ABD’DE Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisi piyasalarda hayal kırıklığı yarattı ve borsalarda satış baskısına neden oldu. 63.596 puandan kapanan İMKB için 63.400 seviyesi önemli. Bu seviyenin altına inilirse 61.995’e kadar sürecek bir ‘düzeltme’ yaşanabilir. Yok eğer piyasa, ‘ABD verisi önemli değil, CHP’nin Meclis yemini önemli’ derse İMKB’de önce 64.800 ve ardından da 65.850 seviyelerinin görülme ihtimali artacak. 1-2 haftadaki alımlar gözönüne alınırsa bu ihtimal daha yüksek.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD’de açıklanan ‘tarımdışı istihdam’ (Non-Farm Payroll-NFP) verisi ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Önce 90 ardından da 125 bine revize edilen beklentilere karşın Amerikan özel sektörü ancak 18 binlik bir istihdam yaratabilmişti. Beklentilerin bu kadar gerisinde kalan “yaratılan iş” rakamı, II. Bedava Para Paketi’nin bitimiyle ABD’de ekonominin bir kez daha tökezleyip tökezlemediği sorularını akıllara getirdi.
Onca paraya, onca sübvansiyona rağmen en önemli iki sorundan biri olan istihdama (diğeri de konut fiyatlarındaki düşüş) çözüm üretemeyen ABD’de Haziran sonundan bu yana yükselen hisse senedi piyasalarına ciddi bir satış geldi. Aslına bakarsanız buna bir ‘kâr realizasyonu’ dadiyebiliriz. NFP bu kadar kötü gelmemiş olsaydı da bir şey bulunacaktı kâr realizasyonu için!
27 Haziran’dan geçtiğimiz Perşembe gününe kadar yüzde 6.8 yükselen (Fed faizlerinin yüzde 0.25 olduğunu hatırlatırım!) Dow Jones’ta böylesi bir düzeltme normal karşılanmalı. Çok kısa sürede ciddi bir toparlanma görülmüştü.
ABD’de bilanço dönemi
Asıl mesele bu hafta ve sonrasında ne olacağı… Bugünden başlayarak ABD’de Alcoa ile birlikte II. çeyrek bilançoları açıklanacak. Reuters’ın haber yorumuna göre, S&P 500’deki şirketlerin gelirlerinin ortalama olarak yüzde 7.3 artması bekleniyor. Büyük olasılıkla beklentilerden de iyi gelecek kârlar. Neden mi? Son bir ayda beklentiler aşağı çekildiğinden dolayı. Hatta Google gibi bazıları daha fazla aşağı çekildiklerinden dolayı borsaları şimdiden kötü etkilemeye başladılar bile. Yine de beklentilerden aşağı çekildiği için, gelecek rakamların bir çoğu “beklentilerden daha iyi” denerek borsaları yukarı götürmek için kullanılacaktır! Başarılı olacaklar mı? Bence şansları sınırlı. Neden derseniz, ABD borsalarında S&P 500 grafiğinde de görüldüğü üzere “omuz-baş-omuz” tarzı bir yapı oluşmaya başladı!
S&P 500 bazında 2 Mayıs’taki 1.370 seviyesinin aşılması bu formasyonu bozacak, 1.380 seviyesine kadar çıkabilecek (geçtiğimiz Cuma’nın kapanışı 1.335) yeni zirvelerin önünü açacaktır! Ben bu ihtimalin NFP sonrasında azaldığını ve bilançolarla birlikte bir süre piyasaların pozitif bir seyir izleme çabası içinde olsalar da sonrasında ABD piyasalarının gerileyeceğini, bu hafta sonuna doğru ya da önümüzdeki hafta başında S&P 500’de 1.295 seviyesine doğru bir geri çekilme yaşanacağını düşünüyorum.
Böylesi bir hareket geçtiğimiz hafta teknik seviyelerini aşağı yönde kırmış olan euro/dolar paritesini bu hafta içinde daha da aşağı seviyelere indirecektir. 1.4325 seviyesi geçtiğimiz hafta kritikti. Haftalık kapanış 1.4230 ile bu seviyenin altında oldu! Bu haftanın ilk yarısında önce 1.4150, ardından da 1.4040-70 seviyesinin görülme ihtimali hayli yüksek.
Sırf paritedeki harekete bakarak dolar/TL kurlarında da yeniden 1.64’lü seviyelere çıkıldığını görebiliriz. Hem yaz döneminde olmamız hem de aşağıda bahsedeceğim iç siyasi faktörlerden dolayı kurların daha yukarı gitme ihtimali şimdilik düşük görünüyor. Ola ki şu veya bu sebeple 1.6450’nin üzerine çıkılacak olur ise 1.6570 seviyesi ilk hedef. Sonrası mı? Sonrasına böylesi bir hareket yaşanacak olur ise hafta içinde mutlaka yazarım…
Gözler CHP yemininde
Bu hafta içinde hem kurları hem de borsayı etkileyebilecek en önemli faktör iç siyasi gelişmeler olacağa benziyor. Bugün CHP’nin Meclis’te yemin etme ihtimali var. Böylesi bir adım, hem Meclis’in daha sağlıklı çalışması hem de ‘mutabakat zemininin’ oluşması açısından önemli. Diğer yandan Abdullah Öcalan’a atfedilen BDP’ye yönelik ‘Ben devletle anlaştım, siz de hükümetle anlaşın’ söylemi; her ne akdar şartları ve ‘ne pahasına olduğu’ henüz daha ortaya çıkmamış olsa da; toplumsal barış açısından önemli söylemler!
Bu gelişmeler “Nasılsa böyle olacaktı” diye düşünen yabancı yatırımcıları belki çok fazla etkilemeyecek. Ancak yerli yatırımcıların kendilerini daha “emniyette” hissetmeleri açısından önemli. NFP Cuma günü bizim piyasalarımızı da etkiledi! 64.427’ye kadar çıkan (kısa bir süre için 64.150’den geçen 50 günlük HO’nın üzerine çıkılmış oldu) İMKB 100 Endeksi, 63.596’dan kapandı! Haftanın ilk gününde 63.400 seviyesi önemli. Bu seviyenin altına inilecek olur ise 61.995’e kadar sürebilecek bir “düzeltme hareketi” ile karşı karşıya kalınabilir.
Yok eğer piyasa; NFP önemli değildi, bizdeki “yemin meselesinin çözülmesi” daha önemliydi derse; o zaman da İMKB’de önce 64.800 ve ardından da 65.850 seviyelerinin görülme ihtimali artacaktır. Son 1-2 haftadaki alımları göz önüne alacak olursak bu ihtimalin daha yüksek olduğu söylenebilir! Uyarmakta fayda var: Teknik olarak ikinci seviyenin aşılması şimdilik zor olacaktır!
en sonunda ettiler,tabi secmenlerine ihanet ettikden sonra,ama genede deisen birsey olmadi borsa gene ayni seyrini sürdürdü…