Bu hafta Ankara Sohbetinin konuÄŸu OSBDER BaÅŸkanı Hüseyin Kutsi Tuncer. Son dönemde sık sık kendisiyle OSB sorunlarında sohbet ediyoruz. O nedenle ben de 1962 yılında ilk OSB’miz Bursa OSB’sinden günümüze geliÅŸmeleri düşündüm. Ve deÄŸerlendirmemde baÅŸlıkta yer alan sonuca vardım: 50 yaşında “ReÅŸit olmamış” kurumlar: OSB’ler…
Organize Sanayi Bölgesi kavramı ilk olarak 19. Yüzyılda Amerika’da ortaya çıkmış. Amaç “Kapsamlı ve plana uygun bir alan geliÅŸtirilmesi ve altyapısının hazırlanmasının ardından sanayiye sunulmasıymış.”Bu nedenle Amerika’da OSB alanlarına Sanayi Parkı demiÅŸler. Ä°kinci Dünya savaşından sonra bu model dünyada yaygınlaşıyor.
Bizdeki ilk Organize Sanayi Bölgesi giriÅŸimi 50 yıl önce 1962’de Dünya Bankası’nın da katkısıyla Bursa’da hayata geçiyor. Ama daha ilk kazma yanlış bir alana vurulduÄŸu , o güne kadar “YeÅŸil Bursa” diye anılan kentin yeÅŸil alanları sanayiye devredildiÄŸi için kentin adındaki “YeÅŸil” önemli ölçüde zedeleniyor.
O günden bu yana 50 yıl geçmesine ve ülkemizde 263 OSB kurulmasına karşın, OSB’lerin çoÄŸu esas itibariyle “Kapsamlı bir plana uygun, altyapısı hazır sanayi parkları” olma özelliÄŸine sahip olamıyorlar.
Oysa bu 50 yıllık dönemde yurdun 81 ilinden Artvin hariç 80’inde ve birçok ilçede siyasetçilerin de bastırmalarıyla kurulan OSB’lerin sayıları 263’e ulaÅŸmış durumda. Bu OSB’lerin 144’ü yüzde 55’i faaliyette deniliyor ama esas itibariye yüzde 30’u 80 kadarı tam faal çalışır vaziyette, çoÄŸu parselinde fabrikalar kurulup üretime baÅŸlamış durumda. Geri kalan 183’ünün yüzde 70’inin ise bir anlamda “Adı var kendisi yok”. Ya arsa tahsisi yapılmış yatırımcı bekleniyor, ya arsa tahsisi bekleniyor, ya kamulaÅŸtırma aÅŸamasında, ya plan projesi yapılıyor, ya da altyapı çalışmaları tamamlanmaya çalışılıyor.
Ä°ÅŸte bu nedenle baÅŸlıktaki tanımlama ile OSB’leri 50 yaşına gelmiÅŸ reÅŸit olmamış kurumlar olarak tanımladım…
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.