Ãœlkemizin önemli ilçelerinden Biga’da iÅŸadamlarıyla Rüştü Bozkurt ile birlikte iki toplantı yaptık. Son yıllarda tarımlarının yapısında ürün deÄŸiÅŸikliÄŸi olan, hayvancılık ve sütçülükte deÄŸiÅŸimler yaÅŸayan ve kentlerine sanayi yanında haddecilik ve termik santral gibi yeni unsurlar eklenen Biga’da iÅŸadamları kentleri için bir master planın gündeme alınmasının önemli olduÄŸunu açıklıyorlar.
Rüştü Bozkurt ile birlikte Biga’da Cumartesi günü sabah kahvaltısında Biga Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi BÄ°SÄ°AD üyeleriyle bir araya geldik. Öğleden sonra da Biga TSO üyeleriyle et ve süt sorununu bir yuvarlak masa toplantısında tartıştık. Türkiye’nin önemli imkanlara sahip bu ilçesinde iÅŸadamlarının kendi ilçeleri ve et ve süt ürünleri için düşüncelerinin neler olduÄŸunu öğrendik. Bigalı iÅŸadamları son yıllarda ilçelerinde tarım-hayvancılığın yanına haddecilik ve termik santralın yer almaya baÅŸlaması sonrasında konut, sanayi, tarım-hayvancılık alanlarının belirlendiÄŸi bir master plana ihtiyaçları olduÄŸunu ortaya koydular. OSB’de doÄŸal gaz olmamasından, Karabiga limanından yeterince yararlanamaya, hayvancılıkta yanlış teÅŸvik nedeniyle bölgede besicilikte gerilemeye, sütte yaÅŸadıkları olumsuzluklara, katma deÄŸer artıramamalarına ve markalaÅŸamamalarına kadar çeÅŸitli sorunlarını dile getirdiler.
BÄ°SÄ°AD kahvaltısı sırasındaki sohbette ben kısa bir sunumla Dünya ve Türkiye ekonomisinde 2012 beklentilerini deÄŸerlendirip, yeni yılda bir daralma yaÅŸanacağını anlattım. Rüştü Bozkurt’ta 2012 Haziran ayında yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanununun iÅŸletmeler açısından yaratacağı geliÅŸmelerin neler olacağını anlatıp, hazır olmaları için yapmaları gerekenlerden söz etti.
Sohbet içersinde sorulan sorular, Bigalı işadamlarının hem Türkiye dünya ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, kendileri için kriz döneminde bile doğacak fırsatlar olduğunun bilinci ile hareket ettiklerini ortaya koydu. Türk Ticaret Kanunu ile ilgili de ilgilerinin yüksek olduğu ve zamanında yürürlüğe girmesi için bazı belirsizliklerin ortadan kalkması gerektiğini düşündüklerini öğrendik.
Öğleden sonra Biga TSO’nun yuvarlak masa toplantısında ise, ağırlıklı olarak Bigalılar kendi sorunlarını ve beklentilerini açıklıkla dile getirerek, yeni dönemde üretimleri olan süt, et ve pirinçte bir yandan kendi markalarını yaratmak, bir yandan da katma deÄŸerini artırma amacında olduklarını ortaya koydular. Biga’da konut-sanayi -tarım ve hayvancılık alanlarının birbirini olumsuz etkileyen sonuçlar vermeye baÅŸladığını belirterek, kentin bir master plana ihtiyacı olduÄŸunu dile getirdiler.
Yakın zamana kadar köylerde tarım ve hayvancılığın birlikte yürütüldüğünü, son zamanlarda bir yandan hayvancılık politikasındaki yanlış teÅŸvikler, bir yandan hububat veriminin yetersizliÄŸi nedeniyle ortaya çıkan deÄŸiÅŸimin yarattığı olumsuz sonuçtan ÅŸikayetçi oldular. Hayvancılık bölgesi olmazsına karşın Biga’ya teÅŸvik verilmeyip baÅŸka bölgelere teÅŸvik verilmesinin yarattığı olumsuz sonuçla teÅŸvikli bölgelerin hayvanlarını satın aldığını, bunun üzerine bölgede hububat üretiminin yerini pirinç üretiminin aldığını, önce karlı görülen ekimin artması ile, son yılda fiyatların düştüğünü ürünün elde kaldığını söylediler. Ayrıca, eskiden günlük süt satışı ve hububat geliriyle kurulmuÅŸ olan dengenin, hayvanların satılmasıyla günlük süt gelirinin ortadan kalmasına, mısırda yılık olarak elde edilen bütçeyi bilmeyen yeni pirinç üreticisi köylünün borç içinde olduÄŸunu öne sürdüler. Kendilerinin alışkanlığının besicilikte buÄŸday ve arpa ile besledikleri körpe hayvanları 300 kiloda kesime gönderdiklerini, pirinç ekimi ve destek bulunmamasının bölgede hayvancılığı olumsuz etkilediÄŸini söylediler.
Bigalılar bir yandan master plan ile kentteki geliÅŸmeyi saÄŸlıklı yapabileceklerini düşünüyorlar. Bir yandan da ürünlerinde katma deÄŸer artışı ve markalaÅŸmayı nasıl gerçekleÅŸtirebileceklerinin arayışı içersindeler. KooperatifçiliÄŸin ve sivil toplum örgütlülüğünün yoÄŸun olduÄŸu Biga’lıların sorunlarını çözebilme yolunda birlikte hareket edebileceklerine inanıyorum.
Bir son konuya da deÄŸinmeliyim. Biga kaymakamı Fatih Genel bize ana okul öğrencisi kızı Elif Janserey Genel’in okuma yazma bilmeden söyleyerek yazdırdığı ve sonra resimlenip Sakarya Ä°lköğretim Okulu tarafından geliri yetim çocuklara aktarılan “Leyla’nın günlüğü” çocuk kitabını armaÄŸan etti. 11 küçük öykünün bulunduÄŸu kitap, bir çocuk gözüyle güzel öğütler içeriyor…