Dün ki, yazımı okuyanlar, hatırlayacaktır. Avrupa ülkelerinin, Brüksel’de gerçekleştirdikleri, toplantının, beklentilerim doğrultusunda hiçbir sonuç çıkmadan sona ereceği belirtmiştim. Bu sabah ki, son dakika haberleri, anlaşma ve sonuç çıkmadı diye manşet attı. Almanya’nın, ortak tahvil’i kabul etmemesi, Haziran 2012 ve sonrasını daha karmaşık hale getirmek üzere. Diğer yandan, büyümeye odaklanalım denilse bile, Avrupa Merkez Bankası, parasal genişlemeyi ağzına bile almıyor. Taviz yok mesajı veriyor. Peki, diyelim ki, Yunanistan, 18 Haziran sabahı, gerçekten Euro’dan çıkacağını deklere etti. Bu durumda, Avrupa Bankalarının ispanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan için vermiş olduğu 2 trilyon $’ın akıbeti ne olacak. Yine görev zararı mı yazacaklar. Veya, Euro’dan çıkmak istemedi. Bu sefer, yeni hükümet, tavizler koparmaya devam ederse, kemer sıkmayacağız derse, Avrupa’da, Yunanistan’ı kurtarmak için taahhüt ettiği Euro kredileri Yunan hazinesine aktarmaz ise ne olacak ? Bu soruların cevabını bulabilmek için tüm dünya daha ne kadar bekleyecek ? Büyük merak konusu. Avrupa krizi devam ettiği sürece, Çin’in bu kıtaya ihracatı azalmayacak mı ? Bunu düşünen bile yok.
Bir diğer merak ettiğim husus ise, ABD’de ki başkanlık seçimleri sonrası durum. Obama yeniden başkan olup, senato ise Cumhuriyet ağırlıklı olursa, 2013 senesi, Amerika ekonomisi aşağı doğru kırılabilir ve resesyon ile yeniden tanışır.
Son söz, Merkez Bankaları yine devreye girecek gibi görülüyor. Biz para basmayız deseler bile, makro dengeler buna izin vermeyecek gibi görülüyor. Eğer, parasal genişleme söz konusu olmaz ise, Euro bölgesi değil 2012’yi 2013-2014’ü bile ılımlı büyüme ile kapatamaz. Yatırım olmadan, büyüme ve istihdam sıkıntıları çözülemeyeceğine göre, sarı metal için düzeltme bittiği andan itibaren ki bana göre düzeltme tamamlanmak üzere, bu durumda, altın güvenli liman özelliğini daha uzun yıllar taşıyacak gibi görülüyor.
http://bigyatirim.blogspot.com/
Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL