Moody’s yaptığı açıklamada, Avusturya’nın, ”çok yüksek ekonomik gücü, kalifiye istihdam gücü ve rekabetçi ihracat sektörünün, bu ülkenin son yıllarda Avrupa ortalamasından daha hızlı büyümesine katkıda bulunduÄŸunu” belirtti.
KuruluÅŸ, ”hükümetin Maastricht Kriterleri’ne uygun olarak bütçe dengesini saÄŸlamanın yanı sıra bankacılık sisteminin diÄŸer ülkelerin borç risklerini sınırlandırma çabalarını olumlu karşıladığını” kaydetti.
Moody’s, Avusturya’nın uzun vadeli kredi not görünümünün ”duraÄŸan” olduÄŸunu, ancak bunu korumasının, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin derinleÅŸmesine ve uzamasına baÄŸlı olduÄŸuna dikkati çekti.
Ayrıca Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s, Slovenya’nın uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek ”A1” seviyesine çekti, kredi not görünümünü ise ”negatif” olarak belirledi.
KuruluÅŸ yaptığı açıklamada, kararda, Euro Bölgesi’nde yaÅŸanan borç krizi nedeniyle bankaların hükümet yardımına ihtiyaç duyabilme olasılığının etkili olduÄŸuna dikkati çekerek, bölgedeki borç krizi nedeniyle hükümetin finansman koÅŸullarının ağırlaÅŸma riskindeki artışın da not indirim kararına yansıdığını vurguladı.
Slovenya’da ekonomik büyüme için orta vadeli risklerin arttığına iÅŸaret eden Moody’s ayrıca Euro Bölgesi’ne üye Slovenya’nın bankacılık sektörünün, gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 136’sına denk gelen varlığa sahip olduÄŸunu da belirtti.
DiÄŸer uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸları Standard and Poor’s (S&P) Slovenya’yı ”AA”, Fitch ise ”AA-” seviyesinde kredi notu ile derecelendiriyor.
AA