Beklentiler bitti, gerçekleşmeler fiyatlanacak

Geçtiğimiz hafta piyasalar için iki önemli gelişme vardı. Bunlardan ilki Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı, ikincisi ise ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamları. Etkileri bu haftaya da yansıyacağı için faiz kararı ve istihdam verisinin iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Bu nedenle bültenin ilk bölümünü bu gelişmelere ayırdık.

ECB’nin faiz indirimi kararı ardından 

 Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü aldığı kararla politika faiz oranını 25 baz puan indirerek, tarihi dip seviye olan %0,75’e çekti. Bunun yanında mevduat faizini de %0,2’ten %0’a ayrıca marjinal borç verme oranını da %1,75’ten %1,50’ye düşürdü. ECB bu hamleyi ekonomideki büyümenin yavaşlığına dair oluşan endişe nedeniyle atmış durumda. Özellikle mevduat faizinin sıfıra düşürülmesiyle birlikte bankaların ECB’ye demirlediği gecelik mevduatlarda azalma olması, dolayısıyla da bankaların birbirleri ile çalışmasının teşvik edilmesinin amaçlandığı görülüyor. Önceki hafta gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nde ortaya çıkan AB’de bankaların tek bir bankacılık otoritesi çatısı altında toplanması fikri ve bankaların kurtarma fonları aracılığıyla sermayelendirilmesi fikri gerçekleşecek olursa, sağlanan güven ortamı ve ECB’nin mevduata sıfır faiz vermesi bankalar arası piyasanın işlerliğinin artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle politika faizinin yanında, mevduat faizinde de indirime gidilmesi hatta sıfırlanması bizce olumlu bir adım.  Kararın piyasalara etkisine gelince, son iki haftadır ECB’nin politika faizlerinde 25 baz puan indirim yapacağı fiyatlanıyordu. Bu beklenti gerçekleşti. Sürpriz olan karar mevduat faizlerinin sıfırlanması oldu. Karar oldukça olumlu olmakla birlikte güven ortamı sağlanmadan bir gecede ECB’ye demirleyen paraların piyasaya çıkmasını şuan için zor görüyoruz. Bu nedenle de bu kararın etkilerini daha uzun zaman diliminde göreceğimizi düşünüyoruz. Özetle alınan kararlar piyasalar için olumlu olmakla birlikte, beklentilerin realize olması, hisse senetlerinde bir miktar geri çekilmeye neden olabilir. Karar sonrası Euro/Dolar paritesinde olan sert geri çekilme ise bizce geçici olacaktır. Paritede bir süre yatay, dalgalı bir seyir izleyebiliriz. Bu kararların yanında piyasada çok fazla olmasa da ECB’den tahvil alım programı ya da LTRO benzeri yeni likidite ihalesi bekleyenlerin beklentisi de boşa çıkmış oldu.

ABD’de tarım dışı istihdam canlanmıyor

ABD’de mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamlarında 150 bin kişi artış olması beklenirken 69 bin kişi ile son dönemin en düşük artışlarından biri gerçekleşmişti. Cuma günü açıklanan haziran ayı rakamlarında ise 100 bin kişi artış olması beklenirken, artış 80 binde kaldı. Rakamın 100 bin üzerinde olması parasal genişleme beklentilerini öteleyecekti. Benzer şekilde 50-60 bin civarında olacak bir rakam da parasal genişleme beklentilerini artıracağından piyasalar için olumlu algı oluşturabilirdi. Verinin arada kalması piyasa üzerindeki ilk etkisini de sınırlamış oldu. Buna karşın bu veri bizce Fed’in bir süre daha izlemede kalmasını sağlayabilecek nitelikte. Bu da kısa vadede yeni bir parasal genişleme rallisi ihtimalini bizce düşürüyor. Aynı anda açıklanan işsizlik oranı ise beklendiği gibi %8,2’de kalarak sürpriz yapmadı. Bu durum başta da değindiğimiz gibi Fed’i hızlı bir şekilde genişlemeye gitmeye zorlayacak nitelikte değil. 

Ekonomi Bakanları toplantısına dikkat

Bu haftanın en önemli gündemi hiç şüphe yok ki, bugün Brüksel’de başlayacak olan Euro Bölgesi ekonomi bakanları toplantısı olacak.  Önceki hafta liderler zirvesinden çıkan kararların daha somut hale getirilmesinin beklendiği bu toplantı neticesinde havada kalan birçok soruya da cevap bulunmuş olacak. Bu nedenle haftanın ilk günü oluşacak seyir haftanın geri kalanı için de bir fikir verebilir. Önceki hafta liderler üzerinde anlaştıkları konular hakkında, toplantı esnasında söyleyemediklerini burada bakanları aracılığıyla masaya koyacaklar. Hatırlanacak olursa liderler arasında varılan anlaşma piyasalarda büyük bir coşku yaratmıştı. Bugün başlayacak toplantıdan çıkan detaylar, piyasaların varılan anlaşmaları daha iyi analiz etmesini sağlayacaktır. Bu nedenle bu toplantı ardından oluşacak hareket daha sağlıklı olacaktır.

ABD’de bilanço dönemi başlıyor

ABD’de 2. Çeyrek bilanço dönemi her zaman olduğu gibi bugün alüminyum devi Alcoa ile başlayacak.  Ardından Cuma günü JP Morgan ve Wells Fargo bu hafta öne çıkan bilançolar olacak. ABD’de bu dönemde Alcoa reel sektör, JP Morgan da mali sektör için önemli birer gösterge. Bu nedenle bu bilançolar sonrası sert hareketler olabilir.

Veri takviminde öne çıkanlar

Bu hafta Türkiye’de dahil dünyanın genelinden gelecek olan sanayi üretimi verileri takip edilecek.  Bu haftanın önemli bir gelişmesi de Perşembe günü Fed’in 19-20 Haziran’da gerçekleştirdiği açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarının yayınlanacak olması. Parasal genişlemeye yönelik Fed üyelerinin düşünceleri ve ilerleyen günlerde hangi şartlar sağlanırsa parasal genişleme yapılabileceğine dair sorulara verilecek cevaplar ortaya çıkacak. Kararın ardından sert hareketler olabileceği için Perşembe akşamı için risklerin düşük tutulması faydalı olabilir. İçeride ise bugün açıklanacak sanayi üretimi ve çarşamba günü açıklanacak olan cari işlemler dengesi rakamlarını takip edeceğiz. Gerek cari işlemler açığında gerekse enflasyonda sağlanan düşüş Türkiye’nin pozitif ayrışmasındaki en temel etken. Çarşamba günü açıklanacak olan mayıs ayı cari açık rakamlarında bu trendin devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Özetle…

Bu haftaya dair piyasaların büyük bir beklentisi yok. Açıklanacak veri ve gelecek haberler doğrudan fiyatlara girecek. AB liderler zirvesinden hiçbir şey beklemezken, çıkan kararlara sevinen piyasalar bugün bu kararların detaylarını görecek. Ayıca açıklanacak bilanço ve veriler de piyasalara doğrudan yansıyacaktır. Aslında bu hafta borsaları toparlayabilecek en önemli gelişmelerden biri de ABD’de açıklanacak bilançolar.  İlk bilançoların olumlu olması diğer şirketler için de olumlu beklentiyi arttıracağı için borsaları yukarı taşıyabilir. Aksi takdirde bu hafta piyasaların fiyatlayacağı yeni bir olumlu beklenti göremiyoruz. Bu da yukarı yönlü hareketleri ciddi manada kısıtlayacaktır.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

“Beklentiler bitti, gerçekleÅŸmeler fiyatlanacak” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam gözlerinden öperim. sen bu alemin kralısın vesselam.tüm yorumlarınızı tatlı bir şekilde izlemekteyim ve yorumlarınız %99,9999999999 tutmaktadır. devamını beklemekteyim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir