Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya Anayasa Mahkemesi’nin kararları işlerin bozulmasının önüne bir set çekti
Almanya Anayasa Mahkemesi, kalıcı Avrupa İstikrar Mekanizması’nın yasalaşmasına yapılan itirazı reddetti. Ancak yasanın yürürlüğe girmesi için iki koşul koydu. Birincisi, yasa cumhurbaşkanınca imzalanmadan önce ESM nedeniyle oluşabilecek yükümlülüklerine Almanya bir üst sınır (ESM sermayesindeki payı olan 190 milyar euro) koymak zorunda. Bu miktar bağımsız çalışacak ESM’ce değiştirilemeyecek. İkincisi, sır niteliğinde de olsa önemli bilgileri ESM yetkilileri Almanya parlamentosunun konuyla ilgili yetkilileriyle paylaşacak. Bu çerçevede, ilk başta 2013 içinde faaliyete geçmesi planlanan ama sonra bu tarihin daha erken olması gerektiği üzerinde görüş birliğine varılan ESM, yıl sonuna doğru çalışmaya başlayabilecek.
Maliyet gerileyecek
Bu durumda, İspanya ve İtalya gibi sorunlu ülkeler 500 milyar euro sermayeli ESM’ye başvurur ve ESM’nin koşullarını kabul ederlerse borçlanma tahvilleri birincil piyasadan ESM, ikincil piyasadan da Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından satın alınabilecek. Ülkelerin borçlanma maliyetleri böylelikle makul sayılabilecek düzeylere gerileyecek. Zaten ECB’nin son kararından sonra ikincil piyasada bu ülkelerin tahvil faizleri düşmeye başlamıştı. Faiz gerilemesi, bu ülkelerin uygulamakta oldukları istikrar programlarının olumlu meyvelerinin alınmaya başlaması için gereken sürede bu ülkelere rahat nefes aldıracak. Özellikle uygulanan istikrar programlarının sürdürülebilir olduklarına ve olumlu sonuçlar doğuracaklarına dair şüpheler artmayacak, muhtemelen bir miktar azalacak.
Peki, özellikle İspanya ESM’ye başvurmazsa? Mantıksal açıdan bakıldığında iki farklı yorum yapabilir piyasalar. Birincisi, “İspanya’nın durumu iyiymiş meğer” şeklinde olabilir. Bu elbette çok saf bir yorum olur. Piyasaların bu saflıkta olmadığı açık. İkincisi, “Kamuoyunu ESM’nin koşullarının kabul edilmesi için henüz ikna edememiş” şeklinde olur. Bu durumda, İspanya’nın borçlanma maliyetleri yine yükselir ve piyasalar gerginleşir. Benzer bir durum belki biraz gecikmeyle İtalya için de geçerli olur.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.