Abdurrahman Yıldırım – Kur artışının en büyük yararı ithalatı kesmesinde

Merkez Bankası son Para Piyasası Kurulu kararı ile faizi doÄŸrudan artırmadı. Bazı günler için faizi yüzde 7.75 yerine 9’a çıkaracak. Duruma göre yürütülecek bir faiz oranı. Tabii bu durum finansal piyasaları kesmedi. Dövize talep devam ediyor ki, karar sonrası kurlarda net bir kırılma yaÅŸanmadı, hatta yeni rekorlar bile görüldü.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın da Brüksel’den Merkez Bankası’nı aldığı karardan dolayı kutlaması, hükümetin tutumunu yansıtıyor. Hükümet bir müdahale aracı olarak faizin kullanılmasına son derece soÄŸuk yaklaşıyor. Buna karşılık “Kur yükselecekse yükselsin” diye özetlenebilecek bir yaklaşımı benimsiyor.
ETKÄ°YÄ° AZALTAN 2 NEDEN: Bu tutum aynı zamanda cari açık sorununun çözümü ile uyuÅŸuyor. Ancak kur artışı bir yere kadar ihracatı destekliyor. Çünkü sanayi üretiminin yapısı ithalata bağımlı. Enerjide ithalata bağımlılık yüzde 72 düzeyinde. Sanayi üretiminde ithalata bağımlılık ortalama yüzde 43. Yüzde 70’lerde olan sektör de var, yüzde 10-20 arasında kalan da. Bu durum, kur arttıkça ihraç fiyatının da ithalata bağımlılık oranı kadar arttığı anlamına geliyor. Kur artışının ihracata sınırlı yansımasının asıl etkisi buradan.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Habertürk Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir