Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun en büyük garantörü Almanya, fona katkısını iki katına çıkarmayı oylayacak.
Federal Alman Meclisi, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na (EFSF) olan katkısını neredeyse iki katına yani 211 milyar euroya çıkarmayı ele alıyor. Almanya bu kuruma daha önce 123 milyar euro vaad etmişti. Piyasaların bir miktar sakinleşmesi için planın mecliste yarın yapılacak oylamadan geçmesi gerekiyor.
Oylama öncesi Almanya’da sadece destek oranı değil, borçlu Avrupa ülkelerine yapılacak yardımların son bulup bulmayacağı da tartışılıyor.
Ancak kurtarma paketine katkının artırılması kararının reddedilmesi ihtimali, endişeleri artırıyor.
Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, kurtarma paketine katkının artırılmasının reddedilmesi hâlinde neler olabileceğinin bilinemeyeceğini, ancak söz konusu senaryonun sadece Yunanistan için değil, diğer tüm aktörler için de oldukça can sıkıcı olacağının bilinmesinin gerektiğini söyledi.
Piyasalarda ise siyasi kararlılık ile büyük kurtarma paketlerinin kabul edilebileceği görüşü hakim. Diğer yandan Federal Meclis’in katkı payının artırılmasına onay vermemesi de ihtimali de düşünülen senaryolar arasında yer alıyor.
Koalisyon hükümetini oluşturan partilerin bazı üyeleri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, EFSF ile ilgili oylamada “hayır” ya da çekimser oy kullanacaklarını bildirmişti.
Almanya’da Federal Anayasa Mahkemesi, kısa bir süre önce, vergi gelirlerinin kurtarma önlemlerine aktarılması söz konusu olduğunda Meclis’in son sözü söylemesi gerektiği yönünde karar verdi.
Merkel, Anayasa Mahkemesi’nin Yunanistan’a yardım paketi ve euroyu kurtarma fonunun anayasaya aykırı olmadığına hükmetmesinin ardından EFSF’nin güçlendirilmesi konusunda çabalarını hızlandırmıştı.
Almanya Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun en büyük garantörü olarak 440 milyar euro büyüklüğün en az 4’te birini sağlayan ülke konumunda bulunuyor.
BloombergHT