2012, 2013 ve 2014 Enflasyon Hedefi Yüzde 5

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı 2012 Yılı Para Politikası Stratejisi’ni açıklıyor.

Başkan Başçı, 2011 yılı dünya ekonomisi için beklenmeyen gelişmelerle dolu bir yıl olduğu, 2012 yılının da dünya ekonomisi için alışılmadık derecede yüksek düzeyde belirsizlikleri içinde barındıran bir yıl olmaya aday göründüğünü bildirdi. Başçı, 2011 yılı para politikası açısından hem esnekliğin hem de belirsizliğin bilinçli olarak artırıldığı bir yıl olduğunu, 2012 yılının ise para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacağını belirtti.

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸcı, Merkez Bankasının 2001 yılında yeniden düzenlenen Merkez Bankası Kanunu ile fiyat istikrarı temel amacına ilave olarak finansal sistemde istikrarı saÄŸlayan tedbirler almakla da görevlendirdiÄŸini anımsatarak, ”Bu doÄŸrultuda küresel dengesizliklerin bir yansıması olarak ortaya çıkan makro küresel riskleri kontrol altında tutabilmek amacıyla geçtiÄŸimiz 1 yıl içinde enflasyon hedeflemesi rejimini geliÅŸtirerek, yeni bir para politikası stratejisi oluÅŸturmuÅŸ bulunuyoruz” dedi.

Başçı, Ekim ayından itibaren uyguladıkları parasal sıkılaştırmanın oldukça etkili olduğunu, faiz koridorunu yukarı doğru genişletmelerinin ve likidite koşullarını sıkılaştırmalarının gecelik piyasada oluşan faizleri önemli ölçüde artırdığını belirtti

Başçı, ”Döviz kuru hareketlerinin birikimli etkileri nedeniyle yıllık enflasyon bir müddet daha yüksek seviyelerde seyredecek” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki dönemde kredilerdeki artışın makul oranlarda seyredeceğini ve iç talebin de ılımlı bir seyir izleyeceğini belirtti.

Başçı, 2012, 2013 ve 2014 enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, ”Kur ve emtianın enflasyona etkisi 5 puan olacak” dedi.

Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, 2012 yılında da döviz piyasasının saÄŸlıklı çalışması ve döviz likititesinin desteklenmesi amacıyla döviz arz ve talep geliÅŸmelerini yakından takip ederek gerekli önlemleri imkanlar ölçüsünde ve basiretli bir ÅŸekilde almaya devam edeceklerini bildirdi. Başçı, önümüzdeki yılda da 4 AÄŸustos’ta aldıkları kararlar çerçevesinde küresel risk iÅŸtahına yön veren geliÅŸmeleri yakından izleyerek gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi saÄŸlamayı sürdüreceklerini kaydetti.

Başçı, ”Küresel koÅŸullardaki geliÅŸmelere paralel olarak, bankacılık sistemimizin ihtiyaç duyabileceÄŸi döviz likiditesine saÄŸlanabilmesine destek olmak üzere 2 Ocak 2012 tarihinden itibaren bankaların döviz depo piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankasından alabilecekleri döviz depolarının vadesi 1 haftadan 1 aya yükseltilmiÅŸ bulunuyor” dedi.

Başçı, ”Küresel ekonomideki sorunların derinleÅŸmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki yavaÅŸlamanın belirginleÅŸmesi halinde zorunlu karşılıkların geniÅŸletici yönde kullanılabileceÄŸi gibi sermaye akımlarının tekrar hızlanması halinde ise zorunlu karşılıklarda sıkılaÅŸtırıcı düzenlemelere gidilecek” dedi.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir