Yılın son çeyreğine girmeye, iki aylık bir süre kaldı. Piyasalar ise, her gün, aynı haberleri dinlemekten sıkıldı havasını veriyor. FED ve Draghi ise, sürekli olarak gündemi canlı tutmak adına, politikacılar gibi, vaatler vermek den öteye gidemiyor. Aslına bakarsanız, 2012 yılının eylül ayı belki de sonun başlangıcı olacak gibi görülüyor. Avrupa’da Yunanistanın 2013 yılı sonunda temerrüde düşeceği, İspanya ve İtalya’nın Draghi politikalarını yavaşlatacağı, Fransa ve Almanya’nın Euro’nun geleceği hakkında net bir çözüm yolunda anlaşma sağlayamamaları, Rönesans kıtasını, uzun yıllar sürecek resesyon ortamına hazırlamaya devam ediyor.
Çin ekonomisinde ise, sanayi üretimi, Çin Ulusal Ä°statistik Bürosu’nun bugün yaptığı açıklamaya göre, Temmuz 2012’de, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 9.2 arttı. Hatırlarsanız, Haziran 2012’de sanayi üretimi, yüzde 9.5 artmıştı. Her iki ayı da analiz ettiÄŸimizde, Çin ekonomisi soÄŸumaya, dünya ekonomisi daralmaya devam ediyor. Ä°ÅŸin endiÅŸe verici yanı, Avrupa’nın kurtulmasında yatırım üssü olmaya aday Çin ekonomisinin, durgunluÄŸa girmesi, Avrupa’nın borç yapısını daha da kötüleÅŸtireceÄŸe benziyor.
Amerikan ekonomisi ise, iki ileri, bir geri politikasına devam ediyor. FED, bir yandan parasal genişleme için umut vermeye devam ederken, diğer yandan, ılımlı büyümenin hala gerçekleşmediğini, istihdam ve yatırım harcamalarında gelişme olmadığını ifade ediyor.
Umarım, artık Avrupa ve Amerikalı politikacıların, bir çözüm bulma yarışına girerler, aksi takdirde, 2012 son çeyreği, 2013 yılının nasıl geçeceğine dair sürpriz tsunamiler gösterebilir.
http://bigyatirim.blogspot.com/
 Dr. İsmet DEMİRKOL