ABD seçimleri Ä°ran’ı Ä°ran faktörü petrolü petrol de bizi etkiler

Mart ayı rakamları ile enflasyon yıllık bazda çift haneli olmaya devam ediyor. Hatta önceki aya göre yüzde 10.43 düzeyinde sabit kalarak herhangi bir değişiklik olmadı. Çünkü geçen yılki mart ayı verisi yüzde 0.43 idi, bu yılki yüzde 0.42 düzeyinde çıktı. Üç aylık birikimli enflasyon da yüzde 1.55 ile önceki yılın aynı dönemiyle hemen hemen aynı kaldı. Enflasyon geçen yılı yüzde 10.45 ile kapatmıştı. Bu durumda ilk çeyrekteki paralellik bu yıl da enflasyonda kötüye gidişi mi gösteriyor?
Hemen belirtelim ki, kötüyü değil. Çünkü geçen yıl enflasyon yılın ikinci yarısında rayından çıkmıştı. Özellikle ekim ve kasım aylarında yüzde 2-3 düzeyine varan artışlar, yıllık bazda enflasyonu çift haneli rakamlara çıkarmıştı. Bunda da döviz kurundaki yükselme etkili olmuştu. Geçen yıldan gelen bu yüksek baz, bu yıl için avantaja dönüşecek ve yılın ikinci yarısında enflasyonu düşürücü etki yapacak.

ZOR DÖNEM: Enflasyonda zor olan dönem ise yapılan son enerji zamları ile birlikte nisandan itibaren geçecek birkaç aylık dönem olacak. Bu zamların kalıcı etkisinin yıllık bazda 0.52 düzeyinde olacağı Merkez Bankası tarafından hesaplanmış. Eğer devamında yeni kamusal zamlar gelmeyecekse yılın ikinci yarısında baz etkisinin de devreye girmesiyle enflasyonda düşüş eğilimi belirginleşebilir.
Bunun olabilmesi, öncelikle petrol fiyatlarının yükselmemesine ve TL’nin deÄŸerinde istikrarlı gidiÅŸe baÄŸlı.

PETROL FÄ°YATLARI NE OLUR: Benim tahminim bu yıl için petrol fiyatları konusunda en kötünün geride bırakılmış olduÄŸu yönünde. Çünkü petrol fiyatlarında yılın ilk aylarında görülen yaklaşık yüzde 25’lik artışın ana nedeni Hürmüz BoÄŸazı’nın Ä°ran gerginliÄŸi nedeniyle deniz trafiÄŸine kapatılabileceÄŸi ihtimaliydi. Son geliÅŸmeler sanki ABD BaÅŸkanı Obama’nın kasım ayındaki baÅŸkanlık seçimlerine kadar OrtadoÄŸu’da veya baÅŸka yerde herhangi bir risk veya sorunu istemediÄŸi yönünde. Bu iradesi geçerli olursa Ä°ran’a bu yıl müdahale olmaz. Hürmüz BoÄŸazı da kapanmaz. Petrol fiyatlarında bu nedenle meydana gelen artışlar da, geri verilir. Çünkü petrol fiyatlarında bu yükselmeyi gerektirecek kadar küresel büyüme yok. Emtia fiyatları bu nedenle yükseliÅŸini sürdüremedi ve yatay seyre döndü.
Küresel bazda tarif ettiÄŸimiz bu durum Merkez Bankası’nın yıllık ortalama 110 dolarlık ham petrol fiyat tahminiyle uyumlu. Dışarıda petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde gevÅŸeyecek olması akaryakıt ürünlerine yeni bir zam olasılığını ortadan kaldırır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir