸeri de artacak.
Hocam her ÅŸeyi çok net açıkladın ama, Bitcoin’e karşı olmak neden o zaman?
Bir noktayı tekrar açıklığa kavuÅŸturayım. Bitcoin’e karşı olmak konusunda az önce de söyledim. Karşı deÄŸilim. Ethereum’u geliÅŸtirenler zaten bitcoin’i kardeÅŸ para birimi olarak görüyorlar ve “bitcoin olmasaydı ethereum olmazdı” diyorlar. Karşı olduÄŸum ÅŸey “bitcoin’in ÅŸu anki fiyatıdır ve bu fiyat balondur”.
Hocam peki tüm yapıyı (blockchain) neden ilk yazında bu kadar ayrıntılı anlatmadın?
Çünkü o yazıda bu konuyu çok iyi açıklayan bir video klinkini vermiştim ve yeterli olacağını düşünmüştüm ama yeterli olmamış.
Hocam bir konu daha var, ilk yazdığın yazıda, bitcoin’in bir yatırım aracı olmadığını söylemiÅŸtin. Bir deÄŸer belirlemek için, geleceÄŸe iliÅŸkin nakit akışı olması gerektiÄŸini ama bitcoinin sadece para transferi yapmak için bir araç olduÄŸunu belirtmiÅŸtin. Åžimdi pahalı olduÄŸuna nasıl karar veriyorsun?
Åžu an Bitcoin’in piyasa fiyatı nedir?
Hocam 20 bin doları gördü ama şu sıralar 17.500 dolar civarında bulunuyor.
Peki Bitcoin’in piyasa deÄŸeri nedir?
Anlamadım… Piyasa deÄŸeri dediÄŸiniz ÅŸey nedir?
Şu an kaç tane bitcoin var ve bu sayıyı fiyatla çarpınca ne çıkıyor?
Hocam 16.5 milyon olduğunu söylüyorlar
Demek ki piyasa deÄŸeri; 16.5 milyon * 20.000$ = 330 milyar dolar ediyor. Åžimdi uzmanlık sorusu ÅŸudur; bu bitcoin’in ne kadarı, diÄŸer platformlara ödeme yapmak veya birebir para transferi yapmak için kullanılıyor? Ne kadarı spekülatif amaçlı (gelecekte deÄŸeri artacağı düşünülerek) satın alındı?
Bilmiyorum hocam?
Åžu an bitcoin’e ihtiyacı olması gerekenler uygulayıcılar ve para transferi yapmak isteyenlerdir. Acaba bu aÅŸamada 330 milyar dolarlık iÅŸ mi yapılıyor? Cevap HAYIR… geçenlerde bir mail aldım ve bir okuyucum bir kahvede sıradan insanların bitcoin konuÅŸtuÄŸunu ve birisinin bitcoin alıp çok kar ettiÄŸini söyleyip diÄŸerlerine de nasıl hesap açtırılacağını anlatıyormuÅŸ. Yani bitcoin’in son 4-5 ayda 2 bin dolarlardan 20 bin dolarlara gelmesi, aslında bunun ne olduÄŸunu bilmeyen ama bu yükseliÅŸten payını almak isteyenlerin saldırısıyla oluÅŸtu. Etehereum’un piyasa deÄŸeri ÅŸu an 82 milyar dolar ve son bir ayda bitcoin artıyor diye burada spekülatif atak oldu ve fiyatı 300 dolardan 850 dolara çıktı. Gerçekte kullanıcıların talebi 20 milyar $ civarındaydı. Fakat “Bitcoin’de fiyat Nereye Kadar I” baÅŸlıklı yazımda çok ayrıntılı açıkladığım üzere, normalde 3-5 yılda ulaÅŸabileceÄŸi fair fiyata bir ayda ulaÅŸtı. Çünkü insanlar, gelecek en az 3-5 yılı fiyata yansıttı. Dolayısıyla BITCOIN’de balon oluÅŸtuÄŸuna dair şüphem yok. Hele ki ÅŸimdi finans kurumları ve finansal piyasalar da (CME) iÅŸin içine girdi. Finans tarafı aşırı deÄŸerlenmeleri çabuk görür ve CME’de iÅŸleme baÅŸlayan Bitcoin future’ları fiyatların normal olması gereken seviyelere dönmesinde önemli bir faktör olacaktır. Bu yüzden para kazanma hayalleriyle girmek isteyenleri uyarma ihtiyacı hissettim. Dilerim konu anlaşılmıştır.
Hocam şimdi sizi çok iyi anladım. Peki bundan sonra ne olur?
Bu tür mania (çılgınlık) zamanlarında, çok yeni alıcılar (spekülatif amaçlı) ortaya çıkacaktır. Bu yüzden çılgınlığın olduÄŸu bir ortamda fiyatın nereye kadar çıkacağını bilmek imkansız. Åžu an benim yaptığım deÄŸerlemelere göre bitcoin en fazla 3-4 bin dolar edebilir. Çılgınlığı bitirecek ÅŸey, bir devlet düzenlemesi, finansı iyi bilenlerin açığa satması ve daha birçok sebep olabilir. Bu tür zamanlarda hep bir tetikleyici olmuÅŸtur. Bitcoin olması gereken deÄŸerlere düşecek ve hatta gereÄŸinden fazla düşecek, sonra da çok daha istikrarlı bir fiyata gelecektir. Aylık bazdaki volatilite %100-%200 gibi yerlerden % 5-10 seviyelerine kadar düşmesi gerekiyor. Ä°ÅŸte bu aÅŸamadan sonra, istikrarlı bir yapıya kavuÅŸacak ve yerine getirmesi gereken dijital para birimi olma, deÄŸer saklama (store of value) özelliklerine kavuÅŸacaktır. Ä°ÅŸte o zaman bizler de, aynen altın, dolar, euro’da nasıl yorum ve analiz yapıyorsak, Bitcoin için de ileriye dönük tahmin ve deÄŸerleme yapabilecek duruma geleceÄŸiz.
Şu an bitcoin almayı düşünenlere mesajınız nedir?
Şu an bir mania var. Bitcoin alanlar önce ne kadar zarara katlanabileceklerine alım yapmadan önce karar versinler ve zarar oluşunca piyasa ile inatlaşmasınlar. Ayrıca kendilerine bir kar hedefi belirlesinler. O kârı elde edince kârı ceplerine koyup ana para ile devam etsinler. Ama stop-loss (zararı durdurmak) burada kilit noktadır.
Hocam bir de sizi sıkmadan son bir soru sorayım. Bu blockchain madenciliği nedir?
Çok kısa ve net cevap vereyim. Hani az önce kahvehane ve çay markası örneÄŸini vermiÅŸtim. EÄŸer kahvehane sahibi esnafa marka dağıtma iÅŸini kendi yaparsa ocak başında kimse kalmaz. Düşün ki bir bir çocuk var ve bu çocuk o mahalledeki tüm kahvehanelerin markalarını esnafa dağıtıyor. Kahvecinin, her 100 marka dağıtımında çocuÄŸa da 5 marka vereceÄŸini söyledi. Ay sonunda da çocuk bu markaları getirip kahveciye veriyor ve markaların parasını alıyorsa, çocuk aslında blockchain madenciliÄŸi yapıyor marka (bitcoin) kazanıyor ve sonra da bunu paraya (dolara) çeviriyor demektir. Ä°ÅŸte blockchain madencileri, bitcoin transferini yapan ve bundan da bitcoin kazanan ayakçılara benziyor. Daha da genelleÅŸitirirsek, sadece bitcoin deÄŸil, diÄŸer 1372’tane kripto paranın blockchain üzerindeki tüm transferlerini yapacak makinalara yatırım yapıp buradan para kazanıyorlar. Sen bile kendi bilgisayarınla, bu transferleri yapıp para kazanabilirsin ama bilgisayarının iÅŸlemcisi o kadar hızlı olmalı ki, baÅŸkası transferi yapmadan sen önce yapmalısın. Bence gidip iÅŸlemci üreten ÅŸirketlerin hissesini almak lazım aslında. Çünkü ÅŸu an bu madencilik iÅŸine yatırım yapanları sayısı patladı. Ä°leride birçoÄŸu da zarar edip piyasadan çekilecek ama umut iÅŸte.
Hocam önceki yazılarınızda kötüye kullanım ve aldatıcı şekilde kripto para birimi geliştirilebileceğini de belirtmiştiniz. Bu nasıl oluyor?
Aslında ÅŸu an kersin kanıtlar yok ama TETHER isimli coin kendini 1 dolara eÅŸitledi. Yani 1 TETHER=1 $ dediler. Böylece para birimi çok deÄŸiÅŸmeyecek. Volatilite olmayacak ve herkes aynen paypal gibi transfer yapabilecekti (Maliyetsiz ve sıfır maliyete yakın). EÄŸer bir TETHER=1 $ demiÅŸseniz, tether alan biri size dolar yatırır ve her tether’in dolar karşılığı olur. Bunu da bir takasta (bankada) tutarsınız ve tether’ini verip dolar almak isteyene de ödeme yaparsınız. Fakat Tether’i çıkaran ÅŸirketin aslında elindeki toplam ABD dolarından çok daha yüksek sayıda tether bastığına ve bunu da bitcoin almakta kullandığına iliÅŸkin bilgiler var. ÖrneÄŸin OÄŸuz Serdar isimli bir yazılımcı Türkiye’de yaptığı yazılımları yurt dışına satıp pay pal ile parasını alıyormuÅŸ. Ama paypal yasaklanınca, bitcoin ile almaya baÅŸlamış. Fakat bitcoin’in fiyatı çok aşırı dalgalanmaya baÅŸlayınca bitcoin’lerini Tether’e geçmiÅŸ. Daha sonra da bir ara 1 milyon $ tutarında tether’i bu ÅŸirketten ödemelerini istemiÅŸ. Ama ÅŸirket ödememiÅŸ. Åžimdi mahkemelikler. Bu haberin linki şöyle: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-05/mystery-shrouds-tether-and-its-links-to-biggest-bitcoin-exchange . OÄŸuz Serdar’ın twitter adresi de şöyle; @oguzserdar .
Yani hocam insanın başına bunlar da gelebiliyor. Ben şimdi anladım neden bu kadar bu işe koyu bir şekilde daldınız. Çok teşekkür ederim.
EstaÄŸfurullah.. Ä°nsanlarımıza biz bu bilgileri sunalım… Alan alır almayan almaz…
KRIPTO PARALARI CANLI IZLEMEK ICIN TIKLAYABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
Paranız saÄŸlığınızı bozmasın…
hocam bu coinler enflasyonist etkide bulunmaz mı. Coin satan dolara geçtiğinde, doların daha güçlü olmasını istemez mi? bence bu noktaların üzerinde durulması lazım.
şu an için fiat currency adı verilen dolar, euro gibi para birimlerini etkilemesi pek beklenmez. Bunların piyasa değerlerinin en az birak trilyon dolara çıkması lazım.
hocam teşekkürler.
kısa sürede değer artışı çok fazla .1 gecede 15.000 den 19.000 lere geliyor. 1 yılda 10 kata varan artışlar söz konusu. 280 milyar dolarlık bir büyüklük 1 yılda birkaç trilyon dolar olabilir demek. bence tehlike büyük.
Teşekkür ederiz hocam, bu iki yazı ile pek çok kişinin emeğinin gasp edilmesini önlediğinize inanıyorum.
Kripto paraların dünyadaki siyasi çalkantılarla ilişkisi hakkında yorumlarınızı alabilir miyiz?
Hocam merhaba. Siz sadece bitcoinin fiyatının mı balon olduÄŸunu söylüyorsunuz yoksa tüm crypto paralar mı? Mesela ben gidip kendime etherium, litecoin ve iota 3 lüsünden bi portföy sepeti oluÅŸtursam ve bitcoin’in lale çılgınlığı olduÄŸu kesinleÅŸse sert düşüşler yaÅŸasa, bitcoin bu 3 koini öldürür mü? yoksa bitcoin tek başına ölür diÄŸerleri yaÅŸar mı? Bu çok önemli bir ayrım. Ne dersiniz hocam?
Güzel bir soru. Diğer coinlerin değerlemelerine bakıldığında Bitcoin kadar bir şişme yok ama bitcoin patlarsa diğerlerinin fiyatı da düşer. Fakat, bu tür bir düşüşte düşüşe direnen coinlere konsantre olmak lazım.
Hocam mutfak coin fikrine benzer bir ico var şu an INS coin adıyla. Bir göz atın isterseniz, sistem yukarıdaki mutfak coin örneğine benziyor :)
Coinlerin hepsini incelemek mümkün değil. Bilmiyordum. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bakacağım.
Spekülatif alıcılar çoğalmaya başlayıp fiyatlar vadeli işlemlerin belirlediği fiyatı geçerse eğer vadeli işlemler borsası zarar etmiyor mu ? Bu saatten sonra bitcoin fiyatlarının eskisi gibi yükselmeyeceğini fark ettim.Aksi olursa borsalar zarar edecek denge nasıl sağlanabilir o kısmını anlıyamadım ?
VAdeli iÅŸlemler borsasında çok daha büyük zararlar oluÅŸur ama vadeli iÅŸlemlerdeki fiyatlar dayanak varlık olan bitcoin’in spot fiyatına göre belirlenir. Bu kadar yüksek volatilitede çok çok büyükkar ve zararlar oluÅŸabilir.
Zaten daha önce dediÄŸim ve tahmin ettiÄŸim gibi borsalar bu iÅŸe girdiÄŸinden beri voltarite olayı arttı.Cevap için çok teÅŸekkürler Türkiye gibi bilgi yoksunu bir ülkede iyiki varsınız,Allah eÅŸinize ve size mutlu ve uzun ömürler nasip etsin darısı başıma :) Peki hocam bu zarardan kaçınmak adına fiyatlar yükseliÅŸe geçtikçe borsa sahipleri fiyatlarda manipülasyon uygulamasına girmezler mi ? Bana öyle geliyor da… Jp Morgan bitcoin balondur cartur curttur alan olursa iÅŸten kovarım dedikten sonra fiyatlar çakılınca yüklü miktarda bitcoin satın aldığı ortaya çıkmıştı mesela…
Åžu an bitcoin piyasası SEC (ABD SPK’sı) tarafından henüz regüle edilmediÄŸi için maniplasyon elbette ki söz konusu olabilir. Ama binlerce kurum ve fon yöneticisi var. Bir taraf yükseltmek isterken, diÄŸer taraf eÄŸer fiyatların çok ÅŸiÅŸtiÄŸini düşünürse short pozisyon alabilir. Bu da volatiliteyi çok artırır.
Hocam altın konusundaki yorumlarınızı bekliyoruz.
Hocam değerli görüşleriniz için çok teşekkürler bitcoine dair(fiyat nereye kadar 1) ilk yazınız üzerine elimdeki ürünleri nakide çevirip piyasadan çıkmanın doğru olacağına karar verdim ,doğrular ilk başta çok ağır gelmişti ama ışık tuttuğunuz için tekrar teşekkürler,
Hocam madem bitcoin bu kadar önemli ve devrim niteliÄŸinde, merkez bankalarının kendi blockchain’lerini yaratması beklenmez mi? Merkez bankaları blockchain yaparsa piyasadaki bitcoinlerin bir deÄŸeri kalır mı?
Bunu zaman gösterecek… Ama teknoloji konusunda, piyasaya ilk girenler genellikle en büyük yükü çeker ve birçok sorunla karşılaşır. Ä°kinci veya üçüncü girenlerin ÅŸansı daha yüksektir. Bir zamanlar messenger vardı ama ÅŸu an herkes Whatsup kullanıyor ve messenger kullanan sayısı çok az.
ciddiyetle belirtmek isterim ki Sayın Yaşar Erdinç ile onun görüşlerinden bağımsız ve habersiz olarak tamamen Aynı görüşteyim. Altının onsu 2 hafta evvel 1250 Dolar civarında idi Şimdi 1300 olmuş.. bir ton Toprak içerisinden Bir ons yani 31 gram altın 24 ayar yani yüzde 99 saflık derecesi şeklinde 7-8 aşama sonra elde edilebiliyor ve yüzlerce kişinin faaliyeti sonrası fiyatı 1300 dolar olabiliyor. Bana sorarsanız bitcoin fiyatı 1000 dolar da etmez.. 10 dolar vereyim zurnacılar sevinsin.
Teşekkürler,beni bu uykudan uyandırdığınız için.Ben de oldukça yüksek bir fiyattan bitcoin aldım,şimdi kaybım neredeyse yüzde 40.Bu işin teorilerini bilmeden altyapısız, bir hayale kapılıp tavan denilebilecek bir fiyattan(neyseki az miktarda) alım yaptım.Kendimi çok akıllı sanıyordum.Paramın katlanacağını düşünüyordum.Şimdi bu yazıyı okuyup neyin ne olduğunu öğrendim.
Mesajınız için çok teşekkür ederim. Zaten bütün amacımız sistemi insanlara net anlatmaktır. Ondan sonraki süreçte isteyen istediği gibi kararaını kendisi verir. Sizin tecrübeniz de diğer insanlara rehber olacaktır.
Hocam emeğinize sağlık çok bilgilendirici bir yazı olmuş , verdiğiniz örnekte aklıma takılan şey mutfakcoin oldu . coini yarattıktan sonra müşteri coini aldı diyelim yemeksepeti olmadan restoranı nasıl bulacak? Saygılar..