Dünkü yazımda ABD’de saat 16:30’da açıklanacak olan enflasyonun çok önemli olduÄŸunu, beklentilerden yüksek bir rakam gelirse ABD’de faizlerin artarken, borsanın aÅŸağı yönlü hareket yapabileceÄŸimi belirtmiÅŸtim.
ManÅŸet enflasyon verisi aylık bazda %0.5 olarak açıklanırken yıllık manÅŸet enflasyon %2.1 oldu. DiÄŸer taraftan çekirdek enflasyon’daki artış da beklentilerden yüksek (%0.3) oldu ve yıllık bazda %1.8 olarak gerçekleÅŸti. Piyasaların ilk tepkisi aynen beklediÄŸimiz yöndeydi. AÅŸağıdaki grafiklerde bu çok rahat görülüyor- Grafikler sırasıyla Dow Future’ları, DXY (dolar) endeksi ve Dolar/TL kurudur.
Bu grafiklerde ilk tepkileri görüyorsunuz, fakat sonrasında ne oldu da, bir anda tüm bu grafikler terse döndü? AÅŸağıda ilk etki geçtikten sonraki hareketleri görüyorsunuz. AÅŸağıda dört adet grafik var. ABD 10 yıllık faizleri de bulunuyor. Sırasıyla dow future’ları, DXY endeksi, Dolar/TL ve ABD 10 yıllık faizlerini veriyorum.
Yukarıdaki grafiklerden de açıkça görüldüğü üzere, enflasyon verisine karşı doÄŸru cevabı veren parametre 10 yıllık ABD faizleri olmuÅŸ. Yüksek enflasyon üzerine, 2.82 seviyelerinden 2.93’lere kadar çıkmış. Ama faizler artarken, DXY endeksi neden düştü? Borsa neden yükseldi (normalde faiz artışları borsayı aÅŸağı çekiyordu). Åžu an herkesin kafasında bu sorular var ve ABD’deki uzmanları da okuduÄŸunuzda, ÅŸu an herkesin bu soruya cevap vermeye çalıştığını, kimlerinin açıklama getirebildiklerini, ama kimilerinin de kafa karışıklığı yaÅŸadığını görüyoruz. Dünden bu yana bu sorular ben de cevap aradım. Bu tür zamanlarda hep ECON-101’e dönerim. Yani en temel ekonomi bilgilerini yeniden gözden geçirmek gerekir. Ayrıca, birçok uzmanın yapmış odluÄŸu analiz ve yorumları da gözden geçiririm. Bunları yaptım, birçok görüşü de okudum ve açıklamalarım aÅŸağıdadır.
- Dün enflasyon verisi açıklandı ama aynı zamanda Reel kazançlar verisi de açıklandı. Ocak ayında aylık bazda %0.3 düşüş beklenirken düşüş %0.8’e uzandı. Esas faktörün bu olduÄŸunu düşünüyorum.
- Ekonomi teorisinde sürekli ve kalıcı enflasyonun tek sebebi vardır, bu da ücretlerdir. DiÄŸer tüm enflasyon yaratan faktörlerin hepsi geçici enflasyon yükseliÅŸi oluÅŸtururlar ve belirli bir dönem sonra etkisi azalır ve sıfıra iner. Ama ücretler eÄŸer enflasyona endeksli ise, yani enflasyon yükseldikçe ücretlerde de benzer artış oluyorsa, sürekli olarak enflasyon yaratma eÄŸilimi oluÅŸur. (Bu paragraftaki bilgi üzerine bana “enflasyonun tek sebebi nasıl oluyor da ücretler oluyor? gibi soru ve yorum göndermeyiniz, Makroekonomi’nin enflasyon konusunu ve bölümlerini iyi bir kaynaktan öğreniniz.)
- Aşağıdaki grafik reel ücretler endeksini ve yıllık bazdaki % değişimlerini gösteriyor.
Bu grafikte reel ücret endeksinin temmuz ayından bu yana düştüğünü görüyoruz. Temmuz başından bu yana reel ücretlerde %0.8 düşüş olmuş. Ocak ayında ise %0.3 düşüş var. Aşağıdaki grafik ise yıllık değişimleri gösteriyor.
Bu grafiğe göre reel ücretler 1 yıl öncesine göre, sadece %0.1 yukarıda bulunuyor.
Sonuç olarak piyasalar, reel ücretlerdeki düşüş verisini ve enflasyon verisini karşılaÅŸtırdıklarında ileri dönemlerde yeniden deflasyonist baskı olabileceÄŸini bile düşünmeye baÅŸladılar. Fakat deflasyonist baskı olacaksa ABD 10 yıllık faizlerinde de geri çekilme olmalıydı. Öte yandan, ABD’de yapılacak yoÄŸun kamu harcamaları beklentisi var ve bunun bütçe açığını daha da artıracağı, sonuç olarak ABD’nin cari açığının da artacağı düşünülüyor ve bu yüzden ABD Doları diÄŸer paralara karşı deÄŸer kaybediyor (DXY endeksi düşüyor). Reel ücretlerdeki gerileme nedeniyle de FED’in faiz artırmak konusunda çok aceleci olmayacağı ve güvercin tutumunu sürdürmesi bekleniyor. Peki bu tür bir durumda, önümüzdeki dünlerde ne bekleyebiliriz.
Öncelikle kısa vadeli faiz ve uzun vadeli faiz ayrımını yapmak gerekiyor. EÄŸer ABD 10 yıllıkları artışına devam ederse, enflasyonist baskıları haber verecektir. Fakat borsa tahvil ve bono piyasasına göre daha kısa vadecidir ve borsaların FED’in aceleci olmayacağı beklentisiyle yükselmiÅŸ olması çok muhtemeldir. Bu konuda literatüre baktığımızda özellikle John Campbell’in yaptığı çalışmalar önemli olup, Tahvil ve bono piyasasının doÄŸruyu söylediÄŸini savunur. Yani borsaaki yükseliÅŸe mi inanacağız, yoksa ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliÅŸe mi inanacağız noktasında, Campbell uzun vadeli faizlere bakın diyor.
Altın’daki hareketlere baktığımızda, sert yükseliÅŸ gördük ve altının onzu yeniden 1350 dolara yükseldi. Altındaki hareketler de FED’in faiz artırmak konusunda aceleci olmayacağını ve enflasyonun yükseleceÄŸini söylüyor. Bir bakıma ABD 10 yıllıklarının söylediÄŸi ÅŸeyi söylüyor.
Tüm bur şartlar altında
- ABD borsalarında enflasyon sonrasındaki yükselişin uzun soluklu olmayacağını;
- Kısa vadede (önümüzdeki 3-6 ay) ABD enflasyonunun yükseliÅŸine devam edeceÄŸini ama 2019’dan itibaren yeniden deflasyonist görünüm sergileyeceÄŸini;
- Altının ise yükseliÅŸini onz bazında devam ettireceÄŸini, eÄŸer 1365’deki direncini kırarsa 1400’lü seviyelere doÄŸru yükseleceÄŸini düşünüyorum.
- Bizim borsaya gelirsek dış piyasalarla uyumlu olacağını, kısa vadede yeniden yükselişler deneyeceğini, ama orta vadede güçlü yükseliş sergilemeyeceğini
- Dolar/TL kurunun ise, içeriden kaynaklanan beklenmedik gelişmeler olmadıkça DXY endeksiyle uyumlu hareket sergileyeceğini;
düşünüyorum.
Hepinize bol kazançlı günler dilerim…
YÃœZYÃœZE EĞİTÄ°MLERÄ°M… (Talebiniz üzerine Ä°zmir’de 24-25 Mart için eÄŸitim açtım)
Hocam değerli bilgiler için teşekkürler, Borsanın orta vade kısmını biraz daha açıp analiz etme imkanınız var mı..
ANALÄ°STLERÄ°N ANALÄ°ZLERÄ° NEDEN TUTMUYOR BENDE BUNU ANLAMIYORUM…OKUYORUM GÃœZEL AMA TERSÄ° OLUYOR HEP…Ä°YÄ° KÄ° HEP TERSÄ°NÄ° YAPIYORUM…SÖZÃœM SÄ°ZE DEĞİL YANILAN HERKESE
SÖYLEMLER VE GERÇEKLER NE KADAR UYUMSUZ DEĞİL Mİ YAŞAR BEY
Sayın hocam nisan ayının ikinci haftasına kadar borsanın *90 000 e kadar sert şekilde geri cekilecek.dolar 4,25 TL euro ise 4,95 TL olacağını tahmin etmekteyim.altını gramı ise 175-178 TL arasına gelecektir.
Hocam Fed 2008’deki kriz nedeniyle olusan deflasyonla mücadele etmek icin hazineden tahvil satin almis, piyasaya para vermemis miydi? Belli bir enflasyona ulasinca da bundan vazgecti. Simdi neden enflasyon yukselme trendinde? Hukumetin vergi reformuyla harcamalarini arttiracak olmasi ve bunu cari aciga neden olacagi sebebiyle mi? Vergi reformuyla beraber insanlarin harcanabilir gelirleri de artmayacak mi? Bu durumda neden reel ucretler düşüyor, tam tersi artmasi gerekmez mi? Deflasyon beklentisiyle cari acik oluÅŸumu birbiriyle zıt beklentiler degil mi? S,