Avrupa’da Çanlar Kimin İçin Çalıyor… Tehlikeli Bir Hafta

Cuma günü yazdığım seans içi yorumda görünümün hoÅŸ olmadığını ve dikkatlerin artık Avrupa ve Yunanistan’a kayacağını belirterek hisselerde satış yapıp daha sonra alttan alım yapılabileceÄŸi yorumunda bulunmuÅŸtum. Endeks o sırada 56.500 seviyelerindeydi. Ä°kinci seansta 55.500’e kadar geriledi ve 55.900 civarından kapanış yaptı.  Bu haftaya ise oldukça stresli baÅŸlama olasılığımız çok yüksek. Bu yazı 11 Eylül pazar gecesi saat 11:55’de yazılıyor. DXY endeksi dünya piyasalarında dolara olan talebin arttığını gösteriyor. Bu saatlerde iÅŸleme baÅŸlayan foreks piyasalarında dolara talebin arttığını görüyoruz.

G-7 ülkeleri ekonomi ve maliye bakanlarının Fransa’da gerçekleşen toplantısında Avrupa’daki borç krizi ve küresel resesyon tehlikesine karşı bankaların ve yavaşlayan ekonomilerin destekleneceği bildirildi. Dün Maliye Bakanları ve merkez bankası başkanları tarafından yayımlanan ortak bildiride ‘Bankacılık sistemi ve finans piyasalarındaki dayanıklılığı sağlamlaştırmak için gerekli tüm adımları atacağız’ ifadesine yer verildi. Yine aynı bildiride güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme için küresel anlamda büyük çaba gerektiği vurgulandı. Tüm bu gelişmeye rağmen Avrupa’daki stres büyüyor ve piyasalar artık politikacılar ve Merkez bankaları bürokratlarının bu açıklamalarından elle tutulur bir şey çıkmayacağını biliyorlar.

– Bu hafta, son zamanların en stresli haftalarından biri olmaya adaydır. Çünkü Yunanistan’ın kurtarılacak bir tarafı kalmadı.  Merkel, Yunanistan’ın iflası durumunda zarar yazabilecek ve kaynak aktarımı yapılmak zorunda kalınacak Alman bankalarına gerekli desteÄŸin saÄŸlanması konusunda uyarısını yaptı. Åžimdi hastanın ölümü bekleniyor ve tahminen bu ölüm, Yunanistan için toplanacak ve 8 milyar euroluk kredi diliminin serbest bırakılmasını kapsayan Troyka toplantısı öncesinde olacak.

Yunanistan iflas ederse ne olur?

– Yunanistan tahvillerini elinde bulunduran bankalar çok büyük zararlar yazarlar ve en az birkaç banka batar. Ayrıca Avrupa’da krediler inanılmaz bir ÅŸekilde daralır. Yunan bankalarına hücum olur ve mevduat çekiliÅŸleri baÅŸlar. Mevduata hücum sadece Yunan bankaları için deÄŸil, Yunan tahvillerini portföylerinde yüksek oranda bulunduran diÄŸer bankalar için de geçerlidir. Dolayısıyla, Güney Kıbrıs ve Belçika bankalarına ve kısmen de Fransız bankalara sıçrayabilecek bir medvuat kaçışı görürüz. Bu durum piyasalarda paniÄŸi körüklerse, Lehman Brothers’ın batması sonrasında gördüğümüz gibi kredi piyasalarında iÅŸlem olmaz. Kimse kimseye borç vermez. Avrupa bankalarının reel sektöre kredilerinin kesilmesiyle birlikte, çok derin bir resesyon ve hatta depresyona girilebilir. Yani ÅŸu anki risk, 2008 global krizinde ortaya çıkan ekonomik risklerden daha büyüktür. AÅŸağıdaki grafiklerde Yunanistan Ä°spanya ve Ä°talya’nın tahvil faizleri görülüyor. Yunaninstan’ın 2 yıllık devlet tahvili faizleri yüzde 57’ye fırladı ve artık sürdürlmesi imkansız görünüyor. Ä°talyan ve Ä°spanyol 10 yıllık devlet tahvili getirileri de tekrar hızla yükselmeye baÅŸladı. AÄŸustos başında S&P’nin ABD’nin notunu indirmesiyle baÅŸlayan süreçte sert yükseliÅŸler kaydetmiÅŸler, daha sonra Avrupa Merkez Bankası bu ülkelerin tahvillerini almaya baÅŸlamasıyla düşmüşlerdi. Åžu an tahvil alımları devam etmesine raÄŸmen getirilerin yeniden yükselmeye baÅŸlaması iyiye alamet deÄŸil.

 

GRAFİKLER İÇİN  KAYNAK: http://seekingalpha.com

Büyüme ve Cari Açık Verilerimiz

Bugün (12 Eylül) Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Diğer ülkelerle karşılaştırulmayacak derecede yüksek bir büyüme gelecektir ama zaten beklentiler dahilinde olduğu için, olası olumlu etkisi sınırlı olacaktır. Daha önemli bir veri de Temmuz ayı Cari açık verimizdir. 5.3 ile 5.8 milyar dolar arasında bir cari açık bekleniyor. Bu aralıkta gelirse piyasalar üzerinde etkisi olmaz ama 5.7 veya 5.8 milyar dolardan yüksek bir veri kurlarda ciddi bir yukarı yönlü baskı oluşturur. Buna bir de Avrupa’daki krizi eklersek dolar/TL kuru 1.80’i aşabilir.

SONUÇ: Ortam çok karışık. Moody’s Fransız bankalarının notunu bu hafta indirebilir. Euro/dolar paritesi 1.30’lara kadar gerileyebilir ve ALTIN yeni rekorlar kırabilir. Oldukça yüksek bir dalgalanma yaÅŸanabileceÄŸi için bu tür bir duruma hazırlıklı olmak gerekiyor. Yunanistan için deniz bitti. Ama daha da önemlisi sanki Avrupa için de deniz bitmiÅŸ görünüyor.  Bu sabah dış piyasalar nasıl açılır bilemiyorum. paranın Rotası programında ayrıntılı analiz vereceÄŸim. Ama eÄŸer endeks yükselerek açılır veya yüzde 1 civarında bir düşüşle açılırsa satış için fırsat olur diye düşünüyorum. Cuma günü kar realize edin önerimize uymuÅŸ veya satmış olanlar varsa alım için bence aceleci olmasınlar. Seans içerisinde yükseliÅŸler olabilir. Hatta Avrupa’dan gelen bazı olumlu haberlerle bir anda yeniden yukarı hareketler olabilir, fakat ÅŸu an genel olarak dünyada hava çok bozuk görünüyor. Bu yazıyı yazmadan önce global havayı koklamak adına en az 10-12 yazar ve 20’nin üzerinde haber okuyorum. Åžu an edindiÄŸim izlenim, bu haftanın oldukça stresli olacağı yönündedir.  Seans içi yorumumu saat 11:30 civarında okuyabilirsiniz. Bugün TV’deki paranın rotası programını internetten izlemek için aÅŸağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

http://www.bugun.com.tr/bugunTv/?ref=top Â