Belirsizlik, Sıkı Para ve Esneklik

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, dün düzenlediÄŸi basın toplantısında “2012 yılı para politikası uygulamalarının temel çerçevesini” açıkladı. Başçı, Küresel belirsizliÄŸin sürdüğünü sıkı para politikasını esneklik içersinde sürdüreceklerini duyulacak likiditeyi saÄŸlamak için yeni bir araç olarak TL ve döviz için aylık repo ihaleleri açacaklarını açıkladı. Açıklama piyasalarda “Merkez Bankası politikalarında “Önemli deÄŸiÅŸiklik yok” diye deÄŸerlendirildi.

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, dün “2012 yılında Para ve Kur politikası” konulu bir basın toplantısı yaparak, 2012 yılında uygulamayı planladıkları politikanın ana hatlarını açıklardı. 2011 yılının belirsizliÄŸi yüksek bir yıl olduÄŸunun altını çizen Başçı, “2012 yılı da dünya ekonomisinde yüksek derecede belirsizliklerin yer aldığı bir yıl olacaktır” dedi.  2012 beklentisinden söz ederken de, “2012 para politikasında esneklik devam ederken, öngörülebilirliÄŸin arttığı bir yıl olacak. Biz, 2012 yılında iletiÅŸim politikamızın etkinliÄŸini artıracağız. Esnek ve öngörülebilir para politikası açısından iletiÅŸim politikası en az uygulanan politikanın kendisi kadar önem taşır. Buna baÄŸlı olarak 2012 yılında iletiÅŸim politikalarının etkinliÄŸini artıracak bazı yenilikler getirmeyi planlıyoruz ” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Başçı’nın Küresel krize baÄŸlı olarak uyguladıkları yeni politikadan söz ederken,”2010 Kasım’ında baÅŸlayan ve Avrupa ekonomisinde bu yılın AÄŸustos ayına kadar yoÄŸunlaÅŸan belirsizliÄŸe karşı politikalarımızı iki eksen doÄŸrultusunda belirledik. Bir yandan kısa vadeli sermaye akımlarını sınırlamaya ve döviz kurunun aşırı deÄŸerlenmesini önlemeyi hedefledik, diÄŸer taraftan da yurt içinde krediler öve talebin daha kontrollü biçimde gitmesini saÄŸlamaya ve iç taleple dış talep arasındaki ayrışmayı dengelemeye odaklandık” açıklamasında bulundu.

Başçı, 2011 yılı makro finansal riskleri azaltmak için uyguladıkları politikaların sonuç verdiÄŸini ve ekonomide dengelenme sürecinin baÅŸladığını belirtirken, bunun enflasyonun artmasına neden olduÄŸunu belirttiÄŸi deÄŸerlendirmesinde, “Türk lirasında gözlenen aşırı deÄŸer kaybı ve yönetilen, yönlendirilen fiyatlarda yılın son çeyreÄŸinde yapılan ayarlamalar nedeniyle enflasyon hedefin belirgin üzerine çıkmış bulunuyor. Ekim ayında güçlü parasal sıkıştırmaya gittik. Bu sıkılaÅŸtırmanın enflasyon üzerindeki etkisini yılın ilk ayından itibaren görmeye baÅŸlayacağız. Ancak, döviz kurundaki birikimli etkileri nedeniyle yıllık enflasyon bir süre daha yüksek seviyede seyredecek. Bu yılsonu itibariyle döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki geliÅŸmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin yaklaşık 5 puana ulaÅŸacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl bu etkiler ortadan kalkacak ve 2012 enflasyonu yüzde 5 hedefine yaklaÅŸacak” sonucunu ortaya koydu.

Merkez Bankası baÅŸkanı 2012 politikalarının temelini, “Para politikası esnek ve öngörülebilir olacak. 2012’de geniÅŸ faiz koridoru uygulaması devam ederken, aylık repo uygulaması baÅŸlatılacak. Döviz depolarının vadeleri 1 aydan 3 aya çıkarılabilecek” diye deÄŸerlendirdi. 2012 yılında risk iÅŸtahında artış ve geliÅŸmekte olan piyasalara sermaye akımının yeniden hızlanmasını beklediklerini açıkladı. Döviz kurunun bekleneni üzerinde olduÄŸunu düşündüklerini belirtip, 2012 yılında kredi artışında bir daralma olacağı tahminini yaparken, “2012’de kredi geniÅŸlemesinin yüzde10-15’te kalması bizi korur” dedi.

Başçı, 2012 para politikasının “Hem esnek hem de öngörülebilir olacağı” açıklamalarının “Ä°kisi bir arada olabilir mi?” sorusuna akla getireceÄŸinin, bunun yanıtının “Hem evet, hem hayır” olduÄŸunu, buna 2012’nin dünya ekonomisinde alışılmadık belirsizlik içermesinin neden olduÄŸunu belirterek ÅŸu açıklamayı yaptı:

“Sorunun yanıtı mutlak anlamda bakarsanız hayırdır. Ancak, bağıl/görece anlamda ise net evettir. Küresel koÅŸullar her hangi bir yönde hızla deÄŸiÅŸtiÄŸinde para politikası da gereken destekleyici yöndeki tedbirler anlaşılabilir bir ÅŸekilde hızla alabiliyorsa bu durum politika esnekliÄŸi açısından mutlak avantajdır ancak mutlak anlamda öngörülebilirliÄŸi açısından bir olumsuzluktur. Yani mutlak anlamda para politikası hem esnek hem de öngörülebilir olamaz. Esneklik ve öngörülebilirlik arasındaki bu ikilemi azaltmanın tek yolu her bir olası ÅŸoka karşı para politikası olması gereken yerin üstündedir. Bunu söylemekte sakınca yok. Reel döviz kuru endeksine bakan herkes bunu söyleyebilir.”

Erdem Başçı’nın açıklaması üzerine piyasa aktörleri yaptıkları yorumlarda, “Önemli politika deÄŸiÅŸikliÄŸi olmadığını, 2012’de de sıkı para politikasının süreceÄŸini” ” Duyulacak likiditeyi saÄŸlamak için TL ve döviz için bir aylık repo ihalesinin açılacak olmasının olumlu sonuç vereceÄŸine inandıklarını” belirttiler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir