Dün Amerikalı “efsane yatırımcı” Warren Buffett’ın 10.7 milyar dolarlık IBM hisse senedini aldığını dün gazetelerden okumuşsunuzdur. Yüzde 5’inden fazlasına ulaşmış “efsane” yatırımcının IBM yatırımı! Berkshire Hathaway üzerinden yapmış olduğu bu yatırımın riski de kârı da onları ilgilendirir. Beni asıl ilgilendiren kısmı, alım sürecindeki bir “detay”.
Normal şartlarda Buffett’ın 8 aya yayılmış olan bu alımlarını yatırımcılarına bildirmek zorunluluğu varmış. Ancak ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu SEC’den aldığı “özel” bir izinle bu bildirimi yapmamış.
Peki bu izni ne adına almış? “IBM hisselerini alırken piyasada spekülasyonlara yol açmamak” adına! Buffett’ın IBM hisselerini aldığı duyulunca fiyatların normalden hızla yükseleceği düşünülerek bu izin verilmiş. Belki de SEC volatilitenin gereksiz artacağı düşüncesiyle bu izni vermiş olabilir. Aklımın almadığı sermaye piyasalarının “kâbesi” olarak görülen ABD piyasalarının otoritesi, nasıl oluyorda böylesi bir “ayrıcalık” tanıyabiliyor?
Böylesi bir iznin kendisi doğrudan bir “manipülasyon” değilde nedir? Bu izin sayesinde Buffett hemen hiç gürültü çıkarmadan, sessiz sedasız 10.7 milyar dolarlık alımı “ehven” fiyatlardan alabilmiş midir? IBM’in hisse fiyatlarına bakıldığında böyle olduğu görülüyor! Piyasaları fazla ürkütmeden ve de fiyatları “baskı altında” tutmasa bile, uçup kaçmadan almak istediği kadar “malı” piyasadan toplayabilmiş. Bu arada bu izni alan yanlız Buffett değilmiş. Carl Icahn, Bill Ackman and Nelson Peltz gibi milyarder “efsane” yatırımcılara da bu izinler verilmiş!
SEC’in bir kuralına göre ‘kamu çıkarı ya da yatırımcıların korunması amacıyla 13F açıklamasının (yatırımcıların bilgilendirmesi) yapılmasını engelleyebilir veya geciktirebilirmiş. Nedense bu istisnalar hep Buffett gibi “efsanelere” çalışıyor…
Bana da böyle istisnalar tanınsa ben de kısa zamanda “efsane” olabilirim. Yaşım Buffett’tan çok genç, zamanım var! Düzenleyici otoritelerin hisse senedi fiyatlarının düşmemesi için bu çabalarını da anlamak mümkün değil. Açığa satışın yasaklanması gibi bu gibi “istisnalar” neden hep borsalar yükselsin saikiyle verilir? Düzenleyici otoritelerin görevi borsalardaki yükselişleri sağlama da bizlerin mi haberi yok?
Warren Buffet in hayat hikayesini (Roger Lowenstein in yazdigi) okumanizi tavsiye ederim.Buffet her zaman kucuk yatirimcinin yaninda olmustur.Kendisi spekulator degil gercek bir deger yatirimcisidir.Kullandigi taktikler ve bilgiler herkese acik olan bilgiler olmasina ragmen siz Buffet i manipulasyonla sucluyorsunuz.
Onun kadar zengin olmaniz mumkun degil cunku Buffet tarzini anlamamissiniz.