Ağustos ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık – % 0.02 seviyesindeki piyasa beklentilerinden daha olumlu ve – % 0.31 seviyesindeki bizim beklentimizle uyumlu olarak aylık bazda % 0.29 oranında geriledi ve yıllık bazda % 8.05 seviyesinde gerçekleşti.
Manşet enflasyonda aylık bazda gözlenen gerilemede en önemli katkının Gıda ve Alkolsüz içecekler ile Giyim ve Ayakkabı gruplarından geldiği görülmekte. Ayrıca, Temmuz ayında özellikle tütün ürünlerine yapılan zammın bir önceki ayki enflasyon verilerinin oldukça yüksek gerçekleşmesinden kaynaklı bir baz etkisinin olduğunu da unutmamak gerekir. Ancak, Alkollü İçecekler ve Tütün grubundaki yükselişin Ağustos ayında da devam etmesi Ağustos TÜFE’nin daha da olumlu seviyelerde gerçekleşmesini sınırlayan en önemli unsurlardan biri olduğunun da altını çizmek gerekir. Gecikmeli kur etkisinin önemli belirleyicilerden biri olduğu çekirdek enflasyon göstergeleri tarafında da son aylarda gözlenen iyileşmenin de Ağustos ayında devam ettiği görülüyor.
TCMB, Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası yayınladığı karar metninde; son aylarda önemli artış gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği ve çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü sürdürmesinin beklendiği ifade edilmişti. Açıklanan verilerin bu öngörüyü desteklediği ve para politikasındaki sadeleşme süreci kapsamında ölçülü faiz indirimlerinin devamlılığı konusunda TCMB’nin elini güçlendirdiği söylenebilir. Ancak, TCMB, yine aynı metinde, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğini ifade etmişti. Dolayısıyla, bu açıklamayı ve yılsonu TÜFE beklentilerindeki bozulmayı göz önüne alarak TCMB’nin Ağustos ayı PPK toplantısında, para politikasında sadeleşme kapsamında faiz koridorunun üst bandında en fazla 0.25 bp indirim yapabileceğini düşünüyoruz. Son Enflasyon Raporu toplantısında TCMB Başkanı Çetinkaya’nın para politikasındaki sadeleşme sürecinin tamamlanmasına ilişkin olarak “makul bir zamanı” işaret ederek aceleci davranılmayacağını işaret etmesi de bu durumu destekler nitelikte.
Eylül ayı PPK toplantısının; 8 Eylül tarihindeki Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve daha da önemlisi Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) 20 – 21 Eylül tarihlerindeki kritik Eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından, 22 Eylül’de gerçekleştirilecek olması, TCMB’nin bu ay için elindeki önemli bir avantaj. Bu tarihe kadar geçecek süreçte kurun izleyeceği seyir ve diğer gelişmeler TCMB’nin faiz kararı üzerindeki diğer önemli belirleyiciler olacaktır. Özellikle, Türkiye kredi notunu 18 Temmuz tarihinde negatif izlemeye aldığını açıklayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten gelecek olası bir açıklama bu anlamda oldukça kritik olacak. Moody’s’in teamülen, negatif izleme kararını takip eden 30 – 90 gün içinde ya Türkiye kredi notunu negatif izlemeden çıkarması ya da kredi notunda indirime gitmesi seçeneklerinden biri doğrultusunda aksiyon alması bekleniyor. Bugün açıklanan verinin piyasa üzerindeki etkilerini kısa vadeli pozitif olarak değerlendiriyor, Moody’s riski sürdüğü müddetçe yukarı yönlü hareketlerin bir miktar kısıtlı kalabileceğini düşünüyoruz.
Eylül 2016 TÜFE verileri 3 Ekim 2016 tarihinde açıklanacak.
Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım
Ağustos TÜFE’ye ilişkin Tablo ve Grafikler