Yurt haberleri servisimizin 54 ilde 389 sanayicinin katılımıyla düzenlediÄŸi 2011 hedeflerine ne oranda ulaÅŸtıklarını, 2012 yılında yatırım kararları olup olmadığını içeren anketi olumlu sonuç vermiÅŸ durumda. Sanayicilerden yüzde yüzde 82.26’sı 2011 yılı hedeflerini tutturduklarını açıklarlarken, yüzde 68.64’ü 2012 yılında üretime dönük yatırım yapma kararında olduklarını söylüyor. Avrupa krizi ve komÅŸularla siyasetin 2012’de sektörleri olumsuz etkileyeceÄŸini belirtmelerine karşın 2012 deÄŸerlendirmeleri iç piyasadaki güvenle “Temkinli iyimserlik” sonucunu ortaya koyuyor.
Yurt dışında, Euro Bölgesi krizi nedeniyle “En kötüye hazırlanın” uyarıları yapılıp, Türkiye’nin 2012 büyümesinin binli, yüzde 2-3’lü rakamlarla öngörülmesine karşın, yurt haberler servisimizin 54 kentte 389 iÅŸadamın katıldığı anketlerinde ortaya çıkan tablo bunun aksini, umutlu baktıklarını gösteriyor. Ankete katılan iÅŸadamlarından yüzde 68.64’ü bu yıl içinde yatırım planladıklarını belirterek, OVP’de revize edilen ve Merkez Bankası’nın öngördüğü yüzde 4’lük büyüme tahminine uygun olan 2012 büyümesi için önemli bir desteÄŸi ortaya koyuyorlar.
Anadolu’lu iÅŸadamlarının 2011 yılı hedeflerini gerçekleÅŸtirdiklerini söyleyen iÅŸadamlarının oranının yüzde 82.26 olması, tahminlerinde pek ÅŸaÅŸmadıklarını, bu nedenle de 2012 tahminlerinde önemli sapma beklenmemesi gerektiÄŸini ortaya koyuyor.
İşadamlarının yeni yatırım alanları geniş bir yelpazeye yayılırken, en yüksek yatırım yapılacağı açıklanan sektör yüzde 15.18 ile gıda sektörü olarak ortaya çıkıyor. Bu sektörü otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile tekstil sektörü izliyor. Ayrıca, Tarım-hayvancılık, kimya, enerji, teknoloji, inşaat ve hizmetler de diğer yatırım kararı alınan sektörler.
Ankete katılan iÅŸadamları iç piyasadaki geliÅŸmelerin güven verici olduÄŸunu, Avrupa’daki geliÅŸmelerden ise endiÅŸe duyduklarını açıklıyorlar. KomÅŸularla geliÅŸen dış siyasetinde olumsuzluklar taşıdığını belirtiyorlar. Hükümetten beklentilerini ortaya koyarlarken, yeni teÅŸvik sisteminin bir an önce çıkarılmasını, vergi yükünün azaltılmasını, terörle mücadelenin sürdürülmesini ilk sıralarda belirtiyorlar. Ayrıca, kayıt dışıyla mücadele, döviz ve faiz politikaları, cari açığın finansmanı ve rekabetçi girdi maliyetleri de Hükümetten diÄŸer beklentileri içersinde yer alıyor. “Avrupa’daki kriz ve piyasa koÅŸulları sektörünüzü ne ölçüde etkiler” sorusuna verdikleri yanıtlarda yüzde 59.90 oranında önemli ölçüde etkileyeceÄŸini ortaya koyarlarken yüzde 17.99 oranında etkilemez düşüncesini taşıdığını belirtiyor. KomÅŸular ve bölge ülkelerine yönelik dış politikanın sektörel ve firma iliÅŸkilerini olumsuz etkileyeceÄŸini düşünenlerin oranı yüzde 37.79 seviyesinde, buna karşılık olumluluk yaratacağını düşünenlerin oranı da yüzde 29.56 gibi her üç iÅŸadamından birinin düşüncesi olarak ortaya çıkıyor.
2011 hedeflerine ulaşma açısından bölgelere göre en düşük oran yüzde 57.14 ile Doğu, yüzde 62.16 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri olurken, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde oran yüzde 75 ile 88 arasında değişiyor. İç Anadolu bölgesinin işadamları ise 2011 hedeflerinin yüzde 96.77 gibi çok yüksek oranda gerçekleştiğini açıklıyorlar.
Anket sonuçları Avrupa’daki krizin yarattığı olumsuzluÄŸa ve komÅŸularda yaÅŸanan olumsuzluklara karşın iç piyasadaki canlılığın yarattığı olumlulukla Anadolu’da yatırımların süreceÄŸini gösteriyor. Ve Anadolu iÅŸ dünyasının 2012 yılı deÄŸerlendirmesinin “Temkinli iyimserlik” olduÄŸunu ortaya koyuyor. Bu da 2012 yılı Türkiye büyümesi için Dünya Bankası, IMF, OECD gibi kuruluÅŸların tahminlerinin üzerinde Merkez Bankası tahminine paralel yüzde 4’lük bir büyümenin gerçekleÅŸmesi deÄŸerlendirmesini daha gerçekçi gördüklerini gündeme getiriyor.