Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de imalat verisinin ihracat taleplerinin artacağına yönelik iyimserliÄŸi artırması sonucunda Asya paraları, Endonezya rupisi ve Güney Kore wonu öncülüğünde deÄŸer kazanarak 3 ayın en yüksek seviyesine ulaÅŸtı.
Dün ABD’de imalaın Haziran’dan bu yana en hızlı büyümesini kaydettiÄŸini, Çin ve Hindistan’da da üretimin Ocak ayında arttığını gösteren verilerin ardından MSCI Asya Pasifik Endeksi 3. gününde de deÄŸerlendi. Küresel kaynaklar bu hafta sattıklarının 1.3 milyar dolar üzerinde Hint, Güney Kore ve Tayvan hissesi satın alarak, bu yılki net alımları 9.8 milyar dolara çıkardı.
Hisse senetlerindeki kazançlar ve ABD’den gelen olumlu verilerle, risk iÅŸtahının ilerlediÄŸini belirten Tokyo’daki Japan Center for Economic Research’ün araÅŸtırmacılarından Hideki Hayashi, bu yıl Asya’ya daha fazla fon akışı olacağını, bunun da Asya paralarını destekleyeceÄŸini söyledi.
Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 1.2 deÄŸerlenerek 8,883’e çıktı. Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti yüzde 0.7’ÅŸer kazançla sırasıyla 1,118.30 ve 3.0220 seviyelerine yükseldi. Tayvan doları yüzde 0.6 güçlenerek 29.514’ten iÅŸlem gördü. Yen hariç Asya’da en çok iÅŸlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. gününde de artış kaydederek son 3 ayın en yüksek seviyesini test etti.
ABD’de ISM imalat endeksi Ocak ayında 53.1’den 54.1’e yükseldi. Çin’de imalat sanayi PMI endeksi 50.3’ten 50.5’e; Hindistan’da ise HSBC ve Markit Economics’in imalat endeksi 54.2’den 57.5’e çıktı.
BloombergHT