Son dönemde bankacılarımızın ortaya koyduÄŸu görüşlerde iki unsur öne çıkıyor. Bunlardan birisi yurt içersinde ÅŸube sayısı artırarak KOBÄ°’ler gibi alanlarda daha aktif olarak büyümek. DiÄŸeri belli fırsatlar gördükleri OrtadoÄŸu, Kafkaslar ve Balkanlarda büyüyerek bölgesel güç olmak. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan’ın açıklamaları da hem yurt içinde KOBÄ° alanında büyüme, hem de Körfezde örgütlenmelerini tamamlayarak bölgesel güç olma hedeflerini ortaya koyuyor.
Bir süredir sohbet ettiÄŸim yada açıklamalarını okuduÄŸum banka yöneticilerinden çoÄŸu, hem ülke içersinde ÅŸube sayılarını artırarak, özel alanlardaki örneÄŸin KOBÄ°’lerdeki paylarını artırarak büyüme taleplerini ortaya koyuyorlar. Bunun yanı sıra ülke dışında bölgemizde büyüme taleplerini ortaya koyuyorlar. ÇoÄŸu OrtadoÄŸu, Kafkaslar ve Balkanlardaki ya var olan faaliyetlerini geliÅŸtireceklerini anlatıyorlar. Bir bölümü de bölge ülkelerinde yeni ÅŸubeler açma yada banka kurma için araÅŸtırmalar yaptıklarını belirtiyorlar. Bazı bankaların bir baÅŸka geniÅŸleme talepleri de Almanya ve Ä°ngiltere gibi geliÅŸmiÅŸ ülkeler . Oralarda da daha ziyade kaynak toplama düşüncesindeler.
Arkadaşımız Jülide YiÄŸittürk Gürdamar’ın Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ile yaptığı sohbette söyledikleri de hem, yurt içinde KOBÄ° alanında büyümeyi, hem Körfez ülkelerinde örgütlenmelerini tamamlamayı, hem de Almanya’da ilk kez faizsiz bankacılığa girerek, oradaki potansiyelden yararlanmayı düşündüklerini ortaya koyuyor.
Uyan, ülke içinde 162 olan ÅŸube sayımlarını bu yılsonuna kadar 185’e çıkarmayı amaçladıklarını 2008’de KOBÄ° bankacılığına yöneldiklerin o yıl toplam krediler içersinde yüzde 7 oranında olan KOBÄ° kredilerinin, bu yıl yüzde 17’lere yükseldiÄŸini ve hedeflerinin yüzde 25’e ulaÅŸtırmak olduÄŸunu söyleyerek yurt içi büyüme hedeflerini ortaya koyuyor.
Dubai ve Abu Dabi’de Türk müteahhitlerinin önemli yatırımları olduÄŸunu Kuveyt’te 5 yıllık dönem için 120 milyar dolarlık yatırım planı açıkladığını, oralarda Türk müteahhitlerine teminat mektubu konusunda katkı saÄŸlayacaklarını belirten Uyan, ayrıca dış ticaret finansmanı sorununa katkı saÄŸlayabileceklerine inandıklarını da söylüyor. Dubai’deki iÅŸtiraklerinde topladıkları fonları orada ve ülkemizdeki firmalara finansmanda kullandırdıklarını açıklıyor. Ayrıca Dubai’de ÅŸube statüsünde deÄŸil banka statüsünde faaliyet göstermeyi ve bireysel deÄŸil toptancı alanda faaliyet göstereceklerini belirtiyor. Dubai’de hurda altın toplayıp has altına çevirme faaliyetleri olduÄŸu bilgisini de veriyor.
3-4 yıldır Gaziantep ve Adana ÅŸubeleri vaıstasıyla Erbil’de iÅŸ yaptıkları yaptığı müşterilerinin olduÄŸunu belirten Uyan, ÅŸimdi oradaki müşterilerine daha yakın olmak için BDDK’ya ÅŸube açmak için baÅŸvurduklarını söylüyor. Almanya’da 4 milyon Türk bulunduÄŸunu orada da faizsiz bankacılık yapmak amacında oldukları için Almanya’daki ÅŸubelerini Dubai’deki gibi yüzde yüz Kuveyt Türk iÅŸtiraki halinde daha yüksek lisanslı hale getirmek istediklerini, bu konuda da BDDK’ya baÅŸvuru yaptıklarını açıklıyor. Bunun bu yoldaki ilk giriÅŸim olması nedeniyle prosedürünün uzun sürebileceÄŸinin altını çiziyor.
Türk bankalarının bölgesel güç olma istekleri çeşitli nedenlere bağlanıyor. Bunlar arasında sahip olunan dünya coğrafyasında yer almak isteği, bölge ülkelerinde imkan görmüş olmak, dış ticaretin finansmanından pay almak, büyüme potansiyelini bölge ülkelerinde görmek, o ülkelerde düşük maliyetli fon yaratma imkanı olmak gibi konular yer alıyor.
Osman AROLAT