ABD BaÅŸkanı Obama, çareyi halkta arıyor…
ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Amerikalılardan eÄŸerborç krizinin çözümünde dengeli bir yaklaşımı destekliyorlarsa, Kongre üyelerine “baskı” yapmalarını istedi.
ABD’deki günlerce süren tartışmalarla iyice çıkmaza giren federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre’yle uzlaşı saÄŸlayamayanObama, son çareyi halkta arıyor.
Limitin yükseltilmesi için son tarih olan 2 AÄŸustos’a sadece bir hafta kalmasına raÄŸmen, bugün de Kongre’de Demokratlarla Cumhuriyetçilerin ortak bir plan yerine iki ayrı plan sunmasıyla, iÅŸlerin iyice karışması üzerine, Obama, Beyaz Saray’da yine kamera karşısına geçti.
Günlerdir Kongre liderlerine mesajlar gönderenObama, bu kez doğrudan Amerikan halkına da seslendi.
Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin, Senato’da da Demokratların çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturmasına iÅŸaret eden Obama, Amerikan halkının bölünmüş bir yönetim için oy vermiÅŸ olabileceÄŸini ama fonksiyonsuz bir yönetime oy vermediÄŸini söyledi. Ä°lk kez halktan Kongre’ye baskı yapmasını, çözüme dair düşüncelerini Kongre üyelerine iletmelerini isteyen Obama, “Sizlerden seslerinizi duyurmanızı rica ediyorum. EÄŸer bütçe açığını azaltmak için dengeli bir yaklaşım istiyorsanız, bunu Kongre üyelerinizin bilmesini saÄŸlayın. EÄŸer bu problemi uzlaÅŸmayla çözeceÄŸimize inanıyorsanız, onlara bu mesajı gönderin” dedi.
Obama, halkın “uzlaşı” kelimesinin “kirli bir kelime” gibi kullanılmasından bıktığını, tüm gün çalıştıktan sonra yorgun argın evine dönen insanların, haber bültenlerini açtıklarında “sadece Washington’da üç halkalı aynı partizan sirki gördüğünü” söyledi.
ACİL ÇÖZÜM İSTİYOR
Obama, konuÅŸmasında ayrıca, sorunun çözümünde dengeli bir yaklaşım istediÄŸini tekrarladı. Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Cumhuriyetçi John Boehner’in sunduÄŸu planın, problemi sadece 6 ay ötelediÄŸini ve kalıcı çözüm yaratmadığını ifade eden Obama, zenginlerin de fedakarlıkta bulunmadığı ve sadece orta gelirli Amerikalı’nın üzerine yüklenildiÄŸi bir çözüm olamayacağını ve bunun adil olmadığını kaydetti.
Obama, Senato’daki Demokrat ÇoÄŸunluk Lideri Harry Reid’in planını çok daha olumlu bulduÄŸunu ifade etti.
Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin “uyuÅŸmaz tavrına” iÅŸaret eden Obama, “yeryüzündeki en büyük ülkenin politik güç gösterileriyle yönetilemeyeceÄŸini” dile getirdi.
Obama, borç limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığının azaltılması konusunda Kongre’deki çekiÅŸmelere iliÅŸkin olarak da “Bu daha önce hiç oynamadığımız tehlikeli bir oyun ve bunu kaldıramayız” sözlerini kullandı.
Sorunun çözümünde iki partinin de sorumluluÄŸu bulunduÄŸunu belirten Obama, Kongre liderlerinden, Kongre’nin her iki kanadından da geçebilecek bir çözümü acil bulmasını istedi.Obama, geçmiÅŸteki Cumhuriyetçi BaÅŸkan Ronald Reagan’ın da dengeli bir yaklaşımı seçtiÄŸini belirterek, onun sözlerinden alıntı yaptı. Obama, borç tavanının yükseltilmesi konusunun daha önceki baÅŸkanlar döneminde “rutin” bir ÅŸekilde bir çok kereler Kongre’den geçtiÄŸini hatırlattı.
“Bir çıkmazla karşı karşıyayız” diyen Obama, sorunun çözülmemesi halinde ülkenin derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceÄŸi uyarısında bulundu. Ãœlkenin temerrüde düşmesinin “sorumsuzca ve pervasızca” bir netice olacağını kaydeden Obama, “siyasetin bir kenara bırakılarak, uzlaşı saÄŸlanabileceÄŸine” inandığını söyledi.
Obama, ABD’nin tarihinde ilk kez temerrüde düşmesi ve borçlarını ödeyemez hale gelmesinin, sıradan Amerikalıların yaÅŸamlarını doÄŸrudan etkileyebileceÄŸi tehlikesine iÅŸaret etti.
BORÇTAN BÄ°RBÄ°RLERÄ°NÄ° SORUMLU TUTUYORLAR…
KonuÅŸmasında, son 10 yılda hükümetin elde ettiÄŸinden çok daha fazlasını harcadığına iÅŸaret edenObama, bu sözleriyle önceki BaÅŸkan George W. Bush dönemini kastederken, Obama’nın konuÅŸmasının hemen ardından kamera karşısına geçen Boehner ise ülkenin kazandığından fazlasını harcadığı sözleriyle, Obama’yı iÅŸaret etti.
Boehner, Obama’nın çözüm önerisinin ülkenin bu ana sorununu çözmekte baÅŸarısız kaldığını iddia etti ve “kriz atmosferini” Obama’nın kendisinin yarattığını savundu.
Zenginlere yönelik vergi kesintisinin kaldırılmasının, vergi artışı anlamına geleceği tezini yürüten Boehner, bunun da istihdam üretimine zarar vereceğini kaydetti.
Boehner, “BaÅŸkan Obama sıklıkla, ‘dengeli’ yaklaşıma ihtiyacımız olduÄŸunu söyledi. Bu, Washington’da ‘biz daha fazla harcıyoruz, siz daha fazla ödüyorsunuz’ anlamına gelir” diye konuÅŸtu.
ÇÖZÃœM ÖNERÄ°SÄ° VAR AMA…
ABD’de borçlanma limiti sorununa çözüm bulma çabalarında bugün Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre liderleri iki farklı plan önerisi sundu.
CNN’in haberine göre, planların her ikisi de, federal hükümetin borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltecek bir yol saÄŸlıyor, ancak bu konuda Kongre’nin gelecekte atması gereken adımlar ile vergi ve harcama reformu gereksinimleri hakkında keskin farklılıklar içeriyor.
ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın da, sürdürülmekte olan müzakerelerin durumuyla ilgili olarak bugün ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması planlanıyor.
Senato’daki Demokrat ÇoÄŸunluk Lideri Harry Reid’in sunduÄŸu plan, gelecek 10 yıl içinde kabaca 2,7 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngörürken, borçlanma limitini de 2,4 trilyon dolar düzeyinde yükseltiyor. Bu rakamın, hükümete, gelecek yılki baÅŸkanlık seçimleri sonrasına kadar fon saÄŸlamada yeterli olduÄŸu belirtiliyor.
Reid’in planı, herhangi bir yeni vergi artışını gerektirmiyor ve önemli miktarda maliyete sahip Medicare, Medicaid gibi popüler sosyal güvenlik programlarında herhangi bir reform yetkisi içermiyor. Plan, çeÅŸitli iç ve savunma programlarında 1,2 trilyon dolarlık tasarrufun yanında, Irak ile Afganistan’daki savaÅŸların düzeyinin azalmasından da 1 trilyon dolarlık tasarruf öngörüyor.
Federal hükümetin borçlarını azaltmak için ilave seçenekleri deÄŸerlendirmek üzere Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluÅŸan 12 kiÅŸilik bir komitenin kurulmasını da içeren plan, komitenin tekliflerinin, yıl sonuna kadar üzerinde herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmeksizin Senato’da oylamaya sunulacağı garantisini veriyor.
OBAMA’DAN REÄ°D’Ä°N PLANINA DESTEK…
ABD BaÅŸkanı Obama da, Senatör Reid’in planına destek verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, planı, ”her iki partinin de desteÄŸini alması gereken makul bir yaklaşım” ÅŸeklinde niteleyerek, ”Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin bu plan üzerinde mutabık kalacaklarını umuyoruz, böylece ABD, tarihinde ilk kez temerrüde düşmekten kurtulabilir. Top ÅŸimdi onların elinde” ifadelerini kullandı.
Ancak Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı John Boehner, Senatör Reid’in planının ”aldatıcı noktalarla dolu” olduÄŸunu öne sürüyor. Boehner, yaptığı açıklamada, Reid’in sunduÄŸu paketin, ciddi yapısal reformlar içermediÄŸi ve bütçe açığı ile borçların en büyük itici güçleri olan sosyal yardım programlarını ele almadığı görüşünü dile getirdi.
Senato’daki Demokrat ÇoÄŸunluk Lideri Reid de açıklamasında, Cumhuriyetçilerin içindeki ”aşırıların”, borç ve bütçe açığı tartışmalarının sonucunu dikte etmesine izin verilmemesi gerektiÄŸini söyledi.
BOEHNER’DEN DE AYRI BÄ°R PLAN…
Boehner’ın bugün açıkladığı plan ise, borçlanma limitinin iki aÅŸamada yükseltilmesini öngörüyor ve bu nedenle Kongre’yi, 2012 BaÅŸkanlık seçimlerinden önce bu konuyu tekrar ele alarak, oylama yapmak zorunda bırakıyor. Ä°lk aÅŸamada, borçlanma limitini bu yıl sonuna kadar yükseltirken, gelecek 10 yıl içerisinde yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngören plan, ikinci aÅŸamada ise, borçlanma limitini 2012 yılı sonuna kadar yükseltiyor, ancak bunun için, Kongre’nin, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluÅŸan çift partili bir komite tarafından çerçevesi çizilecek bir dizi büyük çapta vergi reformu ve sosyal yardım programlarındaki deÄŸiÅŸimleri onaylaması ÅŸartını getiriyor. Her iki aÅŸamanın da Kongre’nin onayını gerektirmesi, 2012 seçimlerine kadar konuyla ilgili olarak Kongre’de iki kez oylama yapılacak olması anlamına geliyor.
Demokratlar ise, 2012 seçimlerine kadar borçlanma limiti konusunda bir oylama daha yapılması fikrini benimsemiyor ve limitteki yükseliÅŸin, seçimler sonrasına kadar olan bir dönemi kapsaması gerektiÄŸini savunuyor. Dolayısıyla Boehner’in planının, borçlanma limitinin ilk aÅŸamada sadece birkaç aylığına yükseltilmesini öngörmesi ve gelecek yıl Kongre’nin konuyu tekrar ele almasını gerektirmesi nedeniyle Obama tarafından reddedilmesinin hemen hemen kesin olduÄŸu yorumları yapılıyor.
Boehner, planla ilgili açıklamasında, ”zamanın daraldığına” iÅŸaret ederek, ”Obama’nın bu planı veto etmesinin sorumsuzca olacağını, çünkü planın saÄŸduyunun bir ürünü olduÄŸunu ve ülkenin temerrüte düşmesinin önlenmesine katkı saÄŸlayacağını” savundu.
IMF ÇAĞRIDA BULUNDU
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiye zarar verebilecek bir kredi notu indirimi riskini bertaraf etmek için ABD’nin borçlanma limitini süratli bir ÅŸekilde artırması çaÄŸrısında bulundu.
IMF’den yapılan açıklamada, ”IMF Ä°cra Direktörleri Kurulu’nun federal borçlanma tavanının acilen yükseltilmesinin önemini vurguladığı ve kapsamlı orta vadeli konsolidasyon programının detayları üzerinde mutabık kaldığı” ifade edildi.
Borçlanmanın kontrol altına alınmasında bazı önlemlerin, 1 Ekim’de baÅŸlayan 2012 mali yılında baÅŸlaması gerektiÄŸine ya da ABD’nin güvenilirliÄŸini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağına iÅŸaret eden IMF, ”ABD’nin stratejisinin, saÄŸlık hizmetlerinde ek tasarrufları, gelir artırımlarını, vergi harcamalarının azaltılmasını içeren reformları kapsaması gerektiÄŸini” vurguladı.
ABD’nin görünümüne iliÅŸkin risklerin arttığına, bu risklerin, borçlanma tavanının artırılması ve borçlanmanın azaltılması için orta vadeli planın hazırlanması konusunda bir anlaÅŸma saÄŸlanamaması halinde faiz oranlarının hızla yükselmesi ve ABD’nin uzun vadeli kredi notunun düşmesi olasılığını kapsadığına dikkati çeken IMF, ”Bu risklerin aynı zamanda, ABD Hazine tahvillerinin dünya finansal piyasalarındaki merkezi rolü gözönüne alındığında önemli küresel tepkimeleri olacağını” belirtti.
Borcun azaltılması konusunda acilen anlaÅŸma saÄŸlanmasının önemli olduÄŸunu bildiren IMF, büyümeyi yavaÅŸlatacağı ve iç talebi daha fazla azaltacağı için ”geniÅŸ çaplı mali düzeltmeden” kaçınılması gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
IMF, ”Özellikle Avrupa finansal piyasalarındaki sorunların potansiyel yayılma etkisi, geniÅŸ çaplı üretim açığı ve görünüme iliÅŸkin aÅŸağı yönlü riskler gözönüne alındığında Ä°cra Dirökterleri Kurulu’nun makroekonomik desteÄŸin gevÅŸetilmesinde ihtiyatlı yaklaşım çaÄŸrısında bulunduÄŸunu” ifade etti.
IMF’den bir yetkili de ABD’nin ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunun düşmesinin ”dünya ekonomisi ve ABD ekonomisine fazlasıyla zarar verebileceÄŸini” belirtti.
IMF UYARDI
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiye zarar verebilecek bir kredi notu indirimi riskini bertaraf etmek için ABD’nin borçlanma limitini süratli bir ÅŸekilde artırması çaÄŸrısında bulundu.
IMF’den yapılan açıklamada, ”IMF Ä°cra Direktörleri Kurulu’nun federal borçlanma tavanının acilen yükseltilmesinin önemini vurguladığı ve kapsamlı orta vadeli konsolidasyon programının detayları üzerinde mutabık kaldığı” ifade edildi.
Borçlanmanın kontrol altına alınmasında bazı önlemlerin, 1 Ekim’de baÅŸlayan 2012 mali yılında baÅŸlaması gerektiÄŸine ya da ABD’nin güvenilirliÄŸini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağına iÅŸaret eden IMF, ”ABD’nin stratejisinin, saÄŸlık hizmetlerinde ek tasarrufları, gelir artırımlarını, vergi harcamalarının azaltılmasını içeren reformları kapsaması gerektiÄŸini” vurguladı.
ABD’nin görünümüne iliÅŸkin risklerin arttığına, bu risklerin, borçlanma tavanının artırılması ve borçlanmanın azaltılması için orta vadeli planın hazırlanması konusunda bir anlaÅŸma saÄŸlanamaması halinde faiz oranlarının hızla yükselmesi ve ABD’nin uzun vadeli kredi notunun düşmesi olasılığını kapsadığına dikkati çeken IMF, ”Bu risklerin aynı zamanda, ABD Hazine tahvillerinin dünya finansal piyasalarındaki merkezi rolü gözönüne alındığında önemli küresel tepkimeleri olacağını” belirtti.
Borcun azaltılması konusunda acilen anlaÅŸma saÄŸlanmasının önemli olduÄŸunu bildiren IMF, büyümeyi yavaÅŸlatacağı ve iç talebi daha fazla azaltacağı için ”geniÅŸ çaplı mali düzeltmeden” kaçınılması gerektiÄŸi uyarısında bulundu.
IMF, ”Özellikle Avrupa finansal piyasalarındaki sorunların potansiyel yayılma etkisi, geniÅŸ çaplı üretim açığı ve görünüme iliÅŸkin aÅŸağı yönlü riskler gözönüne alındığında Ä°cra Dirökterleri Kurulu’nun makroekonomik desteÄŸin gevÅŸetilmesinde ihtiyatlı yaklaşım çaÄŸrısında bulunduÄŸunu” ifade etti.
IMF’den bir yetkili de ABD’nin ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunun düşmesinin ”dünya ekonomisi ve ABD ekonomisine fazlasıyla zarar verebileceÄŸini” belirtti.
kaynak
Hocam ABD de her hanÄŸi bir sorun yok bunlar yahudi para babalarının bir oyunları olup, dünya finans sistemlerini kendi menfaatlerine sarsmalarının bir neticesi bence. kazandıkları para azalınca çeÅŸitli baheneler üretip sinekten yaÄŸ çıkarma tabiri ile garibanların üç beÅŸ kuruÅŸlarını da çukkalıyacaklar. o yüzden çok dikkatli olmak gerekir diyorum.bu olumsuzlukları önemli olan fırsatlara çevirmektir.2008 yılından beri malı götürdüm köşelik oldum hocam. ama kerizler olmaz ise uyanıklar nasıl kazanır deÄŸil mi …ne yapayıp ben biraz uyanık ve zeki yaratılmışım bu meziyetlerimi ise her gün dahada geliÅŸtirmektim hocam…
son satış fırsatı… endeks dolar bazındaki yükseliÅŸ kanalını kırıp sert düşmüştü. ÅŸimdi tekrar o kanala doÄŸru hareket yapıyor.dolar kuruna baÄŸlı olarak bugünkü kurla 62500- 63000 seviyelerine denk geliyor. brezilya endeksini geriden takip ediyoruz.yabancılar çıkmaya çalışıyor!!!!. satacak bizim gibi enayi bulabilirlerse..(kaldıysa).????