Yılbaşında bir yenilik yaptım. 2012 tahminlerimi Ekodiyalog ekibi ile birlikte yayınladım. Zaten arada büyük farklar yoktu. İleride hesap sormak isteyeceklere tabloyu kesip saklamalarını önerdim.
Son dönemde başka 2012 tahminleri gelmeye başladı. Örneğin Dünya Bankası 2012 için bize kıyasla çok daha karamsar bir resim çizdi. Büyük yatırım bankalarının tahminleri de benzer yönde çıktı.
Bunlara bakınca, iktisatçıların 2012 beklentilerinde önemli bir ayrışma oluştuğunu görüyoruz. Yani konjonktürün nasıl biteceği konusunda farklı görüşler var.
Biri “yumuşak iniş” senaryosudur. Ekonominin yavaşlayacağı kabul ediliyor. Ama büyümenin yüzde 4-5 civarına ulaşması bekleniyor. Ekonomi yönetimi bu görüşü savunuyor. Ben de o cephede yer alıyorum.
Buna karşılık mali kesim kökenli tahminler bu senaryoyu iyimser buluyor. Şu ya da bu nedenle, 2012’de konjonktürde daha keskin dönüş kaçınılmaz görülüyor. “Sert iniş” diyebiliriz.
Consensus Forecasts
Eastern Europe Consensus Forecasts EECF her ay yayınlanıyor. Türkiye dâhil Doğu Avrupa ekonomilerini kapsıyor. Ocak sayısı yeni elime geçti. Türkiye için 12 kuruluş tahmin vermiş (benim tahminim de içinde).
Büyüme hızı ile başlayalım. Bir yerli menkul değerler kuruluşu 2012’de ekonomi yüzde 2 küçülecek diyor. Bir başka (yerli) kuruluş yüzde 1 küçülme, iki büyük yabancı yatırım bankası sıfır ve yüzde 1’in altında büyüme öngörüyor.
Ortalama büyüme tahmini yüzde 1,3 çıkıyor. Ortalamayı benim yüzde 4,5 büyüme tahminim yükseltiyor; hariç tutunca ortalama yüzde 1,1’e iniyor. Türkiye’nin 2011’de yüzde 8’in üzerinde büyüdüğü düşünülürse, gerçekten ekonomi kazık fren yapıyor.
Büyümede karamsarlık diğer göstergelere de bulaşıyor. Ekonominin durmasına rağmen cari işlemler açığı 56 milyar dolar, enflasyon yüzde 6,2 tahmin ediliyor. Bütçe açığı ise yüzde 2,5’a tırmanıyor.
Döviz kuru soruluyor ama sonuçlar yayınlanmıyor. Merak ediyorum. Acaba TL’ye saldırı bekleniyor mu? Büyümedeki sert düşüşün bir nedeni olabilir. Ama dış denge o yönde işaret taşımıyor.
Beklenti Anketi
Merkez Bankası Beklenti Anketi ayda iki kez yapılıyor. 90 civarında mali kesim ağırlıklı katılım var. Ocakta yapılan ikinci anketin sonuçları cuma günü yayınlandı. Sıcağı sıcağına 2012 beklentilerine bakalım.
Büyüme ortalaması yüzde 3,3’le EECF’in üzerinde ama Ekodiyalog’un altında. Cevaplar arasında yüzde 2 küçülme de olduğunu görüyoruz. Yüzde 8,3 (?) bekleyen de var.
Yıl sonu enflasyon ortalaması yüzde 7,2 ile ikisinden de yüksek. Cevaplar yüzde 6-11 arasında değişiyor. Belli ki enflasyon konusunda içeride karamsarlık daha yaygın.
Cari işlemler açığı ortalaması 67 milyar dolarla gene ikisinden yüksek. Cevaplar 43-80 milyar dolar arasında oynuyor. Dış açıkta da beklentiler daha karamsar.
Yıl sonu dolar kuru ortalaması ise 1.83 TL. Geçen haftayı az çok bu değerden kapattığını hatırlatalım. Yıl içinde kurda yatay hareket öngörülüyor. Cevaplar 1.70-2.20 TL arasında yer alıyor.